Chutné recepty z rebarbory – skúsiš džem, pyré či koláč?

Aj keď z nej väčšinou pripravujeme sladké dobrôtky, verte alebo nie, rebarbora sa radí medzi zeleninu. A dokonca medzi jednu z najzdravších zelenín. Ak ste o nej doteraz nepočuli, prípadne netušíte ani len ako ju spoznáte, nemusíte ani googliť. Dnes si totiž rebarboru predstavíme a ponúkneme vám aj tri chutné recepty, ktorými oslovíte chuťové poháriky malých, aj veľkých. Takže ako na trhu zistíte, že to na čo sa dívate je rebarbora? Jednoznačne podľa krvavočervenej dlhej stonky.

Špecifická je aj chuť tejto zeleniny, a to výrazne kyslá. Rebarbora obsahuje množstvo vlákniny, vďaka nej teda prospieva nielen pri detoxikácii tela, ale zabraňuje zápche a podporuje činnosť čriev. Okrem vlákniny nájdete v rebarbore aj kyselinu listovú, ktorá okrem iného prospieva nášmu psychickému zdraviu. Listy rebarbory sa používajú aj pri liečbe zranenej pokožky, či popálenín. Rebarboru však nemôže konzumovať každý, vyhýbať by sa jej mali ľudia, ktorých trápia ochorenia obličiek a žlčníka. 

Zdravým ľudom ale poskytne poriadnu dávku vitamínu A aj B. Aj keď vás netrápia žiadne ochorenia, s rebarborou to netreba preháňať. Na vine je kyselina šťavelová, ktorú v nej taktiež nájdete. Na občasné užívanie je ale viac než ideálna! Rebarbora je vhodnou prílohou k mäsám aj rybám. Najviac ale vynikne v dezertoch a sladkých chuťovkách.

Odporúčame: Pripravte si jahodové sladkosti

rebarborový džem

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborový džem

Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)

Postup: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Potom začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.

Skús aj: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

rebarborové pyré

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborové pyré

Ingrediencie: rebarbora, hnedý cukor, solamyl, čerstvé jahody, čerstvá mäta, obľúbená zmrzlina

Postup: Rebarborou umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca a podobne ako pri džeme posypte cukrom a nechajte chvíľku postáť. Keď už rebarbora začala púšťať šťavu zalejte trochou vody a nechajte povariť. Keď je už rebarbora mäkká, pridajte trochu solamylu, premiešajte, pridajte tiež pár čerstvých jahôd a kúsok čerstvej mäty.

Zvyšok odložte bokom, lebo ich budete používať aj úplne čerstvé. Rebarborovú zmes ešte chvíľu povarte kým úplne nezhustne. Na tanier uložte kopček zmrzliny, prelejte pyré, ozdobte jahodami a mätou a podávajte.

Odporúčame: Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín

rebarborový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborový koláč

Ingrediencie: 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky, rebarbora (cca pol kg), práškový aj kryštálový cukor, 4 žĺtky, maslo, prášok do pečiva,

Postup: Preosiatu múku zmiešajte s maslom, žĺtkami a práškom do pečiva. Dochuťte cukrom a nechajte odstáť cca 15 minút v chladničke. Cesto rozvaľkajte do pripravenej formy. Na vrch poukladajte umytú, očistenú a nakrájanú rebarboru, posypte cukrom a pečte v rúre vyhriatej na 160°C, cca 30 minút. Potom si pripravte drobeničku z masla, cukru a hladkej múky, nadrobte na vrch koláča a pri 180 °C dopečte, ešte cca 15 až 20 minút. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.06.2014 16:08

tek rebarbore som zatiaľ veľmi na chuť neprišla mám z nej raz za rok nejaký koláč ale nič viac

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

24.06.2014 09:33

Ja obľubujem rebarborový nápoj: uvarím narezanú rebarboru, pridám trstinový cukor, škoricu, klinčeky a vodu a pijem v zime teplé a v lete vychladené :), mňam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.03.2016 19:14

v case rebarbory robievame kolace, rastie nam na zahrade, kolacik je stavnaty a osviezujuci

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 10:50

rebarboru mám rada, vyskúšam aj niečo z tohoto :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.