Odolávať slaným či sladkým pokušeniam počas dňa dá poriadne zabrať. Či už sú to zdravotné dôvody, ktoré vám nedovoľujú zvýšený príjem soli či cukru alebo si strážite svoju hmotnosť, povedať „nie“ slaným chrumkám pri večernom pozeraní televízie je naozaj ťažké.
Vyskúšajte si preto pripraviť zdravé maškrty, ktoré nezaťažia váš žalúdok a nepridajú vám ani kilá navyše.
Zapekané paradajky
Suroviny:
- paradajky
- tvrdý syr
- oregano
- soľ
- petržlenová vňať
- olivový olej
Postup:
- Paradajky očistíme a pokrájame na plátky. Poukladáme ich na papierom vystlaný plech na pečenie a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.
- Okoreníme oreganom, soľou a pridáme trochu nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate.
- Na záver pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry pri 200 stupňoch na 10 minút.
Pečené sladké zemiaky
Suroviny:
- sladké zemiaky
- soľ
- olej
Postup:
- Dobre očistené zemiaky nakrájame na štvrtiny, poukladáme na plech a posolíme. Dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch na približne 20 – 30 minút.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Tekvicové hranolky
Suroviny:
- tekvica
- čerstvá petržlenová vňať
- parmezán
- olivový olej
Postup:
- Tekvicu očistíme a nakrájame na hranolky. Tie rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pokrájanom petržlenovou vňaťou.
- Dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na tak dlho, pokiaľ hranolky nezmäknú. Po upečení ich ešte horúce posypeme nastrúhaným parmezánom.
Čipsy zo sladkých zemiakov
Suroviny:
- sladké zemiaky
- limeta
- olej
- soľ
Postup:
- Zemiaky nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na plech vystlaný alobalom. Čipsy sa potom ľahko vyberajú a nelepia.
- Pokvapkáme ich limetovou šťavou, olejom a osolíme. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 20 minút.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Avokádový hummus
Suroviny:
- 1 plechovka cíceru
- 1 zrelé avokádo
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica tahini pasty
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
Postup:
- Ako prvé v mixéri rozmixujeme cícer na hladkú kašu. Potom pridáme olúpané avokádo, tahini pastu a pretlačený strúčik cesnaku. Dochutíme soľou podľa vlastnej chuti. Pri podávaní polejeme olivovým olejom.
Kelové čipsy
Suroviny:
- kel
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Postup:
- Kelové listy pokrájame na menšie kúsky, dáme na plech a pokvapkáme olejom. Posypeme ich soľou a mletým čiernym korením a dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 20 minút.
Odporúčame prečítať: Do fitka po novom roku? Začnite skôr!
www.pinterest.com