Najjednoduchšie recepty s chrenom: Týmto neodolá žiadna návšteva!

Chrenové recepty

Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli informáciu o prospešnosti chrenu, o tom, čo obsahuje, s čím všetkým nám vie pomôcť a prečo by sme ho nemali jesť len sem-tam, v šunkovej roláde či so zaváranou cviklou, ale oveľa častejšie a ideálne pravidelne. 

Koreň chrenu zbierame od marca do mája a potom od septembra do októbra a preto po ňom rady siahame práve v prechodných obdobiach - na jar a na jeseň. Niet divu, veď práve vtedy sme najviac náchylné na prechladnutie či kašeľ.

Reklama

Nielenže vám pomôže uvoľniť hlieny a vylieči kašeľ či prechladnutie, ešte aj povzbudzuje činnosť čriev, obličiek a žalúdka, pôsobí antibioticky a odstraňuje únavu. 

Chren môžete používať tak vnútorne ako aj zvonku – pri rôznych bolestiach. My sme si však dnes pre vás pripravili niekoľko užitočných tipov, ako chren využiť a to nielen v kuchyni. Recepty s chrenom, ktoré sme pre vás zozbierali, zvládne naozaj každý. Tak čo, ktorým začnete?

Vedeli ste to o chrene?

Chren patrí medzi tie rastliny, ktoré poznali už naše staré mamy a nikdy nechýbal v záhradke ani v špajze. V minulosti bol považovaný nielen za koreninu, ale aj za prírodný liek – práve vďaka vysokému obsahu vitamínu C, horčičných olejov a ďalších prospešných látok. Dokáže prehriať telo, podporiť imunitu a povzbudiť trávenie, preto sa ho oplatí zaradiť do jedálnička najmä v chladnejších mesiacoch.

Možno vás prekvapí, že čerstvo nastrúhaný chren má dokonca aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Využíval sa pri bolestiach kĺbov, prechladnutí či dokonca ako „prírodné antibiotikum“. Jeho štipľavá chuť síce nie každému sadne, no ak si zvyknete, chren vás odmení nielen chuťovým zážitkom, ale aj množstvom benefitov pre zdravie.

chrenová omáčka
Shutterstock®

Jednoduchá chrenová omáčka

Je vynikajúca k mäsu, predovšetkým divine, v kombinácii s knedľou.

Na prípravu omáčky budete potrebovať:

  • 1 PL čerstvého chrenu
  • 200 ml smotany
  • 1 PL horčice
  • citrón

Postup: Najskôr je dôležité upiecť si mäso. Do výpeku, v ktorom ste ho piekli a z ktorého ste už mäso vybrali, pridajte smotanu, chren, horčicu a šťavu z jedného citróna. Len spolu chvíľku povarte a omáčka je hotová, prípadne ešte podľa potreby dochuťte soľou. Omáčku nevarte príliš dlho, aby sa z chrenu zbytočne nevytratili prospešné látky.

Reklama

Pečené jablká plnené chrenom a orechmi

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 väčšie jablká

  • 2 PL čerstvého nastrúhaného chrenu

  • 3 PL medu

  • 50 g nasekaných vlašských orechov

  • štipku škorice

Postup: Jablká umyte, vykrojte jadrovníky a vytvorte priestor na plnku. V miske zmiešajte chren, med, nasekané orechy a škoricu. Touto zmesou naplňte jablká a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 20 minút, kým jablká nezmäknú. Servírujte ešte teplé – sladko-pikantná chuť vás príjemne prekvapí.

nakladaný chren
Shutterstock®

Nakladaný chren

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg čerstvého koreňa chrenu
  • 70 g kryštálového cukru
  • 7 dcl vody
  • 2 dcl oleja
  • 2 dcl octu
  • 2 PL soli
  • mleté čierne korenie

Postup: Korene chrenu očistite od šupiek, nastrúhajte najemno a v miske rozmiešajte alebo ponorným mixérom rozmixujte chren spolu s ostatnými ingredienciami. Preložte ho do čistých uzatvárateľných fľašiek a aj bez sterilizácie skladujte v chladničke.

Chrenové maslo

Na prípravu budete potrebovať:

  • 100 g zmäknutého masla

  • 2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu

  • 1 PL nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate

  • štipku soli

Postup: Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a primiešajte nastrúhaný chren spolu s nasekanými bylinkami. Podľa chuti osoľte. Hotové chrenové maslo môžete natierať na čerstvé pečivo alebo ho servírovať k pečenému mäsu, rybám či zemiakom. V chladničke ho uchovávajte v uzatvorenej nádobe, vydrží niekoľko dní.

šalát s chrenom
Shutterstock®

Ovocno-zeleninový šalát s chrenom

Na prípravu šalátu budete potrebovať (4 porcie):

  • chren (približne 5-centimetrový)
  • 500 g červenej kapusty
  • 2 hrušky
  • 6 PL slnečnicového oleja
  • 3 PL ovocného octu
  • 3 PL jablkovej šťavy
  • soľ a mletú rascu

Postup: Ocot, jablkovú šťavu, soľ a rascu premiešajte. Chren umyte, ošúpte, nastrúhajte a asi 1 PL pridajte k zálievke. Teraz pridajte aj olej. Ošúpané hrušky bez jadrovníkov pokrájajte na plátky a pridajte pripravenú zálievku. Z kapusty odstráňte vrchné listy, vyrežte hlúb a kapustu pokrájajte na tenšie prúžky. 

Pridajte k hruškám, dôkladne premiešajte, nech sa prepoja chute a napokon podľa potreby ešte dochuťte, prípadne pridajte ešte viac chrenu. Tento šalát konzumujte predovšetkým pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Zapečené zemiaky s chrenom a syrom

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 3 PL čerstvo nastrúhaného chrenu

  • 150 g strúhaného syra (napr. eidam alebo gouda)

  • 1 PL masla

  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vymastenú zapekaciu misu začnite vrstviť – zemiaky, soľ, korenie, trochu chrenu a trochu syra. Vrstvy opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Nakoniec všetko zalejte smotanou a posypte zvyšným syrom. Zapekajte pri 180 °C asi 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú kôrku. Výsledok je sýty a aromatický pokrm, ktorý môžete podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu.

chrenová nátierka
Shutterstock®

Rýchla chrenová nátierka

Na prípravu nátierky budete potrebovať:

  • stredne veľký koreň chrenu
  • 3 PL majonézy
  • ½ pohára kyslej smotany
  • soľ

Postup: Čerstvý chren najemno nastrúhajte, pridajte majonézu, kyslú smotanu a soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte. Nátierka bude výborná na čerstvo opečenej hrianke.

Reklama

Chren ako prírodný poklad do kuchyne aj lekárničky

Chren nie je len obyčajná príloha k mäsu či cvikle. Je to všestranný dar prírody, ktorý dokáže podporiť zdravie, dodať energiu a zároveň prekvapiť svojou štipľavou chuťou v rôznych receptoch. Či už si z neho pripravíte omáčku, nátierku alebo šalát, vždy dodá jedlu iskru a vášmu telu cenné látky.

Ak ho budete používať pravidelne, nielenže obohatíte jedálniček, ale zároveň posilníte imunitu a prirodzene podporíte trávenie. Chren tak zostáva nadčasovou potravinou – rovnako chutnou, ako aj liečivou.

0/5 - 0 hlasov

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:21

Tak toto je niečo pre mňa mňam

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

21.06.2019 07:28

nátierku som ešte neskúšala, ale vyzerá to dobre :-)

Vaše meno:

Barbora Jánošíková

Barbora Jánošíková

22.12.2018 20:08

no tak Rýchla chrenová nátierka je super napad. troska redsie s kyslou smotanou paradny dip :) dakujem :)

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

21.12.2018 07:46

Prišla som sa inšpirovať, čo dnes na raňajky a zas som sa zastavila pri takých receptoch, z ktorých hlavnú surovinu nemám doma :D Ale hneď som si zapísala chrenovú nátierku - do budúcna :)

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

14.10.2018 19:04

mňam tak toto je niečo pre mňa chren mám rád

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.10.2018 18:21

kedysi bola klasika ako predjedlo - na rôznych oslavách a svadbách - šunkové rolky s chrenovou šľahačkou, bolo to už otrepané, ale dnes by som si znova pochutila

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

11.10.2018 12:58

dakujem za recepty

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.10.2018 20:48

Chren je dobrá príloha,recept na omáčku ma láka.

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

10.10.2018 20:18

Super recepty, urcite ich vyskusam, ako prvu chrenovu omacku :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.10.2018 16:40

Chrenová omáčka,to mi pripomína školu☺Ale zaujal ma šalát...

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

10.10.2018 13:05

Chrenovú omáčku robievam často, nátierku ani šalát som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

10.10.2018 11:16

chrenová omáčka je výborná... Ovocno-zeleninový šalát s chrenom som ešte nejedla, ale nemusí to byť zlé :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE