Čo máte radi skôr – šišky alebo fánky (tradičné smažené božie milosti), ktoré sa tradične pripravujú v období fašiangov? Toto tradičné obdobie sa spája najmä s rôznymi plesmi v mestách, ale aj zábavami v maskách na dedinách. Tak či onak, aj toto obdobie je častokrát o hodovaní, preto udržať si štíhlu líniu po sviatkoch nie je vôbec jednoduché.
Obzvlášť nie v prípade, ak máte chuť na tradičné šišky vyprážané na oleji, ktoré naše babičky vedeli pripraviť aj bez receptu. Ten totižto poznali naspamäť. Áno, je možnosť pripraviť si najlepšie šišky pečené v rúre, ale popravde, ich chuť sa tým klasickým upraženým na oleji len tak ľahko nevyrovná.
Dnes máme pre vás (ne)tradičný recept na šišky, ale nie na kysnuté šišky, ale šišky z bieleho jogurtu, ktoré sú vláčne a chutné zároveň. Odoláte im v tomto období? Alebo naopak jogurtové šišky vyskúšate?
Vyskúšaj aj: Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka
Na prípravu mäkučkých šišiek bez kysnutia potrebujeme:
- 250 ml bieleho jogurtu
- 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 vajíčko
- 3 lyžice oleja
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipku soli
+ na posypanie práškový cukor (môžeme v ňom zamiešať aj vanilkový cukor) a džem na podávanie
Sladké jogurtové šišky – postup receptu
V miske vymiešame hustý biely jogurt, vajíčko, soľ a cukor. Následne pridáme sódu bikarbónu, 3 lyžice oleja a poriadne premiešame. Do hotovej zmesi začneme postupne vmiešavať preosiatu hladkú múku. Dávame si pozor, aby sa nám nevytvorili hrudky. Hotové jogurtové cesto prekryjeme potravinovou fóliou a necháme aspoň 25 minút odležať. Po odležaní cesta sa môžeme vrhnúť na prípravu šišiek.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2 časti a každú jemne prehnetieme. Následne cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a pomocou pohára vykrajujeme šišky, do stredu ktorých spravíme malú dierku a pečieme na vopred rozohriatom oleji(množstvo oleja by malo byť primerané). Hotové šišky necháme odkvapkať buď v sitku alebo ich uložíme na papierovú vreckovku.
Pred podávaním ich natrieme džemom podľa vlastného výberu a posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie dobroty:
- Jednoduchý recepty na 5-minútové rýchle šišky
- Domáce donuty z kefíru
- Pečené tvarohové buchty s hrozienkami
- Domáce dukátové buchtičky
- Tradičné parené buchty
- Makovo-kváskové buchty
- Perky s lekvárom a makom
Článok aktualizovaný 12.1.2024