Najlepšie slané recepty z lístkového cesta: Tieto musíš ochutnať!

Lístkové cesto milujeme – nielenže je úplne jednoduché na prípravu a vieme pomocou neho vykúzliť doslova čokoľvek, ešte má aj jedinečnú chrumkavú konzistenciu a chuť! Jednoducho – kde je lístkové cesto, tam je záruka niečoho naozaj vydareného a chutného, po čom sa doslova zapráši. 

Nehovoriac už o tom, že nám ani zďaleka nezaťaží žalúdok tak ako napríklad kysnuté cesto a môžete z neho rýchlo pripraviť tak raňajky či hlavné jedlo, ako aj dezert. Nechajte sa preto inšpirovať a pozrite sa s nami na tie najlepšie slané recepty z lístkového cesta!

Slané chuťovky z lístkového cesta

Slané chuťovky z lístkového cesta sú skvelou voľbou pre každú príležitosť, či už ide o oslavu, rodinnú večeru alebo len tak na malé občerstvenie. Pripravené lístkové cesto sa môže použiť ako základ pre rôzne druhy slaných chuťoviek, ktoré môžu byť plnené mnohými rozmanitými ingredienciami. A je už iba na vás, či použijete kupované lístkové cesto alebo domáce lístkové cesto.

  • Jedným z obľúbených receptov sú slané tyčinky. Stačí si cesto natočiť na tyčinky, potrieť rozpusteným maslom a posypať korením podľa vášho výberu, napríklad soľou, čiernym korením, cesnakom alebo bylinkami. Tyčinky sa potom pečú v rúre dozlatista a môžu byť podávané s dipom alebo omáčkou.
  • Ďalším variantom sú slané koláčiky z lístkového cesta. Cesto sa rozvaľká na tenký plát a pomocou formičiek vytvarujú štvorčeky lístkového cesta, ktoré sa následne plnia syrom, šunkou, zeleninou alebo napríklad olivami.
  • Ďalšou možnosťou sú bezkonkurenčné slané mini rolky, ktoré sa plnia kúskami slaniny alebo syra a zabalia do tvaru rožka. Po upečení sú rožky krásne chrumkavé a chutné.

Tieto slané chuťovky z lístkového cesta sú skvelým spôsobom, ako spestriť svoj jedálniček a potešiť svoju rodinu a priateľov. Sú rýchle a jednoduché na prípravu a skvele sa hodia na rôzne príležitosti. Takže neváhajte a vyrobte si svoje vlastné lahodné slané chuťovky z lístkového cesta!

Známe a obľúbené sú rôzne využitia lístkového cesta, a to aj pre vlastnosti lístkového cesta - rozvaľkané lístkové cesto je vhodné k okamžitému použitiu a slaná rýchla dobrotka je na svete! Populárne sú slané rolády, slaný závin, sezamové slimáky, francúzske cibuľové pagáčiky, točený syrový koláč, rýchla pizza, plnené slané pečivo - obľúbená je aj mäsová náplň či plátky šunky. Rýchly recept na predjedlo tak máte raz-dva!

Rajčinovo-cesnakové koláčiky z lístkového cesta s mozzarellou

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • paradajku
  • mozzarellu
  • vajce
  • strúčik cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Rozvaľkané cesto rozkrojte na osem rovnakých dielov a tie hneď preložte na plech s papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Najprv cesto popichajte vidličkou a dajte ho piecť na 230 °C, približne na 10 minút. Následne poukladajte na každý diel cesta plátok mozzarelly, plátok paradajky, osoľte a okoreňte, pridajte trošku cesnaku a vráťte do rúry asi ešte na 10 minút.

lístkové cesto s mozzarellou

Zdroj: Shutterstock®

Expresné slané pochúťky - plnené taštičky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • 2 cibule
  • 2 vajcia
  • 200 gramov húb
  • 100 gramov strúhaného syra
  • petržlenovú vňať a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Čerstvé huby, pokrájané na menšie kúsky, si poduste, sušené namočte do vody. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na panvici a po chvíli pridajte huby. Do misky vložte zmes z cibule a húb, syr, petržlenovú vňať , podľa chuti soľ a korenie. Keď máte zmes pripravenú, rozvaľkajte si lístkové cesto, nakrájajte na obdĺžniky, tie potrite rozšľahanými vajíčkami, naplňte zmesou a zaviňte do kornútkov. Opatrne ukladajte kornútky na plech s papierom na pečenie, vrch potrite opäť vajíčkom a pri teplote 200 °C pečte asi 15 minút.

Zaujme ťa: Kôpor voňavý: Prečo by ho mali jesť hlavne čerstvé mamičky?

lístkové cesto plnené hubami

Zdroj: Shutterstock®

Slané variácie na slané pečivo - salámové ružičky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • suchú salámu
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky a potrite rozšľahaným vajíčkom. Každé koliesko suchej salámy si prekrojte na štvrtiny a tie poukladajte na pásiky tak, aby oblúčiky salámy kúsok prečnievali ponad cesto. Pásiky zrolujte akoby do ružičky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrch opäť potrite vajíčkom, podľa chuti dokoreňte a pečte na 180 °C, asi 15 minút.

salámové ružičky z lístkového cesta

Zdroj: pinterest.com

Slané chuťovky - slimáky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • šúľok taveného syra
  • šunkovú salámu
  • vajce
  • kápiu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Rozvaľkané cesto prekrojte na dva diely, každý z nich potrite taveným syrom, poukladajte šunku a kápiu, pokrájanú na pásiky a každý z dielov pevne stočte do rolády. Každú roládu rozkrájajte zhruba na pol centimetrové kúsky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrchy potrite rozšľahaným vajíčkom, podľa potreby dochuťte a pečte pri teplote 170 °C, asi 20 minút.

Zaujme ťa: Recept na levanduľovú limonádu: Uhas svoj smäd takto antistresovo!

slimáky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Syrové tyčinky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • syr Niva
  • 100 gramov strúhaného syra (Eidam alebo Ementál)
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte naň rozdrobenú Nivu, cesto preložte, opäť jemne rozvaľkajte, posypte strúhaným syrom a mierne okoreňte. Soliť už neodporúčame, nakoľko Niva je veľmi slaná. Opäť cesto preložte, rozvaľkajte najviac na pol centimetra, pokrájajte na pásiky a tie ešte stočte. Stočené pásiky poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite vajíčkom a nechajte piecť asi na 200 °C, najviac 10 minút.

Neprehliadni: Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!

tyčinky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Špargľové tyčinky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • špargľu (uvarenú alebo v konzerve)
  • prosciutto (alebo šunkovú salámu)
  • plátkový syr
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte, odkrojte z neho asi trojcentimetrový pásik a šikmo (nie kolmo, skôr do tvaru písmena X) cez pásik preložte šunku, syr a napokon špargľu. Následne omotajte ingrediencie pásikom cesta tak, aby boli kompletne zavinuté. Takéto tyčinky uložte na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti pokoreňte. Ak ste použili prosciutto, už nesoľte. Pečte v rúre na 180 °C, zhruba 15 minút.

Bude ti chutiť: Najlepšia varená kukurica: Zisti zaujímavé fakty o tejto pochúťke!

lístkové cesto so špargľou

Zdroj: Shutterstock®

Lístkové cesto je dobré rozvaľkať najviac na pol centimetrovú hrúbku. Pri každom z uvedených receptov môžete kreovať, ako sa vám len zachce – napríklad navrch môžete posypať sezamové semienka, celú rascu alebo mak, prípadne čerstvú nasekanú bazalku. Cesto môžete potierať buď rozšľahaným vajíčkom alebo rozmiešaným žĺtkom s trochou mlieka. Všetko je na vašej chuti a fantázii. Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj tieto jednoduché recepty z lístkového cesta - vynikajúce slané dobroty!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

21 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.07.2018 12:45

Dobrá inšpirácia ...

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

08.07.2018 15:05

Určite dobré inšpirácie

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.07.2018 15:27

Úžasné recepty.. Tie ružičky sú na pohľad také krásne ,škoda ich zjesť ;-) Ja robievam z lístk.cesta hocičo ,či na slano alebo na sladko .. Slimáčiky sú u nás na prvom mieste ,a potom makové rožteky , po tých sa len tak zapráši ..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.07.2018 19:42

slimáky aj tyčinky robievam, ale niet nad slanú roládu, zmizne skôr ako trvá príprava

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

09.07.2018 12:58

Jednoduché a chutné. Určite dáky recept vyskúšam.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

10.07.2018 18:02

dobré inšpirácie na lístkové cesto, niektoré z nich mám aj odskúšané..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.07.2018 20:16

mám odskúšané všeličo na slano aj sladko, ale tie ružičky nie, určite vyskúšam

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

10.07.2018 21:31

mňam hned ukazujem recepty priatelke

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.07.2018 21:35

Lístkové cesto tiež často využívam najmä kvôli rýchlej príprave.Recepty z článku si uložím a určite vyskúšam.Teraz v lete mám radšej takéto "cukrovinky" ,než nejaké krémové.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.07.2018 15:40

vyzeraju dobre

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

18.07.2018 07:10

Kúpujem hotové cesto chladené - rýchla príprava:)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.07.2018 11:36

taštičky plnené špenátom vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

19.07.2018 22:04

Hmmm, ani neviem, ktore by som si vybrala, vsetky vyzeraju lákavo :-)

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

26.07.2018 21:04

Už dávnejšie sa chystám niečo slané upiecť - a vy ste mi dali veľa typov na chutné slané dobroty.

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

01.09.2018 21:54

Všetko sa zdá byť prudko jedlé, hlavne špargľové tyčinky.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

10.09.2018 23:43

Mňam, slané dobroty z lístkového cesta by u nás zmizli rýchlosťou blesku :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 00:59

o takomto case by som asi nemala recepty citat, zacinam byt hladna :D

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

06.02.2019 13:05

wau, tie salámové ružicky vyzerajú super, no pridala by som k tomu tavený syr aspoň :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.01.2021 14:52

Mňamký hneď by som si dala niektoré robievam skvelá inšpirácia

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

21.04.2021 15:38

Samé dobroty mnamkýý

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.05.2023 07:57

fajn tip, na slano sa vždy hodí

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.