Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli informáciu o prospešnosti chrenu, o tom, čo obsahuje, s čím všetkým nám vie pomôcť a prečo by sme ho nemali jesť len sem-tam, v šunkovej roláde či so zaváranou cviklou, ale oveľa častejšie a ideálne pravidelne. Koreň chrenu zbierame od marca do mája a potom od septembra do októbra a preto po ňom rady siahame práve v prechodných obdobiach - na jar a na jeseň. Niet divu, veď práve vtedy sme najviac náchylné na prechladnutie či kašeľ.
Nielenže vám pomôže uvoľniť hlieny a vylieči kašeľ či prechladnutie, ešte aj povzbudzuje činnosť čriev, obličiek a žalúdka, pôsobí antibioticky a odstraňuje únavu. Chren môžete používať tak vnútorne ako aj zvonku – pri rôznych bolestiach. My sme si však dnes pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov, ako chren využiť a to nielen v kuchyni. Recepty s chrenom, ktoré sme pre vás zozbierali, zvládne naozaj každý. Tak čo, ktorým začnete?
Pozri tiež: Toto neprehliadni: Kvasnice a ich vplyv na zdravie a krásu
Jednoduchá chrenová omáčka
Je vynikajúca k mäsu, predovšetkým divine, v kombinácii s knedľou.
Na prípravu omáčky budete potrebovať:
- 1 PL čerstvého chrenu
- 200 ml smotany
- 1 PL horčice
- citrón
Najskôr je dôležité upiecť si mäso. Do výpeku, v ktorom ste ho piekli a z ktorého ste už mäso vybrali, pridajte smotanu, chren, horčicu a šťavu z jedného citróna. Len spolu chvíľku povarte a omáčka je hotová, prípadne ešte podľa potreby dochuťte soľou. Omáčku nevarte príliš dlho, aby sa z chrenu zbytočne nevytratili prospešné látky.
Nakladaný chren
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg čerstvého koreňa chrenu
- 70 g kryštálového cukru
- 7 dcl vody
- 2 dcl oleja
- 2 dcl octu
- 2 PL soli
- mleté čierne korenie
Korene chrenu očistite od šupiek, nastrúhajte najemno a v miske rozmiešajte alebo ponorným mixérom rozmixujte chren spolu s ostatnými ingredienciami. Preložte ho do čistých uzatvárateľných fľašiek a aj bez sterilizácie skladujte v chladničke.
Priprav si: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?
Ovocno-zeleninový šalát s chrenom
Na prípravu šalátu budete potrebovať (4 porcie):
- chren (približne 5-centimetrový)
- 500 g červenej kapusty
- 2 hrušky
- 6 PL slnečnicového oleja
- 3 PL ovocného octu
- 3 PL jablkovej šťavy
- soľ a mletú rascu
Ocot, jablkovú šťavu, soľ a rascu premiešajte. Chren umyte, ošúpte, nastrúhajte a asi 1 PL pridajte k zálievke. Teraz pridajte aj olej. Ošúpané hrušky bez jadrovníkov pokrájajte na plátky a pridajte pripravenú zálievku. Z kapusty odstráňte vrchné listy, vyrežte hlúb a kapustu pokrájajte na tenšie prúžky. Pridajte k hruškám, dôkladne premiešajte, nech sa prepoja chute a napokon podľa potreby ešte dochuťte, prípadne pridajte ešte viac chrenu. Tento šalát konzumujte predovšetkým pri ochoreniach horných dýchacích ciest.
Rýchla chrenová nátierka
Na prípravu nátierky budete potrebovať:
- stredne veľký koreň chrenu
- 3 PL majonézy
- ½ pohára kyslej smotany
- soľ
Čerstvý chren najemno nastrúhajte, pridajte majonézu, kyslú smotanu a soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte. Nátierka bude výborná na čerstvo opečenej hrianke.
Otestuj: Vieš, čo je hummus? Názov neláka, ale jeho chuť a účinky ťa dostanú