Najväčšie mýty o cukre – aj ty si verila týmto tvrdeniam?

mýty o cukre

Cukor je téma, ktorá vyvoláva mnoho diskusií a názorov, a to nielen medzi odborníkmi na výživu, ale aj medzi bežnými spotrebiteľmi. Rokmi sa okolo cukru vytvorilo množstvo mýtov a nejasností, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie tejto bežnej súčasti stravy. Či už ide o zdravie, energiu alebo priberanie, mnohí z nás majú zaužívané určité predstavy, ktoré nie vždy zodpovedajú realite.

Je ľahké uveriť rôznym tvrdeniam, ktoré sa objavujú v médiách či medzi známymi, no nie všetky sú založené na vedeckých faktoch. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré z najväčších mýtov o klasickom kuchynskom bielom cukre a priblížime si, prečo by sme ich mali prehodnotiť.

Mýtus č. 1: Konzumácia cukru automaticky vedie k priberaniu 

Mnoho ľudí verí, že konzumácia cukru automaticky vedie k priberaniu, ale pravda je o niečo zložitejšia. Priberanie je výsledkom nadmerného kalorického príjmu vo vzťahu k energetickému výdaju, a to bez ohľadu na to, či kalórie pochádzajú z cukru, tukov alebo bielkovín. 

Cukor sám o sebe nemusí spôsobiť priberanie, pokiaľ je súčasťou vyváženej stravy a konzumuje sa s mierou. Problém nastáva, keď sa cukor konzumuje vo veľkých množstvách, čo môže viesť k nadmernému príjmu kalórií, a tým aj k nárastu hmotnosti. Preto je dôležité mať na pamäti celkový kalorický príjem, nielen samotný cukor.

Mýtus č. 2: Jedlá s vysokým obsahom cukru sú dobrým zdrojom energie 

Jedlá s vysokým obsahom cukru poskytujú rýchlu energiu, ale nie sú ideálnym zdrojom dlhodobej vitality. Hoci po ich konzumácii hladina cukru v krvi okamžite stúpne, tento efekt je len krátkodobý. Po krátkom „energetickom výbuchu“ často nasleduje rýchly pokles energie, ktorý môže spôsobiť únavu a letargiu. 

Pre stabilnú a trvalú energiu sú vhodnejšie jedlá obsahujúce komplexné sacharidy, bielkoviny a zdravé tuky, ktoré sa v tele rozkladajú pomalšie a poskytujú rovnomerný prísun energie počas dlhšieho obdobia.

Mýtus č. 3: V slaných jedlách cukor nie je

Mnoho ľudí verí, že cukor sa nachádza len v sladkých potravinách, no v skutočnosti je prítomný aj v mnohých slaných jedlách. Výrobcovia ho často pridávajú do spracovaných potravín, ako sú dresingy, omáčky na cestoviny, kečup či marinády, aby vyvážili chute a zlepšili konzistenciu. 

Tento skrytý cukor môže byť pre mnohých prekvapením, pretože ho nespoznajú pri bežnej konzumácii. Preto je dôležité čítať zloženie produktov, aby sme mali lepší prehľad o tom, koľko cukru skutočne prijímame, aj keď si to možno neuvedomujeme.

Odporúčame: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami

biely cukor
Depositphotos

Mýtus č. 4: Hnedý cukor je zdravší ako biely cukor 

Hnedý cukor je často vnímaný ako zdravšia alternatíva k bielemu cukru, ale v skutočnosti medzi nimi nie je veľký rozdiel. Hnedý cukor obsahuje malé množstvo melasy, čo mu dáva tmavšiu farbu a mierne odlišnú chuť, no z hľadiska nutričnej hodnoty sú takmer identické. Oba druhy cukru majú podobný obsah kalórií a majú rovnaký účinok na hladinu cukru v krvi. 

Mýtus č. 5: Kvôli cukru rýchlejšie starneme 

Cukor sám o sebe neznižuje našu dĺžku života, ale môže prispievať k predčasnému starnutiu pokožky. Tento proces je známy ako glykácia, pri ktorej sa molekuly cukru viažu na proteíny, ako je kolagén a elastín, čím narúšajú ich štruktúru a funkciu.

Výsledkom je strata pružnosti pokožky, tvorba vrások a celkové zhoršenie jej vzhľadu. Hoci cukor nie je jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje starnutie, nadmerná konzumácia môže urýchliť zmeny na koži. Preto je dôležité udržiavať cukor v strave na primeranej úrovni a starať sa o pokožku komplexne.

Mýtus č. 6: Cukor spôsobuje rakovinu

Vzťah medzi cukrom a rakovinou je často nesprávne interpretovaný. Jedným z najčastejších mýtov je, že cukor priamo podporuje rast rakovinových buniek, alebo že jeho vynechanie zo stravy môže zabrániť vzniku rakoviny. Pravdou je, že rakovinové bunky, rovnako ako zdravé bunky, potrebujú na svoj rast glukózu. Avšak cukor sám o sebe nezvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Riziko rakoviny je komplexné a závisí od mnohých faktorov, ako sú genetika, životný štýl, fajčenie, nadváha a nedostatok fyzickej aktivity. Aj keď vysoká konzumácia cukru môže prispieť k nadváhe, ktorá je rizikovým faktorom pre niektoré typy rakoviny, samotný cukor nie je priamou príčinou rakoviny.

Mýtus č. 7: Cukor vytvára zubný kaz

Cukor sám o sebe nezpôsobuje zubný kaz, ale hrá nepriamu úlohu v jeho vzniku. Keď konzumujeme cukor, baktérie v našej ústnej dutine ho premieňajú na kyseliny, ktoré následne demineralizujú zubnú sklovinu. Tento proces narušuje štruktúru zubov a vedie k vzniku zubného kazu. 

Zubný kaz teda nevytvára priamo cukor, ale kyselina, ktorú baktérie produkujú ako vedľajší produkt pri rozklade cukru. Pravidelná ústna hygiena a obmedzenie konzumácie cukru medzi jedlami môžu výrazne znížiť riziko zubného kazu.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE