Ako každá iná krajina, tak aj Slovensko má svoje tradičné jedlá a potraviny. Slovenská kuchyňa je historicky známa najmä bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.
Slovenská gastronómia je úzko prepojená s maďarskou, českou a rakúskou kuchyňou. Vplývali na ňu tiež rôzne faktory, ako turecké suroviny a turecké recepty, žili tu bosnianski obchodníci, bulharskí zeleninári, na cisárskom dvore panovala španielska etiketa a varili sa španielske jedlá. Netreba zabúdať ani na židovské, poľské, goralské či rusínske vplyvy. Slováci odchádzali za prácou do Belgicka, Francúzska či Ameriky, a keď sa vrátili, varili jedlá, ktoré tam ochutnali.
Neprehliadni: KVÍZ: Tradičné regionálne jedlá na Slovensku – vieš, čo sú kreple alebo fánky?
Tradičné slovenské jedlá a slovenské potraviny chýbajú najmä tým, ktorí žijú v zahraničí. Slováci zbožňujú bryndzové halušky, zabíjačkové špeciality či lekvárové buchty. I zahraničným turistom často chutia naše slovenské jedlá. No nad niektorými z nich ohŕňajú nosom.
Gastronomický portál TasteAtlas nedávno vytvoril nelichotivý zoznam slovenských potravín, ktoré ochutnali aj turisti a nechutili im. Budete prekvapení, ktoré štyri špeciality sa umiestnili v zozname najhoršie hodnotených slovenských potravinárskych výrobkov.
Oškvarky
Na štvrtej priečke rebríčka slovenských výrobkov, ktoré nechutili turistom sú oškvarky. Tejto chrumkavej pochúťke odolá len máloktorý Slovák. Oškvarky sú pokladom našej kuchyne. V minulosti sa pokladali za jednu z najlepších delikates, ktorú milovali i králi.
Oškvarky výborne chutia samostatne, ale dajú sa z nich pripraviť i rôzne zaujímavé jedlá, ako napríklad oškvarkové pagáče, oškvarková nátierka či omáčka k mäsu.
Svet má však na túto lahôdku iní názor. Udelili jej totiž hodnotenie v podobe 3,9 hviezdičky.
Zázrivské vojky
Zázrivskými vojkami je pomenovaný údený alebo neúdený parený syr v tvare nití, ktoré sa tiež spletajú do korbáčikov. Tento slovenský výrobok, ktorý chráni aj ochranná známka potravín EÚ, sa vyrába tradičným spôsobom, a to parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne. Prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky. Údené a neúdené Zázrivské vojky sa odlišujú hlavne farbou a vôňou.
U zahraničných turistov sa veľkej obľube netešia. Tí ich ohodnotili 3,7 hviezdičkou.
Tekovský salámový syr
Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka pochádzajúci z regiónu Tekov. Údená alebo neúdená verzia tohto syra sa nápadne podobá na salámu.
Jeho chuť je vďaka krátkej dobe zrenia mierne kyslá a slaná, aromatická a mliečna. Tekovský salámový syr, ktorý je výborný ako predjedlo alebo lahôdka ku poháru vína, si vo svete vyslúžil len 3,3 hviezdičky.
Pozri aj: Najdrahšie jedlá na svete: Pri ich cene ťa aj chuť prejde!
Liptovská saláma
Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, ktorej jemnú mäsitú chuť bravčovej masti a vôňu muškátového orieška a zázvoru svet ohodnotil slabými 2,9 hviezdičkami. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala medzi slovenskými spotrebiteľmi veľkú obľubu.
Saláma sa vyrába z hovädzieho a bravčového mäsa, dochutená je korením, muškátovým orieškom, muškátovým muštom, zázvorom a cesnakom. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.