Máte radi ovocné koláče, ale neviete, ako ich urobiť tak, aby neboli suché? Vyskúšajte náš recept na tvarohový koláč s lesným ovocím, ktorý je doslova „mokrý“.
Pokiaľ tvaroh v koláči použiť nechcete, vlhké cesto dosiahnete pridaním kyslej smotany.
Výber ovocia je úplne na vás. Môžete použiť už pripravenú lesnú zmes alebo využiť plody vašej záhradky. Keďže ja mám veľmi rada kyslé ovocie, voľba padla na maliny a čučoriedky. Spolu so sladkým tvarohom to bola dokonalá kombinácia. Nedeľná kávička vám s týmto koláčikom bude hneď chutiť inak. :) Poďte si ho s nami pripraviť.
Budeme potrebovať:
- 4 vajíčka
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml mlieka
- 150 g masla
- 200 g kyslej smotany
- 300 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipku soli
- 2 PL kakaa
- 500 g jemného tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL cukru (podľa chuti)
- 150 ml mlieka (podľa potreby)
- lesné ovocie (čerstvé alebo mrazené)
Postup:
1. Vajíčka vyšľaháme s krupicovým cukrom do peny. Môžete oddeliť bielky od žĺtkov a zvlášť vyšľahať sneh, ja som to nerobila. Do vajíčkovej zmesi pridáme mlieko, roztopené maslo a kyslú smotanu. Premiešame na nízkych otáčkach.
2. V inej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Túto sypkú zmes postupne pridávame do vajíčkovej zmesi, kým nevznikne hustejšie vláčne cesto. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a múkou vysypaná plech. Do zvyšku cesta pridáme kakao, dobre premiešame a nalejme na svetlé cesto. Stierkou alebo nožíkom môžeme vytvoriť vzory.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
3. V menšej miske vymiešame tvaroh s vanilkovým a krupicovým cukrom. Zriedime ho mliekom, aby sa lepšie zapracoval do cesta. Množstvo mlieka závisí od konkrétneho tvarohu. Krémový tvaroh lyžičkou rovnomerne dávkujeme na cesto a stierkou alebo nožíkom ho zapracujeme do cesta.
Odporúčame: Recept: Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím
4. Nakoniec na povrch nasypeme zmes lesného ovocia alebo akékoľvek ovocie, ktoré máme radi. Ja som si vybrala maliny a čučoriedky. Použiť môžete čerstvé, ale aj mrazené ovocie. Ovocie do koláča jemne zatlačíme, aby sa nespieklo. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 40 minút. Ak sa vám zdá, že ešte nie je úplne hotový, nechajte ho ešte chvíľu vo vypnutej rúre.
Tvarohový koláč s ovocím je hotový! Keďže je tento koláč plný tvarohu a ovocia, bude stále „mokrý“. Preto pri skúšaní cesta – či je už dostatočne upečené – vyberajte tú časť, kde nie je tvaroh. Inak by vás to mohlo oklamať. Riadiť sa môžete aj podľa okrajov – ak sú už zlatisté až hnedé, koláč je hotový.
Prajem vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová