Lístkové cesto milujeme – nielenže je úplne jednoduché na prípravu a vieme pomocou neho vykúzliť doslova čokoľvek, ešte má aj jedinečnú chrumkavú konzistenciu a chuť! Jednoducho – kde je lístkové cesto, tam je záruka niečoho naozaj vydareného a chutného, po čom sa doslova zapráši.
Nehovoriac už o tom, že nám ani zďaleka nezaťaží žalúdok tak ako napríklad kysnuté cesto a môžete z neho rýchlo pripraviť tak raňajky či hlavné jedlo, ako aj dezert. Nechajte sa preto inšpirovať a pozrite sa s nami na tie najlepšie slané recepty z lístkového cesta!
Slané chuťovky z lístkového cesta
Slané chuťovky z lístkového cesta sú skvelou voľbou pre každú príležitosť, či už ide o oslavu, rodinnú večeru alebo len tak na malé občerstvenie. Pripravené lístkové cesto sa môže použiť ako základ pre rôzne druhy slaných chuťoviek, ktoré môžu byť plnené mnohými rozmanitými ingredienciami. A je už iba na vás, či použijete kupované lístkové cesto alebo domáce lístkové cesto.
- Jedným z obľúbených receptov sú slané tyčinky. Stačí si cesto natočiť na tyčinky, potrieť rozpusteným maslom a posypať korením podľa vášho výberu, napríklad soľou, čiernym korením, cesnakom alebo bylinkami. Tyčinky sa potom pečú v rúre dozlatista a môžu byť podávané s dipom alebo omáčkou.
- Ďalším variantom sú slané koláčiky z lístkového cesta. Cesto sa rozvaľká na tenký plát a pomocou formičiek vytvarujú štvorčeky lístkového cesta, ktoré sa následne plnia syrom, šunkou, zeleninou alebo napríklad olivami.
- Ďalšou možnosťou sú bezkonkurenčné slané mini rolky, ktoré sa plnia kúskami slaniny alebo syra a zabalia do tvaru rožka. Po upečení sú rožky krásne chrumkavé a chutné.
Tieto slané chuťovky z lístkového cesta sú skvelým spôsobom, ako spestriť svoj jedálniček a potešiť svoju rodinu a priateľov. Sú rýchle a jednoduché na prípravu a skvele sa hodia na rôzne príležitosti. Takže neváhajte a vyrobte si svoje vlastné lahodné slané chuťovky z lístkového cesta!
Známe a obľúbené sú rôzne využitia lístkového cesta, a to aj pre vlastnosti lístkového cesta - rozvaľkané lístkové cesto je vhodné k okamžitému použitiu a slaná rýchla dobrotka je na svete! Populárne sú slané rolády, slaný závin, sezamové slimáky, francúzske cibuľové pagáčiky, točený syrový koláč, rýchla pizza, plnené slané pečivo - obľúbená je aj mäsová náplň či plátky šunky. Rýchly recept na predjedlo tak máte raz-dva!
Rajčinovo-cesnakové koláčiky z lístkového cesta s mozzarellou
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- paradajku
- mozzarellu
- vajce
- strúčik cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Rozvaľkané cesto rozkrojte na osem rovnakých dielov a tie hneď preložte na plech s papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Najprv cesto popichajte vidličkou a dajte ho piecť na 230 °C, približne na 10 minút. Následne poukladajte na každý diel cesta plátok mozzarelly, plátok paradajky, osoľte a okoreňte, pridajte trošku cesnaku a vráťte do rúry asi ešte na 10 minút.
Expresné slané pochúťky - plnené taštičky z lístkového cesta
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- 2 cibule
- 2 vajcia
- 200 gramov húb
- 100 gramov strúhaného syra
- petržlenovú vňať a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Čerstvé huby, pokrájané na menšie kúsky, si poduste, sušené namočte do vody. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na panvici a po chvíli pridajte huby. Do misky vložte zmes z cibule a húb, syr, petržlenovú vňať , podľa chuti soľ a korenie. Keď máte zmes pripravenú, rozvaľkajte si lístkové cesto, nakrájajte na obdĺžniky, tie potrite rozšľahanými vajíčkami, naplňte zmesou a zaviňte do kornútkov. Opatrne ukladajte kornútky na plech s papierom na pečenie, vrch potrite opäť vajíčkom a pri teplote 200 °C pečte asi 15 minút.
Zaujme ťa: Kôpor voňavý: Prečo by ho mali jesť hlavne čerstvé mamičky?
Slané variácie na slané pečivo - salámové ružičky z lístkového cesta
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- suchú salámu
- vajce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Lístkové cesto si rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky a potrite rozšľahaným vajíčkom. Každé koliesko suchej salámy si prekrojte na štvrtiny a tie poukladajte na pásiky tak, aby oblúčiky salámy kúsok prečnievali ponad cesto. Pásiky zrolujte akoby do ružičky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrch opäť potrite vajíčkom, podľa chuti dokoreňte a pečte na 180 °C, asi 15 minút.
Slané chuťovky - slimáky z lístkového cesta
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- šúľok taveného syra
- šunkovú salámu
- vajce
- kápiu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Rozvaľkané cesto prekrojte na dva diely, každý z nich potrite taveným syrom, poukladajte šunku a kápiu, pokrájanú na pásiky a každý z dielov pevne stočte do rolády. Každú roládu rozkrájajte zhruba na pol centimetrové kúsky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrchy potrite rozšľahaným vajíčkom, podľa potreby dochuťte a pečte pri teplote 170 °C, asi 20 minút.
Zaujme ťa: Recept na levanduľovú limonádu: Uhas svoj smäd takto antistresovo!
Syrové tyčinky z lístkového cesta
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- syr Niva
- 100 gramov strúhaného syra (Eidam alebo Ementál)
- vajce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Lístkové cesto si rozvaľkajte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte naň rozdrobenú Nivu, cesto preložte, opäť jemne rozvaľkajte, posypte strúhaným syrom a mierne okoreňte. Soliť už neodporúčame, nakoľko Niva je veľmi slaná. Opäť cesto preložte, rozvaľkajte najviac na pol centimetra, pokrájajte na pásiky a tie ešte stočte. Stočené pásiky poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite vajíčkom a nechajte piecť asi na 200 °C, najviac 10 minút.
Neprehliadni: Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!
Špargľové tyčinky z lístkového cesta
Na prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto
- špargľu (uvarenú alebo v konzerve)
- prosciutto (alebo šunkovú salámu)
- plátkový syr
- vajce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
Lístkové cesto si rozvaľkajte, odkrojte z neho asi trojcentimetrový pásik a šikmo (nie kolmo, skôr do tvaru písmena X) cez pásik preložte šunku, syr a napokon špargľu. Následne omotajte ingrediencie pásikom cesta tak, aby boli kompletne zavinuté. Takéto tyčinky uložte na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti pokoreňte. Ak ste použili prosciutto, už nesoľte. Pečte v rúre na 180 °C, zhruba 15 minút.
Bude ti chutiť: Najlepšia varená kukurica: Zisti zaujímavé fakty o tejto pochúťke!
Lístkové cesto je dobré rozvaľkať najviac na pol centimetrovú hrúbku. Pri každom z uvedených receptov môžete kreovať, ako sa vám len zachce – napríklad navrch môžete posypať sezamové semienka, celú rascu alebo mak, prípadne čerstvú nasekanú bazalku. Cesto môžete potierať buď rozšľahaným vajíčkom alebo rozmiešaným žĺtkom s trochou mlieka. Všetko je na vašej chuti a fantázii. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj tieto jednoduché recepty z lístkového cesta - vynikajúce slané dobroty!
- Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!
- RECEPT: Chutné slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
- Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!
- Párky v lístkovom ceste v tvare kvetiniek (videorecept)
- Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko
- Morčacia lístková roláda Wellington z Pečie celé Slovensko
- Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko
- Mäsová lístková roláda so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko
Aktualizovaný článok: 05.05.2024