TOP nátierky na jednohubky: Čo na stôl na Silvestra?

nátierky na jednohubky

Do príchodu nového, a veríme, že aj lepšieho a veselšieho roka 2025, nás delia už iba tri dni. Aj napriek tomu, že mnoho z vás možno dojedá ešte pozostatky sviatočných dobrôt, určite premýšľate nad tým, čím pohostiť blízkych počas silvestrovských osláv.

Okrem tradičnej poctivej silvestrovskej kapustnice, ktorá nesmie chýbať takmer v každej domácnosti, určite padnú vhod aj drobné chuťovky. Ideálnou voľbou sú preto jednohubky, ktoré možno pripraviť na množstvo spôsobov.

Čo však zabudnúť na tradičné jednohubky s klobáskou a uhorkou a pripraviť jednohubky s rôznorodými chutnými nátierkami? Prinášame vám výber tých najchutnejších nátierok, ktoré správne naladia vaše chuťové bunky aj do nového roka. Ktoré chutné nátierky zvolíte pre silvestrovské oslavy vy?

Bryndzová nátierka

Na bryndzu sme my, Slováci, právom hrdí. Preto nemôže chýbať ani v našom výbere. Ochutnali ste už túto klasickú bryndzovú nátierku? Potrebujeme na ňu:

  • 200 g bryndze
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 lyžicu červenej papriky
  • 1 cibuľu
  • soľ podľa chuti
  • pažítku na dozdobenie

V miske zmiešame zmäknuté maslo a bryndzu. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a pridáme ju k maslu s bryndzou. Nátierkovú zmes dochutíme mletou červenou paprikou, podľa potreby soľou  a nakrájanou pažítkou.

Bryndzová nátierka
freepik.com

Syrovo-cesnaková nátierka

Aj napriek tomu, že cesnak je aromatický a chuťovo výrazný, tejto cesnakovej nátierke to prepáčime, pretože chutí skutočne neprekonateľne. Potrebujeme: 

  • 1 črievko s taveným syrom
  • 100 – 150 gramov zmäknutého masla
  • zopár strúčikov cesnaku
  • soľ

Črievko s taveným syrom vymiešame so zmäknutým maslom. Cesnak si očistíme, pretlačíme a pridáme k syru a maslu. Nátierkovú zmes premiešame a dochutíme soľou podľa potreby. Nátierka najlepšie chutí odstáta (podľa možnosti aj niekoľko hodín) a s chutným sladkým hroznom navrchu.

cesnaková nátierka
Shutterstock®

Fazuľová nátierka

Táto zdravšia alternatíva prekvapí svojou lahodnou chuťou. Potrebujeme:

  • 1 konzervu bielej fazule
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie a bylinky (napr. majoránku)

Fazuľu rozmixujeme na hladkú pastu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Dochutíme soľou, korením, majoránkou a pokvapkáme olivovým olejom.

Fazuľová nátierka
Freepick.com

Cibuľová nátierka

Cibuľa je v našej kuchyni nenahraditeľnou surovinou pri príprave mnohých jedál. Jedným z nich je aj táto cibuľová nátierka, ktorá chutí lahodne nielen na jednohubkách, ale aj na teplých hriankach. Potrebujeme:

  • 100 gramov masla
  • tavený syr v črievku (ideálne neochutený)
  • 1 menšiu cibuľa
  • soľ

Cibuľu najemno nakrájame, maslo nastrúhame na strúhadle. K cibuli a maslu potom pridáme tavený syr v črievku a celú zmes premiešame. Na záver nátierku dochutíme soľou podľa chuti a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.

Tuniaková nátierka

Tuniak je nielen chutný, ale aj zdravý. Tuniaková nátierka preto v našom výbere tých naj nátierok nesmie chýbať. Na tuniakovú nátierku potrebujeme: 

  • tavený syr v črievku
  • cibuľu
  • ½ klasického nátierkového masla bez príchute
  • konzervu tuniaka v oleji či vlastnej šťave (najlepšie drvený)
  • 2 lyžičky plnotučnej horčice
  • soľ

Nátierkové maslo vymiešame spolu s taveným syrom. Pridáme tuniaka s trochou šťavy (šťavu pridávame podľa potreby), vymiešame a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Nátierku dochutíme na záver plnotučnou horčicou a soľou podľa potreby.

tuniaková nátierka
Shutterstock®

Vajíčková nátierka

Tradičná vajíčková nátierka je jednoduchá a veľmi obľúbená. Na jej prípravu potrebujeme:

  • 6 vajec uvarených natvrdo
  • 100 g masla
  • 1 PL horčice
  • 1 PL majonézy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • pažítku na dozdobenie

Vajcia nastrúhame najemno alebo roztlačíme vidličkou. Primiešame zmäknuté maslo, horčicu a majonézu. Dochutíme soľou, čiernym korením a posypeme pažítkou.

Vajíčková nátierka
Freepick.com

Mrkvovo-syrová nátierka

Na mrkvu často zabúdame a mali by sme ju konzumovať oveľa častejšie. Obsahuje množstvo vitamínov a betakaroténu. Táto mrkvová nátierka je zaujímavá nielen svojím zložením, ale aj netradičnou, no výbornou chuťou údeného syra. Potrebujeme:

  • 8 až 10 mrkiev
  • 250 g údeného syra
  • 400 ml tatárskej omáčky
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ

Mrkvu najemno nastrúhame spolu s údeným syrom. Cibuľu nadrobno nakrájame, očistíme a pretlačíme cesnak, ktorý pridáme k mrkve. K zmesi primiešame jogurt, tatársku omáčku, nastrúhaný syr a celú nátierku dôkladne vymiešame. Na záver podľa potreby dochutíme soľou.

Avokádová nátierka (guacamole)

Táto svieža nátierka je ideálna na leto. Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda
  • šťavu z 1 limetky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme šťavu z limetky, nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Dochutíme soľou a korením.

cviklová nátierka
Depositphotos

Cviklová nátierka

Keď sa povie cviklová nátierka, možno sa nezačnú hneď všetkým zbiehať slinky. No treba jej dať rozhodne šancu. Na jednohubkách nielen zaujme svojou krásnou farbou, ale očarí vás aj svojou skvelou chuťou. Potrebujeme na ňu:

  • 200 g cvikly
  • 1 balenie žervé
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • soľ

Cviklu v šupke uvaríme vo vode domäkka. Potom ju ošúpeme a nakrájame. V miske k nej pridáme žervé (prípadne iný mäkký syr), olivový olej, med a soľ s tymianom. Rozmixujeme do hladkej konzistencie. Na jednohubky s cviklovou nátierkou môžeme pridať kúsok feta syru a posypeme pažítkou.

Chrenová nátierka

Pre milovníkov výrazných chutí je chrenová nátierka ideálnou voľbou. Potrebujeme:

  • 100 g jemného tvarohu
  • 50 g masla
  • 2 PL nastrúhaného chrenu
  • 1 PL kyslej smotany
  • soľ podľa chuti

Tvaroh vymiešame s maslom, pridáme kyslú smotanu a chren. Dôkladne premiešame a ochutíme soľou.

Oškvarková nátierka

Táto klasika nesmie chýbať na rodinných stretnutiach. Potrebujeme:

  • 200 g oškvarkov
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 cibuľu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL horčice

Oškvarky pomelieme alebo nasekáme najemno, pridáme nastrúhané vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu a horčicu. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Oškvarková nátierka
Freepick.com

Ďalšie recepty na najlepšie nátierky:


Aktualizovaný článok: 31.12.2024

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.12.2021 20:58

Toto sa mi hodí,lebo plánujem len jednohubky.Ešte sme prejedení zo všetkých tých dobrôt :-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

29.12.2021 16:05

Dobré natierky milujeme .

Vaše meno:

Vierka Ondrovičová

Vierka Ondrovičová

29.12.2021 15:28

Všetky vyzerajú fantastický. Niektoré robím už roky a niektoré aspoň urobím tento rok.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.12.2021 06:32

Skutočne chutné nátierky, ktoré správne naladia chuťové bunky aj do nového roka.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.12.2021 17:41

milujem nátierky

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.