Čerstvé ovocie by malo byť bezpochyby súčasťou zdravej a vyváženej stravy človeka. Táto kategória potravín v sebe obsahuje nespočetné množstvo živín. Taktiež má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus, o ktorých sa v súčasnosti môžeme dočítať už z viacerých zdrojov.
Na sušené ovocie sa však veľakrát už bez námietok nepozerá. A čo tak ešte ovocie kandizované? Čerstvé, sušené a kandizované ovocie má svoje výhody i nevýhody. O všetkých sa dozviete v nasledujúcom článku!
Čerstvé, sušené, kandizované: Ktoré ovocie je pre telo najlepšie?
Ovocie má množstvo podôb – od šťavnatého jablka priamo zo záhrady, cez voňavé sušené plátky až po farebné kúsky kandizovaného ovocia, ktoré poznáme z vianočných koláčov. Každá forma má svoje miesto, inú chuť aj inú výživovú hodnotu. Kým čerstvé ovocie osvieži a hydratuje, sušené dodá rýchlu energiu a kandizované zasa poteší ako sladká bodka.
Nie je však ovocie ako ovocie – rozdiel nie je len v chuti, ale aj v obsahu vitamínov, cukru a vlákniny. Mnohé druhy spracovania majú svoje výhody, no niektoré môžu z „prírodného daru zdravia“ urobiť skôr kalorickú bombu. Pozrime sa preto bližšie na to, čo sa s ovocím deje, keď sa usuší, kandizuje alebo zmrazí – a kedy ho naše telo ocení najviac.
Shutterstock®Čerstvé ovocie ako základ stravy
O tom, že čerstvé ovocie je spolu so zeleninou základom zdravého stravovania, niet pochýb. Kým odporúčaná denná dávka zeleniny je zvyčajne 3 až 5 porcií, u ovocia sú to 2 až 4 porcie. To znamená zjesť denne aspoň jednu dávku väčšieho ovocia, napríklad jablko, hrušku či banán, a potom jednu šálku bobúľ ako druhú dávku.
Ovocie je najlepšie konzumovať na lačnejší žalúdok. Pri kombinácii s inými nesprávnymi potravinami a hotovými jedlami sa môžu totiž vyskytnúť problémy ako nevoľnosť, nafukovanie či bolesti brucha.
Mnohé druhy ovocia obsahujú skutočne veľký podiel vody, ktorá je skvelým pomocníkom pre odstraňovanie toxínov z tela. Navyše je každý jeden druh zdrojom celého radu vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, dôležitých mastných kyselín i vlákniny. Ovocie neobsahuje veľa kalórií, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje pomer sodíka a draslíka v organizme.
Je cukor v čerstvom ovocí problém?
Veľa ľudí sa ovociu vyhýba, vraj kvôli vysokému obsahu cukrov. Pri konzumácii ovocia, ale i zeleniny je väčšina z kalórií dodávaná v podobe sacharidov. V ovocí sa väčšinou nachádza fruktóza, čiže prírodný ovocný cukor. Okrem toho sem zaraďujeme zdravé škroby, organické prvky i celulózu, ktorá poskytuje vlákninu.
Je rozdiel vo výživovej hodnote prírodných sacharidov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a ostatných rastlinných potravinách a medzi prázdnymi kalóriami z pridaných cukrov. Tie sa v súčasnosti pridávajú takmer do všetkého. Nie je dôvod obávať sa konzumácie ovocia v odporúčaných dávkach, pretože predstavuje úžasný zdroj všetkých dôležitých látok na pomerne nízke množstvo kalórií.
Shutterstock®Ako je na tom sušené ovocie?
Sušené ovocie sa pripravuje pomocou procesu sušenia, pri ktorom sa z čerstvého ovocia odstreďuje voda. V dôsledku toho sa jeho objem i konzistencia mení. Hoci je z ovocia odstránená voda, zachováva sa v ňom viac ako 85 percent vitamínov. Rovnako nemá tento proces žiadny vplyv ani na minerálne látky či vlákninu.
Niektoré druhy ovocia je dokonca lepšie konzumovať v sušenej forme. Napríklad brusnice obsahujú v dehydrovanom stave oveľa väčšie množstvo antioxidantov. Sušené ovocie v podstate neobsahuje tuk ani cholesterol. Naopak, predstavuje potravinu, ktorá dokonalo nahradí nezdravé sladkosti.
Shutterstock®Problémy so sušeným ovocím
Každá minca má však dve strany. Sušené ovocie totiž dokáže byť veľmi zradné. Keďže je zbavené vody a má menšiu hmotnosť, ľudia ho ľahšie skonzumujú viac ako je vhodné. Kým pri čerstvom ovocí sa odporúčajú pokojne aj dve šálky denne, pri sušenom je to maximálne polovica. Pri sušení sa nemení obsah prirodzených cukrov, rovnako ako v prípade vitamínov či minerálov.
Preto je dôležité konzumovať dehydrované ovocie s rozumom. Obzvlášť pozor si treba dávať na kupované sušené ovocie, ktoré môže byť napadnuté plesňami či škodcami. Výrobcovia doň často pridávajú konzervačné látky. Práve preto je najlepšie usušiť si vlastné ovocie v pohodlí domova.
Shutterstock®A čo tak kandizované ovocie?
Kandizované ovocie sa zvyčajne pripravuje napúšťaním repným cukrom. Uvarené ovocie sa nechá niekoľko dní máčať v cukrovom roztoku. Následne sa zahusťuje ešte ďalším cukrom, pričom koncentrácia roztoku sa pohybuje od 30 do 70 až 75 percent. Tento postup slúži na konzerváciu. Popísaný proces výroby vám však môže napovedať, že problémom tohto druhu ovocia bude skutočne vysoký podiel cukru.
Počas kandizovania je potravina ochudobnená aj o podstatnú časť nutričných zložiek. Zo zdravého ovocia sa stáva skôr cukrovinka. Najčastejšie sa týmto spôsobom upravujú čerešne, citróny či pomarančová kôra.
Výhodou tohto procesu je fakt, že postupne znížený podiel vody v ovocí vytvára nepriaznivé podmienky pre bežné mikroorganizmy. Kandizované ovocie sa teda pri vhodnom skladovaní nepokazí. Najčastejšie sa používa do koláčov i zákuskov. Konzumovať ho však treba opatrne.
Moderný hit – lyofilizované ovocie
Lyofilizované, teda mrazom sušené ovocie, je moderná forma konzervácie, ktorá si rýchlo našla miesto v zdravom stravovaní. Proces prebieha pri nízkej teplote a tlaku, vďaka čomu sa z ovocia odstráni voda, no zachová si farbu, tvar aj väčšinu výživných látok.
Najväčšou výhodou lyofilizovaného ovocia je, že si uchová takmer všetky vitamíny a minerály, najmä vitamín C, ktorý sa pri bežnom sušení často stráca. Navyše je ľahké, chrumkavé a má prirodzene sladkú chuť – bez pridania cukru či konzervantov.
Takéto ovocie sa skvelo hodí do raňajkových kaší, smoothie, jogurtov alebo len ako zdravý snack na cesty. Má dlhú trvanlivosť a nevyžaduje skladovanie v chladničke, vďaka čomu je ideálne pre všetkých, ktorí chcú mať vitamíny vždy poruke.
Každé ovocie má svoje miesto – stačí ho správne vybrať
Čerstvé, sušené, kandizované či lyofilizované – každá forma ovocia má svoje výhody aj slabiny. Ak hľadáte najzdravšiu a najvyváženejšiu možnosť, čerstvé ovocie zostáva voľbou číslo jeden. Sušené je skvelé, keď potrebujete rýchly zdroj energie alebo sladké bez výčitiek, no vždy s mierou. Kandizované ovocie patrí medzi dezerty, nie do každodennej stravy, zatiaľ čo lyofilizované predstavuje moderný kompromis medzi chuťou, praktickosťou a výživou.
Dôležité je striedať rôzne formy a siahnuť po tých, ktoré sú čo najmenej spracované. Ovocie je dar prírody, ktorý dokáže nielen zasýtiť, ale aj dodať telu silu, vitalitu a dobrú náladu. Tak si ho doprajte každý deň – či už čerstvé zo záhrady, sušené v kabelke alebo chrumkavé mrazom sušené ako malý vitamínový zázrak.
Anketa: Aké ovocie uprednostňujete?
Odpovedalo 302 ľudí
75%
5%
21%
Aktualizovaný článok: 22.10.2025
7 komentárov
Marianna Rajniaková
31.05.2018 11:25mám rada aj sušené ovocie ale stalo sa mi, že som našla aj červíka v sušených ďatliach..
Katarína Konečná
23.10.2017 18:14najradšej mám čerstvé, zo sušených mám rada marhule a jablká
Mária Maxianová
22.10.2017 17:38ja mám najradšej len čerstvé, podľa sezóny, v zime je naj kyslá kapusta
Katarína Gašová
22.10.2017 14:48Tiež mám najradšej čerstvé ovocie, ale niekedy keď pracujem dlho na počítači a potrebujem si niečo občas "zobnúť", dám si buď orechy, alebo sušené ovocie :)
Nikola Turková
22.10.2017 20:50Presne tak, oriešky či práve sušené ovocie sú skvelé na také "zobanie". Vždy lepšia voľba, ako nejaká čokoládová tyčinka :)
benynka
22.10.2017 10:57najradšej mám čerstvé ovocie, ale aj sušené má v zime svoje čaro, jabĺčka, slivky a do tej kapustnice sú že mňam
Soňa Krátka
22.10.2017 08:37kandizované ovocie nemám rada, najlepšie je čerstvé, teraz si robíme v súšičke aj sušené z jabĺk, hrušiek, zídu sa aj do kapustnice a je to výborná maškrtka, jasné, že všetko treba s mierou
Soňa Kelemenová
22.10.2017 07:20Som zastancom cerstveho ovocia....moje kamaratky si doma susia jablcka,hrusky so skoricou a cviklu.... tie nemaju chybu.... ak susene ovocie tak rozhodne len domace a nie kupovane....inak radsej iba cerstve
Nikola Turková
22.10.2017 20:51Áno, domáce je proste domáce, vždy najlepšie. Želáme pekný deň :)