Ovocie v čokoláde: Týmto pochúťkam neodolá nikto!

Ovocie v čokoláde

Všetci milujeme čokoládu – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami, s karamelovou náplňou či s nugátom. Každý z nás má i svoje obľúbené ovocie, ktorého by mohol zjesť na kilá. A keď skombinujeme čokoládu s ovocím vznikne nám jedinečná pochúťka, po ktorej sa zalizujeme ešte ďalšiu hodinu. Kde sa vlastne vzalo ovocie v čokoláde? Kto túto delikátnu a pritom tak jednoduchú kombináciu vymyslel? 

Ako na špeciálnej lahôdke si na čokoláde pochutnávali už v roku 1100 pred naším letopočtom. Uvádza sa, že aztécke a mayské civilizácie konzumovali čokoládu vo forme nápoja a dokonca kakaové bôby používali ako platidlo. Keď sa kakao rozšírilo po celom svete, začali sa vyrábať rôzne verzie a príchute. Rovnako, ako čokoláda, aj jahody majú dlhú a bohatú históriu. Objavili sa ako divo rastúce rastliny v Taliansku už v roku 234 pred naším letopočtom. Indiánske kmene pestovali toto aromatické ovocie už od 16. storočia. 

No a práve jahody boli prvým ovocím, ktoré bolo skombinované s čokoládou. Za týmto nápadom stojí Lorraine Lorusso, ktorá pracovala v malom gurmánskom obchode s názvom Stop N‘Shop v Chicagu v roku 1960. Do gurmánskej čokolády podávanej v obchode namočila najčerstvejšie bobule sezóny – jahody. Nechala čokoládu stuhnúť a potom ich podávala platiacim zákazníkom. Pochúťka mala okamžitý úspech.

Chutné, neodolateľné, jednoduché

Pripraviť ovocie v čokoláde nie je žiadna veda. Nepotrebujete k tomu ani nejaké extrémne drahé suroviny. Je to jednoduché, rýchle, veľmi chutné riešenie pre nečakanú návštevu, narodeninovú oslavu či letnú grilovačku. Do čokolády môžete namočiť višne, ananás, banány, kiwi, hrozno, jablká, hrušky, sušené marhule – to, čo máte radi. 

Pri príprave vám určite radi pomôžu aj vaše deti či vnúčatá. My vám prinášame zopár skvelých receptov na ovocie v čokoláde. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať. 

Mrazené maliny v jogurte a čokoláde
pinterest.com/eatingbirdfood

TOP recepty na ovocie v čokoláde:

Mrazené maliny v jogurte a čokoláde

Potrebujeme:

  • čerstvé maliny
  • vanilkový jogurt
  • čokoládu (tabličkovú, dukáty)
  • kokosový olej

Maliny poriadne umyjeme a vysušíme. Napichneme ich na špáradlá a namáčame v jogurte. Misku, plech (ak sa vám zmestí do mrazničky) vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň maliny a dáme stuhnúť do mrazničky. Po 30 až 60 minútach ich vytiahneme a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s kokosovým olejom. 

Figy v čokoláde

Potrebujeme:

  • 10 čerstvých tmavých fíg
  • horkú čokoládu (cca 500 gramov)
  • 1/2 lyžice kokosového oleja 
  • nasekané orechy, konopné alebo chia semená, sušené ovocie, mini čokoládové lupienky na ozdobenie

V mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli postupne roztopíme čokoládu s kokosovým olejom, sem tam premiešame. Umyté a osušené figy rozkrojené na polovice namáčame v čokoláde. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a môžeme dozdobiť kokosom, semienkami. Necháme v chladničke poriadne stuhnúť.

Jahody na paličke

Potrebujeme:

  • pol kila čerstvých jahôd
  • 3 – 4 šálky roztopenej čokolády podľa vlastného výberu
  • 4 – 5 špajdlí
  • na ozdobu kokos, farebná cukrová ryža, posyp

Jahody umyjeme, odstránime zelené stopky, osušíme. Napicháme na špajdle a oblejeme čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.

Čučoriedky v čokoláde

Potrebujeme:

  • 2 šálky rozpustenej čokolády (tmavej, mliečnej, bielej) 
  • 2 šálky čučoriedok
  • 3 lyžice limetkovej kôry, drvených mandlí, pistácií 

Čučoriedky umyjeme a osušíme. Rozpustíme čokoládu a pridáme do nej čučoriedky, jemne premiešame. Lyžicou naberieme zo 5 čučoriedok a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru malých kôpok. Posypeme orechmi alebo ozdobíme čokoládou inej farby a necháme stuhnúť v chladničke. 

Pomarančová kôra v horkej čokoláde
pinterest.com/appetizeraddiction

Pomarančová kôra v horkej čokoláde

Potrebujeme:

  • 2 veľké pomaranče
  • 1 šálka vody (250 ml)
  • 1 šálka cukru (250 ml)
  • 90 gramov 70 % horkej čokolády

Pomaranče dôkladne umyjeme pod tečúcou horúcou vodou. Kôru narežeme tak, aby sme vytvorili 4 až 5 zvislých rezov (od vrchu až po spodok). Každý kúsok nakrájame na tenké prúžky a dáme do hrnca. Zalejeme 2 šálkami vody a privedieme do varu. Varíme 5 minút, potom scedíme. Prilejeme čerstvú vodu (2 šálky) a znova privedieme do varu. Týmto sa odstráni časť horkosti šupky. 

Na panvici rozpustíme šálku cukru v šálke vody, pridáme šupky a dusíme ich asi 45 minút alebo až kým nie sú priesvitné. Po dokončení ich rozložíme na mriežku, necháme odkvapkať a vychladnúť. Namáčame ich v rozpustenej čokoláde, uložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke.

Banány v čokoláde s arašidovým maslom

Potrebujeme:

  • 2 zrelé banány

  • 100 g kvalitnej tmavej alebo mliečnej čokolády

  • 2 lyžice arašidového masla

  • štipka morskej soli (voliteľné)

Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska. Každé koliesko potrieme z jednej strany trochou arašidového masla a potom ponoríme do roztopenej čokolády. Ukladáme ich na papier na pečenie a môžeme posypať štipkou soli pre zaujímavý kontrast chutí. Dáme vychladiť do chladničky, kým čokoláda nestuhne.

Kivi v čokoláde na špajli

Potrebujeme:

  • 2 zrelé, ale pevné kivi

  • 150 g bielej alebo tmavej čokolády

  • špajle alebo nanukové paličky

  • drvené pistácie, kokos, sušené maliny na ozdobenie

Kivi ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Každé koliesko napichneme na paličku a namočíme do roztopenej čokolády. Hneď po namočení ozdobíme podľa chuti – farebným posypom, orechmi alebo kokosom. Uložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.

Ovocie v čokoláde ako sladká bodka každej chvíle

Čokoláda a ovocie sú nerozlučná dvojka, ktorá nikdy nesklame. Či už pripravujete drobné sladké občerstvenie na oslavu, romantický večer vo dvojici, alebo si len chcete spríjemniť bežné popoludnie – ovocie v čokoláde je dokonalou voľbou. Skombinujte chute, nechajte priestor fantázii a užite si túto rýchlu, no luxusnú pochúťku s každým sústom.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/eatingbirdfood, momsdish.com, tippsinthekitch.com

Aktualizovaný článok: 07.07.2025

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

12.07.2021 23:41

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

05.06.2021 22:57

Dala by som si povedať :-)

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

05.06.2021 12:42

Už aby bolo na záhradke

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.06.2021 07:08

Chutné, neodolateľné, jednoduché!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.06.2021 14:19

super pochúťka, kombinácia čokolády a ovocia nikdy nesklame

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.06.2021 13:30

Mňamnýý občas robievam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.