Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli informáciu o prospešnosti chrenu, o tom, čo obsahuje, s čím všetkým nám vie pomôcť a prečo by sme ho nemali jesť len sem-tam, v šunkovej roláde či so zaváranou cviklou, ale oveľa častejšie a ideálne pravidelne.
Koreň chrenu zbierame od marca do mája a potom od septembra do októbra a preto po ňom rady siahame práve v prechodných obdobiach - na jar a na jeseň. Niet divu, veď práve vtedy sme najviac náchylné na prechladnutie či kašeľ.
Nielenže vám pomôže uvoľniť hlieny a vylieči kašeľ či prechladnutie, ešte aj povzbudzuje činnosť čriev, obličiek a žalúdka, pôsobí antibioticky a odstraňuje únavu.
Chren môžete používať tak vnútorne ako aj zvonku – pri rôznych bolestiach. My sme si však dnes pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov, ako chren využiť a to nielen v kuchyni. Recepty s chrenom, ktoré sme pre vás zozbierali, zvládne naozaj každý. Tak čo, ktorým začnete?
Vedeli ste to o chrene?
Chren patrí medzi tie rastliny, ktoré poznali už naše staré mamy a nikdy nechýbal v záhradke ani v špajze. V minulosti bol považovaný nielen za koreninu, ale aj za prírodný liek – práve vďaka vysokému obsahu vitamínu C, horčičných olejov a ďalších prospešných látok. Dokáže prehriať telo, podporiť imunitu a povzbudiť trávenie, preto sa ho oplatí zaradiť do jedálnička najmä v chladnejších mesiacoch.
Možno vás prekvapí, že čerstvo nastrúhaný chren má dokonca aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Využíval sa pri bolestiach kĺbov, prechladnutí či dokonca ako „prírodné antibiotikum“. Jeho štipľavá chuť síce nie každému sadne, no ak si zvyknete, chren vás odmení nielen chuťovým zážitkom, ale aj množstvom benefitov pre zdravie.
Shutterstock®Jednoduchá chrenová omáčka
Je vynikajúca k mäsu, predovšetkým divine, v kombinácii s knedľou.
Na prípravu omáčky budete potrebovať:
- 1 PL čerstvého chrenu
- 200 ml smotany
- 1 PL horčice
- citrón
Postup: Najskôr je dôležité upiecť si mäso. Do výpeku, v ktorom ste ho piekli a z ktorého ste už mäso vybrali, pridajte smotanu, chren, horčicu a šťavu z jedného citróna. Len spolu chvíľku povarte a omáčka je hotová, prípadne ešte podľa potreby dochuťte soľou. Omáčku nevarte príliš dlho, aby sa z chrenu zbytočne nevytratili prospešné látky.
Pečené jablká plnené chrenom a orechmi
Na prípravu budete potrebovať:
4 väčšie jablká
2 PL čerstvého nastrúhaného chrenu
3 PL medu
50 g nasekaných vlašských orechov
štipku škorice
Postup: Jablká umyte, vykrojte jadrovníky a vytvorte priestor na plnku. V miske zmiešajte chren, med, nasekané orechy a škoricu. Touto zmesou naplňte jablká a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 20 minút, kým jablká nezmäknú. Servírujte ešte teplé – sladko-pikantná chuť vás príjemne prekvapí.
Shutterstock®Nakladaný chren
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg čerstvého koreňa chrenu
- 70 g kryštálového cukru
- 7 dcl vody
- 2 dcl oleja
- 2 dcl octu
- 2 PL soli
- mleté čierne korenie
Postup: Korene chrenu očistite od šupiek, nastrúhajte najemno a v miske rozmiešajte alebo ponorným mixérom rozmixujte chren spolu s ostatnými ingredienciami. Preložte ho do čistých uzatvárateľných fľašiek a aj bez sterilizácie skladujte v chladničke.
Chrenové maslo
Na prípravu budete potrebovať:
100 g zmäknutého masla
2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
1 PL nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
štipku soli
Postup: Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a primiešajte nastrúhaný chren spolu s nasekanými bylinkami. Podľa chuti osoľte. Hotové chrenové maslo môžete natierať na čerstvé pečivo alebo ho servírovať k pečenému mäsu, rybám či zemiakom. V chladničke ho uchovávajte v uzatvorenej nádobe, vydrží niekoľko dní.
Shutterstock®Ovocno-zeleninový šalát s chrenom
Na prípravu šalátu budete potrebovať (4 porcie):
- chren (približne 5-centimetrový)
- 500 g červenej kapusty
- 2 hrušky
- 6 PL slnečnicového oleja
- 3 PL ovocného octu
- 3 PL jablkovej šťavy
- soľ a mletú rascu
Postup: Ocot, jablkovú šťavu, soľ a rascu premiešajte. Chren umyte, ošúpte, nastrúhajte a asi 1 PL pridajte k zálievke. Teraz pridajte aj olej. Ošúpané hrušky bez jadrovníkov pokrájajte na plátky a pridajte pripravenú zálievku. Z kapusty odstráňte vrchné listy, vyrežte hlúb a kapustu pokrájajte na tenšie prúžky.
Pridajte k hruškám, dôkladne premiešajte, nech sa prepoja chute a napokon podľa potreby ešte dochuťte, prípadne pridajte ešte viac chrenu. Tento šalát konzumujte predovšetkým pri ochoreniach horných dýchacích ciest.
Zapečené zemiaky s chrenom a syrom
Na prípravu budete potrebovať:
1 kg zemiakov
200 ml smotany na šľahanie
3 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
150 g strúhaného syra (napr. eidam alebo gouda)
1 PL masla
soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vymastenú zapekaciu misu začnite vrstviť – zemiaky, soľ, korenie, trochu chrenu a trochu syra. Vrstvy opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Nakoniec všetko zalejte smotanou a posypte zvyšným syrom. Zapekajte pri 180 °C asi 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú kôrku. Výsledok je sýty a aromatický pokrm, ktorý môžete podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu.
Shutterstock®Rýchla chrenová nátierka
Na prípravu nátierky budete potrebovať:
- stredne veľký koreň chrenu
- 3 PL majonézy
- ½ pohára kyslej smotany
- soľ
Postup: Čerstvý chren najemno nastrúhajte, pridajte majonézu, kyslú smotanu a soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte. Nátierka bude výborná na čerstvo opečenej hrianke.
Chren ako prírodný poklad do kuchyne aj lekárničky
Chren nie je len obyčajná príloha k mäsu či cvikle. Je to všestranný dar prírody, ktorý dokáže podporiť zdravie, dodať energiu a zároveň prekvapiť svojou štipľavou chuťou v rôznych receptoch. Či už si z neho pripravíte omáčku, nátierku alebo šalát, vždy dodá jedlu iskru a vášmu telu cenné látky.
Ak ho budete používať pravidelne, nielenže obohatíte jedálniček, ale zároveň posilníte imunitu a prirodzene podporíte trávenie. Chren tak zostáva nadčasovou potravinou – rovnako chutnou, ako aj liečivou.