Maliny sú typicky letným ovocím, ktoré je nielen chutné, ale aj nesmierne zdravé. Sú plné antioxidantov, podporujú trávenie, zlepšujú stav pokožky aj funkciu očí a dokonca majú pomerne nízky obsah cukru, čo je ich veľkou výhodou. A možno ste o tom nevedeli, no liečivé vlastnosti majú aj malinové listy. No dnes to bude práve o týchto chutných sýtoružových plodoch a o tom, ako s nimi naložiť.
Úžasný malinový zákusok pre milovníkov malín!
Nazbierané malinky z vlastnej záhrady si síce môžete hádzať rovno do úst, no neuškodí si z nich pripraviť aj nejaký ten dezert, ktorý dozaista poteší nejeden maškrtný jazýček. My sme si dnes pre vás pripravili recept na dokonalý malinový zákusok so želatínou, ktorý už na prvý pohľad uchváti každú návštevu. Ešte neviete, čo si cez víkend upečiete ku kávičke? Tak v tom prípade neváhajte umyť maliny a vytiahnuť plech zo špajzy. Poďme na to!
Odporúčame: Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!
Na cesto si pripravíme:
- 6 vajec
- 90 g hladkej múky
- 90 g cukru (obyčajného, trstinového alebo iného)
- 25 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 2 čajové lyžičky karobového prášku (prípadne kakaa)
Ako na malinový krém? Na plnku si pripravíme:
- 100 g práškového cukru
- 500 g jemného tvarohu
- 150 g masla
- 1 vanilkový cukor
- čerstvé maliny
Na želatínu si pripravíme:
- 2 balíčky malinového pudingu v prášku
- 7 dcl malinovky
- 2 až 4 lyžice cukru
Malinový zákusok so želatínou - postup prípravy
- Ako prvé vyšľaháme vajcia s cukrom a do peny zľahka vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a karobom alebo kakaom. Nakoniec pridáme olej. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť na 180 stupňov. Doba pečenia môže byť okolo 20 až 25 minút.
- Kým je cesto v rúre, tvaroh vymiešame s práškovým aj vanilkovým cukrom a pridáme aj trochu pustené maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame a dáme odstáť do chladničky.
- Keď je cesto dostatočne vychladnuté, rovnomerne naň navrstvíme tvarohovú plnku a poukladáme celé maliny. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.
- Poslednou vrstvou zákusku je želatína, ktorú však pripravujeme až vtedy, keď je zákusok dostatočne stuhnutý. Uvaríme ju z uvedených ingrediencií, podobne ako puding. To znamená, že malinový puding v prášku zalejeme malinovkou (môže byť akákoľvek minerálna voda s ovocnou príchuťou alebo pokojne aj šťava z kompótu a podobne), podľa chuti osladíme cukrom a na miernom ohni za stále miešania ohrievame až do zhustnutia. Keď začne želatína hustnúť, nalejeme ju na zákusok.
- Ten dáme po ochladnutí opäť do chladničky aspoň na pár hodín. Ideálne ja však počkať cez noc. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť!
Pozri aj: RECEPT: Zdravý krevetový šalát s avokádom a citrusmi
Aktualizované na 17.06.2024
Aktualizovaný článok: 17.06.2024