Aj vy máte v špajze vždy zásobu klasických zaváraných uhoriek? Zavárané uhorky patria k najtypickejším zaváraninám, ktoré sa v našich končinách pripravovali už odpradávna. Samozrejme, zabúdať nemôžeme ani na zavárané cibuľky, baranie rohy, cviklu, čalamádu či rôzne kompóty a džemy. To všetko a mnoho ďalšieho si z úrody pripravovali naši predkovia a uchovávali na zimné obdobie.
Áno, dnes je už možnosť zohnať všemožné zaváraniny v obchode a nemusíme pri ich príprave stráviť hodiny v kuchyni. Avšak, isto budú mnohí súhlasiť, že domáce je skrátka domáce. Vráťme sa ale späť k nakladaným, resp. zaváraným uhorkám. Obľubujete ich? V tom prípade tu máme pre vás dnes skvelý tip.
Narástli vám uhorky nakladačky do väčších rozmerov a neviete, čo s nimi? Prerastené nakladačky sa obvykle už nehodia na zaváranie. Možno z nich pripraviť napríklad kvasené uhorky (kvašáky) alebo aj zavárané ruslíky, resp. rusle. Už ste o nich počuli alebo ich skúsili?
Ide o uhorky zavarené nevšedným spôsobom, pričom na prípravu ruslíkov sú skvelé práve stredne veľké uhorky, ktoré sa na klasické zaváranie už nie sú ideálne. Ako pripraviť ruslíky z uhoriek? Nie je to nič náročné. Ak máte v záhrade prerastené uhorky, prípadne ste ich dostali od známych alebo našli za dobrý peniaz na trhu, pripravte si z nich chutné ruslíky podľa tohto receptu.
Suroviny na zavárané rusle:
- 4 – 6 kg väčších uhoriek na nakladanie (pokojne do 20 cm veľké)
- 8 až 10 väčších cibúľ
- cca 2 l vody
- 250 g cukru
- 400 až 500 ml octu
- 1 nakladač deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
Ako pripraviť zavárané rusle?
Umyté a úplne ošúpané uhorky pozdĺžne prekrojíme a následne malou lyžičkou vyberieme stred, teda jadierka (podobne ako pri čistení tekvice). Takto si pripravíme všetky uhorky. Následne uhorky nakrájame na tenšie slížiky, resp. pásiky. Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a rovnako nakrájame na pásiky.
Uhorky a cibuľu zmiešame a trošku nasolíme. Rukami dobre premiešame a necháme odpočívať, aby nám zelenina zmäkla. Medzitým si pripravíme nálev z vody, nakladača, cukru a octu. Zmes privedieme k varu a povaríme asi 3 až 5 minút. Zmes zmäknutých uhoriek a cibule naložíme do čistých zaváraninových pohárov (7 dl).
Pozri aj: Zavárané paradajky s nálevom i bez, s bazalkou, cesnakom i cibuľou
Pripraveným nálevom zalejeme uhorky a poháre dobre uzavrieme. Potom musíme ešte sterilizovať. Pripravíme si pekáč s vodou, do ktorého s odstupmi poukladáme poháre. Takto dáme do rozohriatej rúry na 80 °C a sterilizujeme asi 15 minút. Môžete sterilizovať aj iným spôsobom, ako obvykle zavárate (napr. v hrnci)
Po sterilizácii hotové zavárané ruslíky z uhoriek necháme vychladnúť v rúre alebo zabalené v deke hore dnom. Po vychladnutí môžeme odložiť do komory alebo špajze. Odstáte rusle si vychutnajte počas zimy, hodia sa podobne ako zavárané uhorky napríklad k zapekaným zemiakom, zeleninovému rizotu, pečenému mäsu alebo soté, pečeným hurkám a podobne.
TIP: Zavárané rusle skvelo chutia aj v pikantnejšej verzii. Ak máte radi štipľavú chuť, neváhajte na dno pohárov pridať aj pár plátkov feferónok. A ak vám chutí napríklad zaváraná mrkva, tak na dno pohára pridajte pár tenších plátkov väčšej mrkvy. Podľa chuti tiež môžete pridať kôpor.
Dobrú chuť!