Pečenie chleba doma má viacero výhod, o ktorých už určite viete. Ja som najvďačnejšia za tú vôňu pri pečení, za tú jedinečnú chuť, za to, že vždy si môžem obmeniť zloženie vlastného chlebíka a je toho viac.
Samotná príprava chlebíka nie je zložitá, vyžaduje dodržať pár krokov pri príprave a ja odporúčam predtým absolvovať kurz kváskového pečenia.
Tento chlebík je podľa jej receptu – Kváskový chlieb s makom – ja som mak nenašla, tak je len so slnečnicovými semiačkami. A nabudúce bude obohatený zrnkami pšena...
Suroviny:
- 150 g špaldového celozrnného kvásku
Tento hotový kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku a 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.
- 100 g ražnej chlebovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 6 g soli
- 4 g rasce
- 1 lyžička medu alebo iného sladidla – podporuje to kvasný proces
- 25 g celého maku
- 2 lyžice slnečnice a vlašských orechov – vopred namočených
- 1 zemiak uvarený v troške vody a rozmixovaný aj s tou vodou alebo kaša z ryže natural (nemusí byť)
- 150 ml vody
Odporúčame tiež: Vynikajúca bezlepková bábovka!
Postup prípravy:
Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.
Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry.
Odporúčame tiež: Recept na Banánový ovsený koláč s jahodovým chia džemom
Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie.
Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Odporúčame tiež: Recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami