Všetci milujeme čokoládu – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami, s karamelovou náplňou či s nugátom. Každý z nás má i svoje obľúbené ovocie, ktorého by mohol zjesť na kilá. A keď skombinujeme čokoládu s ovocím vznikne nám jedinečná pochúťka, po ktorej sa zalizujeme ešte ďalšiu hodinu. Kde sa vlastne vzalo ovocie v čokoláde? Kto túto delikátnu a pritom tak jednoduchú kombináciu vymyslel?
Ako na špeciálnej lahôdke si na čokoláde pochutnávali už v roku 1100 pred naším letopočtom. Uvádza sa, že aztécke a mayské civilizácie konzumovali čokoládu vo forme nápoja a dokonca kakaové bôby používali ako platidlo. Keď sa kakao rozšírilo po celom svete, začali sa vyrábať rôzne verzie a príchute. Rovnako, ako čokoláda, aj jahody majú dlhú a bohatú históriu. Objavili sa ako divo rastúce rastliny v Taliansku už v roku 234 pred naším letopočtom. Indiánske kmene pestovali toto aromatické ovocie už od 16. storočia.
No a práve jahody boli prvým ovocím, ktoré bolo skombinované s čokoládou. Za týmto nápadom stojí Lorraine Lorusso, ktorá pracovala v malom gurmánskom obchode s názvom Stop N‘Shop v Chicagu v roku 1960. Do gurmánskej čokolády podávanej v obchode namočila najčerstvejšie bobule sezóny – jahody. Nechala čokoládu stuhnúť a potom ich podávala platiacim zákazníkom. Pochúťka mala okamžitý úspech.
Chutné, neodolateľné, jednoduché
Pripraviť ovocie v čokoláde nie je žiadna veda. Nepotrebujete k tomu ani nejaké extrémne drahé suroviny. Je to jednoduché, rýchle, veľmi chutné riešenie pre nečakanú návštevu, narodeninovú oslavu či letnú grilovačku. Do čokolády môžete namočiť višne, ananás, banány, kiwi, hrozno, jablká, hrušky, sušené marhule – to, čo máte radi.
Pri príprave vám určite radi pomôžu aj vaše deti či vnúčatá. My vám prinášame zopár skvelých receptov na ovocie v čokoláde. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.
pinterest.com/eatingbirdfoodTOP recepty na ovocie v čokoláde:
Mrazené maliny v jogurte a čokoláde
Potrebujeme:
- čerstvé maliny
- vanilkový jogurt
- čokoládu (tabličkovú, dukáty)
- kokosový olej
Maliny poriadne umyjeme a vysušíme. Napichneme ich na špáradlá a namáčame v jogurte. Misku, plech (ak sa vám zmestí do mrazničky) vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň maliny a dáme stuhnúť do mrazničky. Po 30 až 60 minútach ich vytiahneme a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s kokosovým olejom.
Figy v čokoláde
Potrebujeme:
- 10 čerstvých tmavých fíg
- horkú čokoládu (cca 500 gramov)
- 1/2 lyžice kokosového oleja
- nasekané orechy, konopné alebo chia semená, sušené ovocie, mini čokoládové lupienky na ozdobenie
V mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli postupne roztopíme čokoládu s kokosovým olejom, sem tam premiešame. Umyté a osušené figy rozkrojené na polovice namáčame v čokoláde. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a môžeme dozdobiť kokosom, semienkami. Necháme v chladničke poriadne stuhnúť.
Jahody na paličke
Potrebujeme:
- pol kila čerstvých jahôd
- 3 – 4 šálky roztopenej čokolády podľa vlastného výberu
- 4 – 5 špajdlí
- na ozdobu kokos, farebná cukrová ryža, posyp
Jahody umyjeme, odstránime zelené stopky, osušíme. Napicháme na špajdle a oblejeme čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Čučoriedky v čokoláde
Potrebujeme:
- 2 šálky rozpustenej čokolády (tmavej, mliečnej, bielej)
- 2 šálky čučoriedok
- 3 lyžice limetkovej kôry, drvených mandlí, pistácií
Čučoriedky umyjeme a osušíme. Rozpustíme čokoládu a pridáme do nej čučoriedky, jemne premiešame. Lyžicou naberieme zo 5 čučoriedok a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru malých kôpok. Posypeme orechmi alebo ozdobíme čokoládou inej farby a necháme stuhnúť v chladničke.
pinterest.com/appetizeraddictionPomarančová kôra v horkej čokoláde
Potrebujeme:
- 2 veľké pomaranče
- 1 šálka vody (250 ml)
- 1 šálka cukru (250 ml)
- 90 gramov 70 % horkej čokolády
Pomaranče dôkladne umyjeme pod tečúcou horúcou vodou. Kôru narežeme tak, aby sme vytvorili 4 až 5 zvislých rezov (od vrchu až po spodok). Každý kúsok nakrájame na tenké prúžky a dáme do hrnca. Zalejeme 2 šálkami vody a privedieme do varu. Varíme 5 minút, potom scedíme. Prilejeme čerstvú vodu (2 šálky) a znova privedieme do varu. Týmto sa odstráni časť horkosti šupky.
Na panvici rozpustíme šálku cukru v šálke vody, pridáme šupky a dusíme ich asi 45 minút alebo až kým nie sú priesvitné. Po dokončení ich rozložíme na mriežku, necháme odkvapkať a vychladnúť. Namáčame ich v rozpustenej čokoláde, uložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke.
Banány v čokoláde s arašidovým maslom
Potrebujeme:
100 g kvalitnej tmavej alebo mliečnej čokolády
2 lyžice arašidového masla
štipka morskej soli (voliteľné)
Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska. Každé koliesko potrieme z jednej strany trochou arašidového masla a potom ponoríme do roztopenej čokolády. Ukladáme ich na papier na pečenie a môžeme posypať štipkou soli pre zaujímavý kontrast chutí. Dáme vychladiť do chladničky, kým čokoláda nestuhne.
Kivi v čokoláde na špajli
Potrebujeme:
2 zrelé, ale pevné kivi
150 g bielej alebo tmavej čokolády
špajle alebo nanukové paličky
drvené pistácie, kokos, sušené maliny na ozdobenie
Kivi ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Každé koliesko napichneme na paličku a namočíme do roztopenej čokolády. Hneď po namočení ozdobíme podľa chuti – farebným posypom, orechmi alebo kokosom. Uložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.
Ovocie v čokoláde ako sladká bodka každej chvíle
Čokoláda a ovocie sú nerozlučná dvojka, ktorá nikdy nesklame. Či už pripravujete drobné sladké občerstvenie na oslavu, romantický večer vo dvojici, alebo si len chcete spríjemniť bežné popoludnie – ovocie v čokoláde je dokonalou voľbou. Skombinujte chute, nechajte priestor fantázii a užite si túto rýchlu, no luxusnú pochúťku s každým sústom.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/eatingbirdfood, momsdish.com, tippsinthekitch.com
Aktualizovaný článok: 07.07.2025