U nás v domácnosti sú akékoľvek maškrty vítané. Či už je to len nejaká drobná sladkosť, zákusok alebo čokoláda, mlsanie pri televízore jednoducho musí byť. Asi preto sa u nás robievajú rôzne koláče takmer každý týždeň.
Tentokrát sme dostali nápad pripraviť si niečo, čo si bežne nerobievame, aj keď je to jednoduché a pomerne rýchle. Pohár horúce jablko dokonalo pohladí vašu dušu a zaženie všetky chúťky na sladké. Kombinácia horúcich jabĺk s ľadovou zmrzlinou a chutnou šľahačkou je jednoducho na nezaplatenie. Spravili sme vám chúťky? Tak si tento pohár pripravte aj vy!
Recept na dezert s horúcim jablkom a zmrzlinou
Na 8 porcií budete potrebovať:
- 3 jablká
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice cukru
- 60 g nasekaných vlašských orechov
- škoricu
- vanilkovú zmrzlinu
- šľahačku
Postup prípravy horúceho jablka so zmrzlinou
Ako prvé si umyjeme a ošúpeme jablká a rovnako ich zbavíme jadierok. Jablka si nakrájame na kocky, zmiešame s hrozienkami, cukrom, škoricou a orechmi. Takto pripravený základ presypeme do hrnca, podlejeme troškou vody a necháme dusiť dovtedy, kým jablká nebudú mäkké. Keďže naše jablká neboli veľmi sladké a my jednoducho sladké milujeme, tak sme pridali lyžicu javorového sirupu.
Následne horúcu jablkovú zmes rozdelíme do pohárov, pridáme kopček zmrzliny a vrch ozdobíme šľahačkou. Tú môžete posypať čímkoľvek. Keďže jablká sú skvelé v spojení s piškótami, my sme na vrch nasypali podrvené piškóty a poliali sme javorovým sirupom. Poprípade si môžete celé dozdobiť čerstvým ovocím, čokoládou, toppingom... Jednoducho čím chcete – fantázii, v tomto prípade, sa medze nekladú.
Poháre podávame ihneď. Horúce jablká v kombinácii s roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou potešia každú vašu chuťovú bunku! Tak príjemné mlsanie!
Redakcia KAMzaKRÁSOU.skNávrh na servírovanie dezertu s horúcim jablkom
Tento dezert môžete podávať v sklenených pohároch, aby vynikli vrstvy jablkovej zmesi, zmrzliny a šľahačky. Pre extra efekt môžete poháre pred podávaním schladiť v mrazničke.
Skvelým doplnkom sú chrumkavé sušienky, vafle alebo jemné maslové keksy, ktoré sa dajú namáčať do teplej jablkovej zmesi.
Na ozdobenie môžete použiť čokoládové hobliny, karamelovú polevu alebo čerstvé ovocie, napríklad maliny či jahody, ktoré osviežia sladkú chuť. Ak chcete elegantnejšiu verziu, skúste servírovať v martini pohároch alebo miske so sklenenou pokrievkou.
Možnosť uskladnenia dezertu
Horúcu jablkovú zmes si môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke 2 – 3 dni v uzavretej nádobe. Pri podávaní ju stačí len jemne zohriať na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
Zmrzlinu a šľahačku pridávajte vždy až tesne pred servírovaním, aby si zachovali svoju konzistenciu a neroztopili sa príliš rýchlo.
Tipy na vylepšenie receptu
- Pridanie alkoholu – jablkovú zmes môžete dochutiť trochou rumu, jablkového likéru alebo vaječného likéru pre bohatšiu chuť.
- Zdravšia verzia – namiesto klasického cukru použite med, datľový sirup alebo kokosový cukor.
- Aromatické koreniny – skúste pridať muškátový oriešok, klinčeky alebo kardamón pre intenzívnejšiu vôňu.
- Rôzne druhy orechov – vlašské orechy môžete nahradiť mandľami, lieskovcami alebo pekanovými orechmi. Opražením získajú výraznejšiu chuť.
- Alternatívna zmrzlina – namiesto vanilkovej skúste karamelovú, škoricovú alebo mandľovú zmrzlinu na zvýraznenie jesennej atmosféry.
- Chrumkavé doplnky – dezert ozdobte drvenými sušienkami, karamelizovanými orechmi alebo kúskami čokolády.
Aktualizovaný článok: 06.03.2025
25 komentárov
Marta Kendrová
04.05.2020 23:12vyzerá výborne!!!
Ivana Šurániová
17.12.2019 21:06to vyzera super
Soňa Krátka
06.12.2018 09:53rada vyskúšam, ale teraz namiesto zmrzky dám asi vymiešaný tvaroh s cukrom
Ján Komada
09.10.2018 10:17hned by som si dal
Jana Džavanová
23.09.2018 16:44kedze je obdobie jablcok, mozem vyskusat, sladke mozem a otvorila som tento receptik uz kvoli obrazku, lebo to vyzera lakavo a chutne, mnam, tesim sa
Anna Bútorová
27.06.2018 11:08jednoduché a určite veľmi chutné
Blažena Sádovská
19.06.2018 13:49Pohár vyzerá vynikajúco a určite tak aj chutí, mňam, hneď by som si dala:))
Jana Komadová
27.04.2018 22:50Robila som ho presne podľa tohto receptu chutné a raz dva hotové
Jana Komadová
05.04.2018 21:28Jednoduché mňamkýýý určite vyskúšam
Jana Komadová
05.04.2018 21:28Jednoduché mňamkýýý určite vyskúšam
Monika Červinková
31.03.2018 23:13až na tie hrozienka vyzerá supeeer
Ingrid Šimoniková
22.03.2018 17:20paráda rýchle ,jednoduché.. vyskúšam
Žofia Mažáriová
21.03.2018 15:01Tak to by mi chutilo
monika potheova
14.03.2018 14:01vyzerá chutne
Jarka Kontrová
12.03.2018 22:22wauuuuuuu
Patrícia Paškanová
12.03.2018 21:27Vyzera uuuzasne, hned by som si dala :)
Anna Bútorová
09.03.2018 14:33jednoduché, chutné a oku lahodiace
Helena Zobková
09.03.2018 13:08Idem vysúšať, produkty nato mám :)
Ľubica Šťastná
06.03.2018 19:55Veľmi lákavé, už len tá kombinácia.
Katarína Konečná
06.03.2018 18:14jablká mám najradšej surové, šťavnaté sladkokyslé a slovenské
Pavlína Vaksmundská
06.03.2018 17:12Jeeeeeminenku , to je mňamka.. Len chute robíte.. ja si tento recept spravím cez víkend ,ale hrozienka moc nemusím ,takže viac orechov pridám .. :)
Milka Damašková
06.03.2018 15:25Toto vyzerá megachutne, v lete bude chutiť ešte viac..
Mária Maxianová
06.03.2018 13:04tak toto je veľmi lákavé, zbiehajú sa mi slinky
Mária Chromíková
06.03.2018 12:38dobrá mňamka...
Lucia Valková
06.03.2018 08:28Vyzerá naozaj super..