Ako využiť zvyšky jedla? Užitočné tipy, ako variť ekologicky a ekonomicky!

ako využiť zvyšky jedla

Plytvanie jedlom je niekedy úplne zbytočné. Varenie v štýle „čo dom dal“ vám dokáže ušetriť nemalé peniaze. Oceníte to najmä vtedy, keď sa rozhodnete naozaj šetriť, pretože ste si vysnili trochu náročnejší finančný cieľ. A pritom stačí naozaj tak málo, jednoducho ak to preženiete pri varení jedla a navaríte toho priveľa zo zvyškov môžete pokojne vyčarovať nové chutné jedlo.

Najčastejšie nám ostáva v chladničke príloha, či už k mäskám, alebo rybe. A teda najčastejšie by sme sa mali popasovať so zemiakmi, ryžou, zvyšnými cestovinami, ale trebárs tiež s niekoľko dňovým chlebom. 

Prečo využívať v kuchyni zvyšky?

Využívanie zvyškov jedla v kuchyni je nielen ekonomické, ale aj ekologické riešenie, ktoré pomáha znížiť plytvanie potravinami. Každý rok sa vyhodia tony jedla, ktoré by mohli byť ešte plnohodnotne využité. Často ide o prílohy, pečivo či menšie množstvá surovín, ktoré sa dajú kreatívne spracovať do nových pokrmov. 

Okrem toho, keď sa naučíme efektívne nakladať so zvyškami jedla, môžeme ušetriť nielen peniaze, ale aj čas, ktorý by sme inak strávili prípravou úplne nového jedla od základu.

Ďalším dôležitým dôvodom je úcta k potravinám a ich hodnote. Každá surovina, ktorú používame, prešla dlhým procesom od pestovania či výroby až po náš stôl. Preto je dôležité naučiť sa s nimi zaobchádzať s rešpektom a nevyhadzovať to, čo môže poslúžiť na prípravu ďalšieho chutného jedla

Správnym skladovaním, plánovaním nákupov a využívaním zvyškov môžeme prispieť k zodpovednejšiemu prístupu k jedlu a zároveň si dopriať rozmanitú stravu bez zbytočného plytvania.

zvyšky jedla
Shutterstock®

Ako využiť staré pečivo?

Staršie pečivo má hneď niekoľko možností využitia. Stvrdnuté rožky napríklad narežte na kolieska a dajte zamraziť. Keď sa v budúcnosti rozhodnete robiť žemľovku, základnú surovinu budete mať po ruke – stačí len rozmraziť. Z pár dňového  chlebíka budete mať skvelú večeru, alebo raňajky. Rozbite jedno dve vajíčka a prichystajte chlebík vo vajíčku.

Ak zatúžite po niečom diétnejšom, urobte si hrianky, stačí chlebík opiecť na panvici. Tu už môžete opäť variovať, hrianky napríklad posypte syrom, urobte si k nim šalát zo zvyšnej zeleniny, alebo ich dajte zapiecť do rúry s kolieskom paradajky, plátkom šunky, syrom... Čo vám len napadne. 

Starší chlebík je vhodný aj na „výrobu“ krutónov do polievky, zapiecť v rúre ho môžete aj na štýl pizze – postačia vám k tomu ingrediencie, ktoré na pizzi máte najradšej plus pizza korenie. Toasty sú ideálne dokonca aj na sladký spôsob – francúzske toasty, na ešte teplé hrianky roztopte maslo a pocukrujte. 

Ako využiť zostatok kuraťa?

  • Rizoto alebo vyprážaná ryžakuracie mäso môžete pokrájať na menšie kúsky a pridať do rizota alebo do panvice s opraženou ryžou, zeleninou a vajíčkom.
  • Kurací sendvič alebo wrap – nakrájané kura zmiešajte s jogurtovým dresingom, pridajte zeleninu a naplňte ním sendvič, tortillu alebo pita chlieb.
  • Kuracie placky alebo fašírky – zvyšné kura nasekajte nadrobno, pridajte vajíčko, strúhanku a dochuťte podľa chuti, následne opečte na panvici.
  • Plnená paprika alebo cuketa – pomleté alebo nasekané kuracie mäso môžete použiť ako náplň do pečenej papriky, cukety alebo baklažánu.
  • Zapekané cestoviny s kuracím mäsom – kura zmiešajte s varenými cestovinami, smotanou, syrom a zapečte v rúre.
  • Domáca kuracia pomazánka – rozmixované kuracie mäso s nátierkovým maslom, bylinkami a horčicou vytvorí chutnú pomazánku na chlebík.
  • Kurací šalát – kúsky kuracieho mäsa pridajte do ľahkého zeleninového šalátu s dresingom na báze jogurtu alebo olivového oleja.
  • Plnka do palaciniek alebo slaného koláča – zvyšky kuraťa môžete použiť ako náplň do slaných palaciniek alebo do quiche.
  • Tortilly alebo tacos – kúsky kuraťa dochuťte korením, pridajte avokádo, zeleninu a servírujte v tortille alebo taco škrupinách.

stará ryža
Shutterstock®

Ako využiť zvyšky ryže?

Zo zvyšnej ryže môžete vyčariť taktiež viaceré jedlá. Keď jej je menej, urobte si paradajkovú polievku (alebo inú zeleninovú) a už uvarenú ryžu jednoducho do nej pridajte. 

Ak jej máte o čosi viac urobte si rizoto – nemusí byť vôbec tradičné, pridajte k ryži všetko, čo sa vám zvýšilo a na čo máte chuť – zvyšky kuracieho mäska z kuracej polievky, zeleninu, kúsok slaniny, šunku, alebo šampiňóny. Podobne môžete využiť aj zvyšky cestovín. 

Ako využiť zvyšky uvarených cestovín?

  • Zapekané cestoviny – zmiešajte ich so syrom, smotanou, vajíčkom a zeleninou či mäsom a zapečte v rúre.
  • Cestovinový šalát – pridajte zeleninu, syr, šunku alebo tuniaka a dochuťte dresingom z jogurtu či olivového oleja.
  • Cestovinová omeleta – zmiešajte cestoviny s vajíčkami a opečte na panvici ako slanú omeletu.
  • Smažené cestoviny – na panvici ich opražte s cesnakom, olivovým olejom a pridajte napríklad vajíčko či parmezán.
  • Polievka s cestovinami – ak máte zvyšok vývaru, pridajte doň zvyšné cestoviny a máte rýchlu polievku.
  • Sladké cestoviny – posypte ich makom, orechmi či kakaom, pridajte cukor a polejte roztopeným maslom.

zostatky jedla
Shutterstock®

Ako využiť zvyšky zemiakov?

Zo zvyšných zemiakov môžete „čarovať“ ešte viac. Varené zemiaky niekedy stačí popražiť na cibuľke a servírovať napríklad s kyslým mliekom. Sýte, chutné jedlo našich starých rodičov, dnes už miestami zabudnuté. Časť zemiakov môžete použiť aj  pri príprave omelety, alebo si z nich vyrobte placky, lokše, či posúchy. 

Zvyšky sú vhodné aj na francúzske zemiaky, či zemiakové taštičky. Zmiešajte ich s múkou, vajíčkom a vyracujte cesto. Z nich si vytvarujte taštičky, ktoré naplňte napríklad slaným syrom a špenátom, alebo ovocím, či džemom a už len uvarte vo vriacej vode.

Ako využiť zvyšky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa?

Zvyšky pečeného hovädzieho alebo bravčového mäsa sa dajú skvelo využiť na prípravu rýchlych a chutných jedál. Môžete ich nakrájať na tenké plátky a použiť do sendvičov alebo bagiet s horčicou, zeleninou a syrom. Výborne sa hodia aj do cestovinových či zeleninových šalátov, kde dodajú jedlu bohatšiu chuť. 

Ak preferujete teplé jedlá, mäso môžete nakrájať na menšie kúsky a pridať do rizota, zapekaných jedál alebo rýchlej panvičkovej zmesi so zeleninou a omáčkou. Skvelou voľbou je tiež využitie v slaných palacinkách, tortillách či ako náplň do domácich pirohov a pečených taštičiek.

Aktualizovaný článok: 01.03.2025

13 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.05.2016 21:04

U nás sa málinko vyhadzujeva spotrebujeme všetko a varím menej aj to mám dvoch psíkov a kurky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 17:23

v dnešnej dobe je hriech vyhadzovať

Vaše meno:

Gabriela Horváthová

Gabriela Horváthová

04.03.2016 19:34

super :)

Vaše meno:

Anna K

Anna K

02.03.2016 23:27

Tiež sa snažím využiť všetko čo sa dá, aby som toľko neplytvala potravinami, lebo všetko stojí dosť peňazí.

Vaše meno:

Júlia

Júlia

02.03.2016 19:16

presne takto to robíme doma :) z chleba krutóniky, z ryže rizoto a varené zemiaky troška osmahnuté, hneď chutia lepšie :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

02.03.2016 16:38

Presne takto to robíme i my :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.12.2015 22:01

Aj ja sa snazim vyuzit vsetko co dom - ci chladnicka dala. Bola som k tomu vedena uz od rodicov. Ved na com sa najviac da usetrit - na jedle.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:40

Mnohé domácnosti toho dosť vyhadzujú a pritom treba troch fantázie.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:33

Ja nevyhadzujem zvyšky,lebo varím radšej menej ako viac.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.09.2015 21:05

jedlo sa veru nevyhadzuje to by bola škoda

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

08.09.2015 21:01

taky využívám a nevyhazuji nic, ale některé rady jsou fajn

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.09.2015 18:56

aj ja sa snažím doma použiť všetky "zvyšky" a niekedy z toho vzniknú naozaj skvelé chute :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.09.2015 18:23

u nás sa tiež nič nevyhadzuje, všetky zvyšky sa využijú

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.