Všetci milujeme čokoládu – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami, s karamelovou náplňou či s nugátom. Každý z nás má i svoje obľúbené ovocie, ktorého by mohol zjesť na kilá. A keď skombinujeme čokoládu s ovocím vznikne nám jedinečná pochúťka, po ktorej sa zalizujeme ešte ďalšiu hodinu. Kde sa vlastne vzalo ovocie v čokoláde? Kto túto delikátnu a pritom tak jednoduchú kombináciu vymyslel?
Ako na špeciálnej lahôdke si na čokoláde pochutnávali už v roku 1100 pred naším letopočtom. Uvádza sa, že aztécke a mayské civilizácie konzumovali čokoládu vo forme nápoja a dokonca kakaové bôby používali ako platidlo. Keď sa kakao rozšírilo po celom svete, začali sa vyrábať rôzne verzie a príchute. Rovnako, ako čokoláda, aj jahody majú dlhú a bohatú históriu. Objavili sa ako divo rastúce rastliny v Taliansku už v roku 234 pred naším letopočtom. Indiánske kmene pestovali toto aromatické ovocie už od 16. storočia.
No a práve jahody boli prvým ovocím, ktoré bolo skombinované s čokoládou. Za týmto nápadom stojí Lorraine Lorusso, ktorá pracovala v malom gurmánskom obchode s názvom Stop N‘Shop v Chicagu v roku 1960. Do gurmánskej čokolády podávanej v obchode namočila najčerstvejšie bobule sezóny – jahody. Nechala čokoládu stuhnúť a potom ich podávala platiacim zákazníkom. Pochúťka mala okamžitý úspech.
Chutné, neodolateľné, jednoduché
Pripraviť ovocie v čokoláde nie je žiadna veda. Nepotrebujete k tomu ani nejaké extrémne drahé suroviny. Je to jednoduché, rýchle, veľmi chutné riešenie pre nečakanú návštevu, narodeninovú oslavu či letnú grilovačku. Do čokolády môžete namočiť višne, ananás, banány, kiwi, hrozno, jablká, hrušky, sušené marhule – to, čo máte radi. Pri príprave vám určite radi pomôžu aj vaše deti či vnúčatá. My vám prinášame zopár skvelých receptov na ovocie v čokoláde. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.
Pozri aj: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert
Galéria: Ovocie v čokoláde
Mrazené maliny v jogurte a čokoláde
Potrebujeme:
- čerstvé maliny
- vanilkový jogurt
- čokoládu (tabličkovú, dukáty)
- kokosový olej
Maliny poriadne umyjeme a vysušíme. Napichneme ich na špáradlá a namáčame v jogurte. Misku, plech (ak sa vám zmestí do mrazničky) vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň maliny a dáme stuhnúť do mrazničky. Po 30 až 60 minútach ich vytiahneme a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s kokosovým olejom.