U nás v domácnosti sú akékoľvek maškrty vítané. Či už je to len nejaká drobná sladkosť, zákusok alebo čokoláda, mlsanie pri televízore jednoducho musí byť. Asi preto sa u nás robievajú rôzne koláče takmer každý týždeň.
Tentokrát sme dostali nápad pripraviť si niečo, čo si bežne nerobievame, aj keď je to jednoduché a pomerne rýchle. Pohár horúce jablko dokonalo pohladí vašu dušu a zaženie všetky chúťky na sladké. Kombinácia horúcich jabĺk s ľadovou zmrzlinou a chutnou šľahačkou je jednoducho na nezaplatenie. Spravili sme vám chúťky? Tak si tento pohár pripravte aj vy!
Recept na dezert s horúcim jablkom a zmrzlinou
Na 8 porcií budete potrebovať:
- 3 jablká
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice cukru
- 60 g nasekaných vlašských orechov
- škoricu
- vanilkovú zmrzlinu
- šľahačku
Postup prípravy horúceho jablka so zmrzlinou
Ako prvé si umyjeme a ošúpeme jablká a rovnako ich zbavíme jadierok. Jablka si nakrájame na kocky, zmiešame s hrozienkami, cukrom, škoricou a orechmi. Takto pripravený základ presypeme do hrnca, podlejeme troškou vody a necháme dusiť dovtedy, kým jablká nebudú mäkké. Keďže naše jablká neboli veľmi sladké a my jednoducho sladké milujeme, tak sme pridali lyžicu javorového sirupu.
Následne horúcu jablkovú zmes rozdelíme do pohárov, pridáme kopček zmrzliny a vrch ozdobíme šľahačkou. Tú môžete posypať čímkoľvek. Keďže jablká sú skvelé v spojení s piškótami, my sme na vrch nasypali podrvené piškóty a poliali sme javorovým sirupom. Poprípade si môžete celé dozdobiť čerstvým ovocím, čokoládou, toppingom... Jednoducho čím chcete – fantázii, v tomto prípade, sa medze nekladú.
Poháre podávame ihneď. Horúce jablká v kombinácii s roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou potešia každú vašu chuťovú bunku! Tak príjemné mlsanie!
Redakcia KAMzaKRÁSOU.skNávrh na servírovanie dezertu s horúcim jablkom
Tento dezert môžete podávať v sklenených pohároch, aby vynikli vrstvy jablkovej zmesi, zmrzliny a šľahačky. Pre extra efekt môžete poháre pred podávaním schladiť v mrazničke.
Skvelým doplnkom sú chrumkavé sušienky, vafle alebo jemné maslové keksy, ktoré sa dajú namáčať do teplej jablkovej zmesi.
Na ozdobenie môžete použiť čokoládové hobliny, karamelovú polevu alebo čerstvé ovocie, napríklad maliny či jahody, ktoré osviežia sladkú chuť. Ak chcete elegantnejšiu verziu, skúste servírovať v martini pohároch alebo miske so sklenenou pokrievkou.
Možnosť uskladnenia dezertu
Horúcu jablkovú zmes si môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke 2 – 3 dni v uzavretej nádobe. Pri podávaní ju stačí len jemne zohriať na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
Zmrzlinu a šľahačku pridávajte vždy až tesne pred servírovaním, aby si zachovali svoju konzistenciu a neroztopili sa príliš rýchlo.
Tipy na vylepšenie receptu
- Pridanie alkoholu – jablkovú zmes môžete dochutiť trochou rumu, jablkového likéru alebo vaječného likéru pre bohatšiu chuť.
- Zdravšia verzia – namiesto klasického cukru použite med, datľový sirup alebo kokosový cukor.
- Aromatické koreniny – skúste pridať muškátový oriešok, klinčeky alebo kardamón pre intenzívnejšiu vôňu.
- Rôzne druhy orechov – vlašské orechy môžete nahradiť mandľami, lieskovcami alebo pekanovými orechmi. Opražením získajú výraznejšiu chuť.
- Alternatívna zmrzlina – namiesto vanilkovej skúste karamelovú, škoricovú alebo mandľovú zmrzlinu na zvýraznenie jesennej atmosféry.
- Chrumkavé doplnky – dezert ozdobte drvenými sušienkami, karamelizovanými orechmi alebo kúskami čokolády.
Aktualizovaný článok: 06.03.2025