Do príchodu nového, a veríme, že aj lepšieho a veselšieho roka 2022, nás delia už iba tri dni. Aj napriek tomu, že mnoho z vás možno dojedá ešte pozostatky sviatočných dobrôt, určite premýšľate nad tým, čím pohostiť blízkych počas silvestrovských osláv.
Okrem tradičnej poctivej silvestrovskej kapustnice, ktorá nesmie chýbať takmer v každej domácnosti, určite padnú vhod aj drobné chuťovky. Ideálnou voľbou sú preto jednohubky, ktoré možno pripraviť na množstvo spôsobov.
Čo však zabudnúť na tradičné jednohubky s klobáskou a uhorkou a pripraviť jednohubky s rôznorodými chutnými nátierkami? Prinášame vám výber tých najchutnejších nátierok, ktoré správne naladia vaše chuťové bunky aj do nového roka. Ktoré chutné nátierky zvolíte pre silvestrovské oslavy vy?
Odporúčame: TOP recepty na nátierky zo strukovín: Sú chutné a plné bielkovín!
Bryndzová nátierka
Na bryndzu sme my, Slováci, právom hrdí. Preto nemôže chýbať ani v našom výbere. Ochutnali ste už túto klasickú bryndzovú nátierku? Potrebujeme na ňu:
- 200 g bryndze
- 100 g zmäknutého masla
- 1 lyžicu červenej papriky
- 1 cibuľu
- soľ podľa chuti
- pažítku na dozdobenie
V miske zmiešame zmäknuté maslo a bryndzu. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a pridáme ju k maslu s bryndzou. Nátierkovú zmes dochutíme mletou červenou paprikou, podľa potreby soľou a nakrájanou pažítkou.
Syrovo-cesnaková nátierka
Aj napriek tomu, že cesnak je aromatický a chuťovo výrazný, tejto cesnakovej nátierke to prepáčime, pretože chutí skutočne neprekonateľne. Potrebujeme:
- 1 črievko s taveným syrom
- 100 – 150 gramov zmäknutého masla
- zopár strúčikov cesnaku
- soľ
Črievko s taveným syrom vymiešame so zmäknutým maslom. Cesnak si očistíme, pretlačíme a pridáme k syru a maslu. Nátierkovú zmes premiešame a dochutíme soľou podľa potreby. Nátierka najlepšie chutí odstáta (podľa možnosti aj niekoľko hodín) a s chutným sladkým hroznom navrchu.
Inšpiruj sa: Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti
Cibuľová nátierka
Cibuľa je v našej kuchyni nenahraditeľnou surovinou pri príprave mnohých jedál. Jedným z nich je aj táto cibuľová nátierka, ktorá chutí lahodne nielen na jednohubkách, ale aj na teplých hriankach. Potrebujeme:
- 100 gramov masla
- tavený syr v črievku (ideálne neochutený)
- 1 menšiu cibuľa
- soľ
Cibuľu najemno nakrájame, maslo nastrúhame na strúhadle. K cibuli a maslu potom pridáme tavený syr v črievku a celú zmes premiešame. Na záver nátierku dochutíme soľou podľa chuti a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.
Tuniaková nátierka
Tuniak je nielen chutný, ale aj zdravý. Tuniaková nátierka preto v našom výbere tých naj nátierok nesmie chýbať. Na tuniakovú nátierku potrebujeme:
- tavený syr v črievku
- cibuľu
- ½ klasického nátierkového masla bez príchute
- konzervu tuniaka v oleji či vlastnej šťave (najlepšie drvený)
- 2 lyžičky plnotučnej horčice
- soľ
Nátierkové maslo vymiešame spolu s taveným syrom. Pridáme tuniaka s trochou šťavy (šťavu pridávame podľa potreby), vymiešame a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Nátierku dochutíme na záver plnotučnou horčicou a soľou podľa potreby.
Prečítaj si: Hermelínová nátierka s čerstvou hriankou: Syrové siedme nebo
Mrkvovo-syrová nátierka
Na mrkvu často zabúdame a mali by sme ju konzumovať oveľa častejšie. Obsahuje množstvo vitamínov a betakaroténu. Táto mrkvová nátierka je zaujímavá nielen svojím zložením, ale aj netradičnou, no výbornou chuťou údeného syra. Potrebujeme:
- 8 až 10 mrkiev
- 250 g údeného syra
- 400 ml tatárskej omáčky
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
Mrkvu najemno nastrúhame spolu s údeným syrom. Cibuľu nadrobno nakrájame, očistíme a pretlačíme cesnak, ktorý pridáme k mrkve. K zmesi primiešame jogurt, tatársku omáčku, nastrúhaný syr a celú nátierku dôkladne vymiešame. Na záver podľa potreby dochutíme soľou.
Pozri aj: Nivová nátierka s cibuľou a cesnakom v lahodnej kyslej smotane
Zdroj: Depositphotos
Cviklová nátierka
Keď sa povie cviklová nátierka, možno sa nezačnú hneď všetkým zbiehať slinky. No treba jej dať rozhodne šancu. Na jednohubkách nielen zaujme svojou krásnou farbou, ale očarí vás aj svojou skvelou chuťou. Potrebujeme na ňu:
- 200 g cvikly
- 1 balenie žervé
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL medu
- soľ
Cviklu v šupke uvaríme vo vode domäkka. Potom ju ošúpeme a nakrájame. V miske k nej pridáme žervé (prípadne iný mäkký syr), olivový olej, med a soľ s tymianom. Rozmixujeme do hladkej konzistencie. Na jednohubky s cviklovou nátierkou môžeme pridať kúsok feta syru a posypeme pažítkou.
Ďalšie recepty na najlepšie nátierky:
- Tradičná vajíčková nátierka
- Zdravá tuniaková nátierka
- Chrenová nátierka
- Oškvarková pomazánka
- Fazuľová nátierka
- Jemná cesnaková pomazánka
- Hubová pomazánka
- Avokádová nátierka guacamole
- Falošný tatarák z cukety
Článok aktualizovaný 29.12.2023