Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!

Čerstvé ovocie by malo byť bezpochyby súčasťou zdravej a vyváženej stravy človeka.

 

Táto kategória potravín v sebe obsahuje nespočetné množstvo živín. Taktiež má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus, o ktorých sa v súčasnosti môžeme dočítať už z viacerých zdrojov. Na sušené ovocie sa však veľakrát už bez námietok nepozerá. A čo tak ešte ovocie kandizované?

 

Čerstvé, sušené a kandizované ovocie má svoje výhody i nevýhody. O všetkých sa dozviete v nasledujúcom článku!

 

Čerstvé ovocie ako základ stravy

O tom, že čerstvé ovocie je spolu so zeleninou základom zdravého stravovania, niet pochýb. Kým odporúčaná denná dávka zeleniny je zvyčajne 3 až 5 porcií, u ovocia sú to 2 až 4 porcie. To znamená zjesť denne aspoň jednu dávku väčšieho ovocia, napríklad jablko, hrušku či banán, a potom jednu šálku bobúľ ako druhú dávku. Ovocie je najlepšie konzumovať na lačnejší žalúdok. Pri kombinácii s inými nesprávnymi potravinami a hotovými jedlami sa môžu totiž vyskytnúť problémy ako nevoľnosť, nafukovanie či bolesti brucha.

 

Mnohé druhy ovocia obsahujú skutočne veľký podiel vody, ktorá je skvelým pomocníkom pre odstraňovanie toxínov z tela. Navyše je každý jeden druh zdrojom celého radu vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, dôležitých mastných kyselín i vlákniny. Ovocie neobsahuje veľa kalórií, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje pomer sodíka a draslíka v organizme.

 

Pozri aj: Vieš, čo spôsobuje kŕče v nohách? Toto ťa rozhodne prekvapí!

čerstvé ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Veľa ľudí sa ovociu vyhýba, vraj kvôli vysokému obsahu cukrov. Pri konzumácii ovocia, ale i zeleniny je väčšina z kalórií dodávaná v podobe sacharidov. V ovocí sa väčšinou nachádza fruktóza, čiže prírodný ovocný cukor. Okrem toho sem zaraďujeme zdravé škroby, organické prvky i celulózu, ktorá poskytuje vlákninu.

 

Je rozdiel vo výživovej hodnote prírodných sacharidov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a ostatných rastlinných potravinách a medzi prázdnymi kalóriami z pridaných cukrov. Tie sa v súčasnosti pridávajú takmer do všetkého. Nie je dôvod obávať sa konzumácie ovocia v odporúčaných dávkach, pretože predstavuje úžasný zdroj všetkých dôležitých látok na pomerne nízke množstvo kalórií.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ako je na tom sušené ovocie?

Sušené ovocie sa pripravuje pomocou procesu sušenia, pri ktorom sa z čerstvého ovocia odstreďuje voda. V dôsledku toho sa jeho objem i konzistencia mení. Hoci je z ovocia odstránená voda, zachováva sa v ňom viac ako 85 percent vitamínov. Rovnako nemá tento proces žiadny vplyv ani na minerálne látky či vlákninu.

Niektoré druhy ovocia je dokonca lepšie konzumovať v sušenej forme. Napríklad brusnice obsahujú v dehydrovanom stave oveľa väčšie množstvo antioxidantov. Sušené ovocie v podstate neobsahuje tuk ani cholesterol. Naopak, predstavuje potravinu, ktorá dokonalo nahradí nezdravé sladkosti.

Odporúčame: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa

množstvo cukru v upravovanom ovocí

Zdroj: Shutterstock®

Každá minca má však dve strany. Sušené ovocie totiž dokáže byť veľmi zradné. Keďže je zbavené vody a má menšiu hmotnosť, ľudia ho ľahšie skonzumujú viac ako je vhodné. Kým pri čerstvom ovocí sa odporúčajú pokojne aj dve šálky denne, pri sušenom je to maximálne polovica. Pri sušení sa nemení obsah prirodzených cukrov, rovnako ako v prípade vitamínov či minerálov.

Preto je dôležité konzumovať dehydrované ovocie s rozumom. Obzvlášť pozor si treba dávať na kupované sušené ovocie, ktoré môže byť napadnuté plesňami či škodcami. Výrobcovia doň často pridávajú konzervačné látky. Práve preto je najlepšie usušiť si vlastné ovocie v pohodlí domova.   

kandizované ovocie

Zdroj: Shutterstock®

A čo tak kandizované?

Kandizované ovocie sa zvyčajne pripravuje napúšťaním repným cukrom. Uvarené ovocie sa nechá niekoľko dní máčať v cukrovom roztoku. Následne sa zahusťuje ešte ďalším cukrom, pričom koncentrácia roztoku sa pohybuje od 30 do 70 až 75 percent. Tento postup slúži na konzerváciu. Popísaný proces výroby vám však môže napovedať, že problémom tohto druhu ovocia bude skutočne vysoký podiel cukru.

 

Počas kandizovania je potravina ochudobnená aj o podstatnú časť nutričných zložiek. Zo zdravého ovocia sa stáva skôr cukrovinka. Najčastejšie sa týmto spôsobom upravujú čerešne, citróny či pomarančová kôra. Výhodou tohto procesu je fakt, že postupne znížený podiel vody v ovocí vytvára nepriaznivé podmienky pre bežné mikroorganizmy. Kandizované ovocie sa teda pri vhodnom skladovaní nepokazí. Najčastejšie sa používa do koláčov i zákuskov. Konzumovať ho však treba opatrne.

 

Pozri aj: Vieš ako sa starať o suché pery? Poradíme ti!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

22.10.2017 07:20

Som zastancom cerstveho ovocia....moje kamaratky si doma susia jablcka,hrusky so skoricou a cviklu.... tie nemaju chybu.... ak susene ovocie tak rozhodne len domace a nie kupovane....inak radsej iba cerstve

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

22.10.2017 20:51

Áno, domáce je proste domáce, vždy najlepšie. Želáme pekný deň :)

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.10.2017 08:37

kandizované ovocie nemám rada, najlepšie je čerstvé, teraz si robíme v súšičke aj sušené z jabĺk, hrušiek, zídu sa aj do kapustnice a je to výborná maškrtka, jasné, že všetko treba s mierou

Vaše meno:

benynka

benynka

22.10.2017 10:57

najradšej mám čerstvé ovocie, ale aj sušené má v zime svoje čaro, jabĺčka, slivky a do tej kapustnice sú že mňam

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

22.10.2017 14:48

Tiež mám najradšej čerstvé ovocie, ale niekedy keď pracujem dlho na počítači a potrebujem si niečo občas "zobnúť", dám si buď orechy, alebo sušené ovocie :)

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

22.10.2017 20:50

Presne tak, oriešky či práve sušené ovocie sú skvelé na také "zobanie". Vždy lepšia voľba, ako nejaká čokoládová tyčinka :)

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.10.2017 17:38

ja mám najradšej len čerstvé, podľa sezóny, v zime je naj kyslá kapusta

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.10.2017 18:14

najradšej mám čerstvé, zo sušených mám rada marhule a jablká

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

31.05.2018 11:25

mám rada aj sušené ovocie ale stalo sa mi, že som našla aj červíka v sušených ďatliach..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.