Najjednoduchšie recepty s chrenom: Týmto neodolá žiadna návšteva!

Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli informáciu o prospešnosti chrenu, o tom, čo obsahuje, s čím všetkým nám vie pomôcť a prečo by sme ho nemali jesť len sem-tam, v šunkovej roláde či so zaváranou cviklou, ale oveľa častejšie a ideálne pravidelne. Koreň chrenu zbierame od marca do mája a potom od septembra do októbra a preto po ňom rady siahame práve v prechodných obdobiach - na jar a na jeseň. Niet divu, veď práve vtedy sme najviac náchylné na prechladnutie či kašeľ.

Nielenže vám pomôže uvoľniť hlieny a vylieči kašeľ či prechladnutie, ešte aj povzbudzuje činnosť čriev, obličiek a žalúdka, pôsobí antibioticky a odstraňuje únavu. Chren môžete používať tak vnútorne ako aj zvonku – pri rôznych bolestiach. My sme si však dnes pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov, ako chren využiť a to nielen v kuchyni. Recepty s chrenom, ktoré sme pre vás zozbierali, zvládne naozaj každý. Tak čo, ktorým začnete?

Pozri tiež: Toto neprehliadni: Kvasnice a ich vplyv na zdravie a krásu

chrenová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchá chrenová omáčka

Je vynikajúca k mäsu, predovšetkým divine, v kombinácii s knedľou.

Na prípravu omáčky budete potrebovať:

  • 1 PL čerstvého chrenu
  • 200 ml smotany
  • 1 PL horčice
  • citrón

Najskôr je dôležité upiecť si mäso. Do výpeku, v ktorom ste ho piekli a z ktorého ste už mäso vybrali, pridajte smotanu, chren, horčicu a šťavu z jedného citróna. Len spolu chvíľku povarte a omáčka je hotová, prípadne ešte podľa potreby dochuťte soľou. Omáčku nevarte príliš dlho, aby sa z chrenu zbytočne nevytratili prospešné látky.

nakladaný chren

Zdroj: Shutterstock®

Nakladaný chren

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg čerstvého koreňa chrenu
  • 70 g kryštálového cukru
  • 7 dcl vody
  • 2 dcl oleja
  • 2 dcl octu
  • 2 PL soli
  • mleté čierne korenie

Korene chrenu očistite od šupiek, nastrúhajte najemno a v miske rozmiešajte alebo ponorným mixérom rozmixujte chren spolu s ostatnými ingredienciami. Preložte ho do čistých uzatvárateľných fľašiek a aj bez sterilizácie skladujte v chladničke.

 

Priprav si: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?

šalát s chrenom

Zdroj: Shutterstock®

Ovocno-zeleninový šalát s chrenom

Na prípravu šalátu budete potrebovať (4 porcie):

  • chren (približne 5-centimetrový)
  • 500 g červenej kapusty
  • 2 hrušky
  • 6 PL slnečnicového oleja
  • 3 PL ovocného octu
  • 3 PL jablkovej šťavy
  • soľ a mletú rascu

Ocot, jablkovú šťavu, soľ a rascu premiešajte. Chren umyte, ošúpte, nastrúhajte a asi 1 PL pridajte k zálievke. Teraz pridajte aj olej. Ošúpané hrušky bez jadrovníkov pokrájajte na plátky a pridajte pripravenú zálievku. Z kapusty odstráňte vrchné listy, vyrežte hlúb a kapustu pokrájajte na tenšie prúžky. Pridajte k hruškám, dôkladne premiešajte, nech sa prepoja chute a napokon podľa potreby ešte dochuťte, prípadne pridajte ešte viac chrenu. Tento šalát konzumujte predovšetkým pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

chrenová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Rýchla chrenová nátierka

Na prípravu nátierky budete potrebovať:

  • stredne veľký koreň chrenu
  • 3 PL majonézy
  • ½ pohára kyslej smotany
  • soľ

Čerstvý chren najemno nastrúhajte, pridajte majonézu, kyslú smotanu a soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte. Nátierka bude výborná na čerstvo opečenej hrianke.

 

Otestuj: Vieš, čo je hummus? Názov neláka, ale jeho chuť a účinky ťa dostanú

12 komentárov
Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

10.10.2018 11:16

chrenová omáčka je výborná... Ovocno-zeleninový šalát s chrenom som ešte nejedla, ale nemusí to byť zlé :)

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

10.10.2018 13:05

Chrenovú omáčku robievam často, nátierku ani šalát som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.10.2018 16:40

Chrenová omáčka,to mi pripomína školu☺Ale zaujal ma šalát...

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

10.10.2018 20:18

Super recepty, urcite ich vyskusam, ako prvu chrenovu omacku :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.10.2018 20:48

Chren je dobrá príloha,recept na omáčku ma láka.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

11.10.2018 12:58

dakujem za recepty

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.10.2018 18:21

kedysi bola klasika ako predjedlo - na rôznych oslavách a svadbách - šunkové rolky s chrenovou šľahačkou, bolo to už otrepané, ale dnes by som si znova pochutila

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

14.10.2018 19:04

mňam tak toto je niečo pre mňa chren mám rád

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

21.12.2018 07:46

Prišla som sa inšpirovať, čo dnes na raňajky a zas som sa zastavila pri takých receptoch, z ktorých hlavnú surovinu nemám doma :D Ale hneď som si zapísala chrenovú nátierku - do budúcna :)

Vaše meno:

Barbora Jánošíková

Barbora Jánošíková

22.12.2018 20:08

no tak Rýchla chrenová nátierka je super napad. troska redsie s kyslou smotanou paradny dip :) dakujem :)

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

21.06.2019 07:28

nátierku som ešte neskúšala, ale vyzerá to dobre :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:21

Tak toto je niečo pre mňa mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE