Recept na neodolateľné tvarohové pagáče: Lahodná pochúťka na každú príležitosť

tvarohové pagáčiky

Prepadla vás neovládateľná chuť na nejakú maškrtku? Ak nemáte chuť na nič extra sladké ani čokoládové, a zároveň máte chuť si niečo ukuchtiť respektíve upiecť, tak vyskúšajte tieto tvarohové pagáčiky, ktoré vám zaručene zachutia a ulahodia.

Takéto pagáčiky sú známe hlavne s bryndzovou plnkou. No s tvarohovou tiež nie sú zlé. Uvidíte, že aj u vás pôjdu veľmi rýchlo na "odbyt", preto si ich pripravte v dostatočnom množstve aby sa ušlo každému.

Recept na tvarohové pagáče

Ingrediencie na tvarohové pagáčiky:

  • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 250 g hladkej múky (alebo špaldovej)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 200 g masla
  • 1 vajíčko na potretie
  • čierna rasca alebo sezam na posypanie

Recept na pagáčiky
angiebakes.com

Postup prípravy tvarohových pagáčikov

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vidličkou rozpučený tvaroh a maslo a poriadne rukou spracujeme na pevné cesto. Rúru zapneme na 180 °C. Hneď aj cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku prsta a vykrajujeme malé kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Vrch pagáčikov potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme čiernou rascou alebo sezamom. Pečieme cca 23 minút. Z tejto dávky mi vyšlo 38 mini pagáčikov.

Tipy na netradičné podávanie tvarohových pagáčikov

  • So slanými nátierkami – Namiesto tradičného podávania nasucho ich vyskúšajte s rôznymi nátierkami, ako je bylinková nátierka z krémového syra, cesnaková nátierka s tvarohom, avokádová nátierka s limetkou či pečeňová paštéta alebo hummus.
  • Ako mini sendviče – Rozrežte ich napoly a naplňte plátkami syra a šunky, plátkami lososa s krémovým syrom a kôprom či sušenými paradajkami a mozzarellou.
  • S medom a orechami – Ak máte radi kombináciu sladkého a slaného, skúste pagáčiky potrieť trochou medu a posypať nasekanými orechmi.
  • So syrovým fondue – Podávajte ich ako prílohu k horúcemu roztopenému syru na namáčanie.
  • Ako príloha k hustým polievkam – Skvele sa hodia k cesnačke, tekvicovej alebo paradajkovej polievke.
  • S čerstvou zeleninou a dipom – Pagáčiky môžete servírovať s čerstvou zeleninou (uhorky, mrkva, paprika) a dipmi (jogurtový, syrový, cesnakový).
  • S ovocným džemom alebo brusnicovou omáčkou – Ak chcete jemne sladko-slanú kombináciu, skúste pagáčiky s džemom alebo brusnicami.
  • S pečenými hubami a bylinkami – Na vrch pagáčikov dajte dusené alebo pečené huby s čerstvými bylinkami.
  • Ako základ pre mini pizze – Pagáčiky potrite paradajkovou omáčkou, posypte syrom a krátko zapečte v rúre.
  • S pečeným mäsom alebo grilovanými syrmi – Podávajte ako prílohu k pečenému mäsu, kačke, grilovanému hermelínu alebo feta syru.

Ako skladovať tvarohové pagáče, aby zostali čerstvé?

Tvarohové pagáčiky uchovávajte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, aby neoschli a zostali mäkké. Ak ich chcete udržať čerstvé dlhšie, môžete ich skladovať v chladničke, no pred podávaním ich nechajte chvíľu pri izbovej teplote alebo krátko ohrejte v rúre.

Na dlhšie skladovanie je ideálne pagáčiky zamraziť. Po vychladnutí ich vložte do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby a uložte do mrazničky. Pred konzumáciou ich ohrejte v rúre na 160 °C približne 5 – 7 minút, aby opäť získali svoju jemnosť a vôňu.

Tieto lahodné, jemné a nadýchané pagáčiky sú skvelou voľbou na každú príležitosť – či už ako chutná pochúťka na pohostenie, rýchla desiata alebo originálna príloha. Vďaka jednoduchému receptu si ich pripravíte bez námahy a s možnosťou rôznych variácií si ich prispôsobíte presne podľa svojej chuti. Tak neváhajte a doprajte si domácu dobrotu, ktorá poteší každého! 

Zdroj úvodnej fotky: angiebakes.com

Aktualizovaný článok: 04.03.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

09.06.2022 14:40

Vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

13.03.2017 08:20

tvarohové, syrové či škvarkové pagáčiky sú vždy chutnou a jednoduchou rýchlovkou k vínku

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

08.03.2017 20:05

Robievam takéto isté, máme ich radi všetci. Občas ich dám aj do mrazničky už keď sú upečené, a keď príde rýchla návšteva, mám hneď napečené. :)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

07.03.2017 13:28

pagáčiky vyzerajú lákavo :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.03.2017 10:54

mám rada oškvarkové ,ale vyskúšam aj tieto tvarohové.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

06.03.2017 07:55

upečené do chrumkava a zlatista.... mnam...milujeme tvaroh..... a odporúčam miesto tvarohu dať bryndzu..... odskúšaní skvelý recept...

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.03.2017 13:50

ja moc pagáče nemusím, ale s tvarohom som ešte nemala

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.03.2017 22:22

zajtra máme oslavu a toto je jednoduché a rýchle... vyskúšam ...

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

04.03.2017 21:20

Mňamka

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.