Napadlo by vám, že ešte aj kvasnice vedia pozitívne vplývať na naše zdravie alebo dokonca krásu? Droždie veru nie je niečo, nad čím by sme uvažovali ako nad liekom či zdraviu prospešnou potravinou. Veď ho mnohí z nás dokonca odmietajú pre jeho nie práve lákavú vôňu a chuť. Aká je ale skutočnosť? Čo v sebe vlastne kvasnice ukrývajú a aký to má účinok na ľudský organizmus? Dosť bolo otázok, poďme sa pozrieť na odpovede! Kvasnice a ich vplyv na zdravie a krásu – to je naša dnešná téma, ktorú by ste rozhodne nemali prehliadnuť.
Zdroj vitamínu B
Obrovským esom v rukáve kvasníc je ich vysoký obsah vitamínu B. Už len to je silný dôvod, prečo sa im netreba brániť, naopak, prečo ich zaradiť do jedálnička, ideálne na pravidelnej báze. Nehovoriac o tom, že ich nemusíte zháňať v špeciálnych bio obchodoch či na internete, ale bez problémov ich zakúpite v ktorýchkoľvek potravinách. Podobu majú kvasnice naozaj rôznu – snáď najznámejšia je klasická kocka droždia, avšak siahnuť môžete aj po sušenej forme kvasníc. Okrem spomínaného vitamínu B kvasnice obsahujú aj vitamín D, železo, meď, chróm, vlákninu, esenciálne kyseliny, proteíny a cenné enzýmy.
Pozri aj: Ako podporiť imunitu pred príchodom zimy? Pomôžu ti tieto potraviny!
Čo to to droždie vlastne je?
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým? V skutočnosti nejde o nič iné ako o zlisované kvasinky s trochu krkolomným názvom Saccharomyces cerevisiae, obohatené o múku. Tieto kvasinky, viditeľné len pod mikroskopom, dokážu premieňať cukor na oxid uhličitý. Na čo droždie slúži, to určite dobre viete – jednoducho na vykysnutie cesta. Zahŕňa v sebe pomerne veľké množstvo bakteriálnych mikroorganizmov.
Toto sú účinky droždia na naše zdravie:
- je prevenciou zápchy
- lieči nespavosť
- má protizápalové účinky
- neutralizuje a pohlcuje kyseliny
- odstraňuje únavu a depresie
- podporuje trávenie a celkovú imunitu
- prospieva srdcovej a nervovej činnosti, ale aj zraku a pečeni
Kvasnice a krása
Vnútorné zdravie však nie je to jediné, čomu kvasnice prospievajú. Bolo totiž preukázané, že majú vynikajúcu schopnosť liečiť akné. Presvedčiť sa o tom môžete doslova na vlastnej koži, stačí, ak si pripravíte masku zo 4 PL kvasníc, 1 ČL medu a z trošky vody. Všetko vymiešajte na roztierateľnú kašu, naneste na mastnú, nečistú pleť s veľkými pórmi a po 15 minútach dôkladne zmyte. Nakoľko však môže byť pôvod vzniku akné v prítomnosti baktérií a plesní v tele a práve kvasnice telo zvnútra prečisťujú, je to takisto dôležitá cesta, akou sa môžete nepríjemného problému s akné raz a navždy zbaviť.
Prečítaj si: Recept na domáci sirup pre fajčiarov: Vyčisti si ním svoje pľúca!
Kvasnice mimoriadne prospievajú aj pokožke celého tela, napríklad, ak máte podráždenú pokožku, pripravte si kúpeľ, na ktorý budete potrebovať 80 g kvasníc, 1/8 l mlieka, 1 ČL kryštálového cukru. Všetko dokopy rozmiešajte, priveďte do varu a pridajte do kúpeľa, v ktorom vydržte aspoň 15 minút. O kvasniciach je známe, že prospievajú aj nechtom. K pevnosti nechtov napríklad prispejú tak, že si pripravíte totožnú masku ako na akné, len vodu vymeníte za trochu mlieka, prsty do masky ponoríte na niekoľko minút a následne umyjete.
Ešte pár zaujímavostí o kvasniciach:
- Droždie ako také vraj vzniklo v 19. storočí a dokonca bol založený takzvaný drožďárenský priemysel (zakladali sa tzv. drožďárne), hoci kvasnice sú ľuďom známe už od 5. storočia. V tom čase však mali kvasnice tekutú formu.
- Poznáme aj pivovarské kvasnice, ktoré však nemajú až taký vplyv a účinok na zdravie človeka, ako čerstvé (pekárske) kvasnice.
- Sú doslova synonymom vitamínu B a dobre to vedeli už naše staré mamy.
- Už jeden gram čerstvého droždia obsahuje niekoľko miliárd živých buniek.
9 komentárov
Kristína Dická
16.01.2020 13:00Ja si viem niekedy z droždia spraviť aj masku na vlasy, a to tak že zmiešam polovicu kocky droždia v jednom tégliku bieleho jogurtu a nanesiem rovnomerne na celé vlasy od korienkov až po končeky a nechám aspoň 20 minút pôsobiť. Čítala som že je to dobré na podporu rastu vlasov aj na lepšiu kvalitu :-)
Jana Komadová
13.01.2019 13:46Rada som za zas dozvedela niečono éno všetko z mierou
Dagmar Linhartová
06.12.2018 21:57Zaujímavé rady ale všetko treba s mierou
Zuzana Szocsova
23.11.2018 23:11drozdie obcas pouzijem ako masku,a le jest by ma ho teda surove vobec nenapadlo
Zuzana Szocsova
09.11.2018 22:33ako teenagerka som ju dost casto pouzivala
Iveta Moravčíková
11.10.2018 13:04je z nich dobrá pomazánka
Monika Filípková
09.10.2018 14:47Droždie má všestranné využitie, ja ho používam aj ako hnojivo na muškáty.
Michal Richard Bohus
08.10.2018 09:58no pozor, toto je len jedna stranka veci, na tu druhu malokde upozornuju. kvasnice su v podstate parazitne huby, ktore sa siria krvou a napadaju kostnu dren, t.j. cervene krvinky su oslabene bojom s tymto drozdim.. druha zavazna vec sa odohrava v crevach, kde mame svoju prirodzenu mikrofloru, a drozdie ju vytlaca az do slepeho creva, z toho su potom rakoviny hrubeho creva v com sme na spici, problemy s travenim, nesustredenost, nervozita. takze jednoznacne treba taketo clanky jednookych odsudit, sami nevedia ale chceli by radit druhym. treba si brat priklad s nasich prarodicov, ktori si robili svoj zivy kvasok z ktoreho piekli vsetko, od chleba az po palacinky. drozdie sa zacalo masovo pouziivat po vojne aby si pekari ulahcili robotu, lebo miesto 12 hodin im na vykysnutie staci 1 hodina, a vsetky mozne civilizacne ochorenia sa zacali objavovat prave v druhej polovici 20.storocia-tym samozrejme netvrdim ze je za tym len drozdie... ale ma svoj podiel. ja nejem drozdie asi 2 roky a vseky tie priznaky o ktorych pisem zmizli ked sa obnovila prirodzena mikroflora, t.j. jest kvaskove pecivo, zive kyslomliecne produkty, kyslu kapustu atd.
Zuzana Szocsova
23.11.2018 23:10zaujimavy pohlad na vec...
Jana Čipková
08.10.2018 15:20Droždie je zdravé najmä pre vitamín B, ale všetko treba používať s mierou.
Mária Maxianová
08.10.2018 07:27droždie - skromné, ale prospešné, máme radi aj pomazánku, staršie využívam ako hnojivo pre kvety