Rýchly recept na ryžový nákyp: Chutný obed je hotový raz-dva!

Ryžový nákyp s ovocím môžeme označiť za takú neoddeliteľnú súčasť slovenskej kuchyne. V mnohých domácnostiach sa tento sladký ryžový pokrm pripravuje už od nepamäti. Viacerým dozaista v súvislosti s ryžovým nákypom prídu na um hlavne školské jedálne, v ktorých sa pripravuje pravidelne počas sladkého dňa, podobne ako žemľovka s ovocím, dukátové buchtičky či parené buchty. Samozrejme, ryžový nákyp ani zďaleka nemá len fanúšikov, ale aj množstvo odporcov. Mnohým totiž ryža na sladký spôsob skrátka nie je pochuti.

Pre tých z vás, ktorí si radi pochutnáte na tradičnom ryžovom nákype, je dnešný recept ako stvorený. Ukážeme vám, že pripraviť tento pokrm ani zďaleka nie je náročné a zaberie vám to oveľa menej času, ako by ste čakali. Ak ste si už dávno na ryžovom nákype nepochutnávali, neváhajte si ho pripraviť a možno si aj pripomenúť školské časy či detstvo. My sme si ho upiekli so slivkami a bola to skutočná lahôdka. Poďme na to!

Pozri aj: RECEPT: Nadýchaná maková bábovka, na ktorej si pomaškrtí každý!

ovocný ryžový nákyp

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Budeme potrebovať:

  • 350 až 400 g ryže (obyčajnej alebo jazmínovej)
  • 1 l mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • kompót (slivky, čerešne, marhule a pod.)
sladký nákyp

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy:

  • Ako prvé si uvaríme hustú kašu z mlieka, umytej ryže a štipky soli. Vhodné je použiť najskôr časť mlieka (napríklad polovicu) a zvyšok postupne prilievať. Ryžu počas varenia taktiež pravidelne premiešavame, aby nám na spodku neprihorela.
  • Za približne 15 až 20 minút vznikne hustá kaša. Ryža by mala byť trošku tvrdá, nie rozvarená. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladnúť.
  • Kým je ryžová kaša ešte teplá, pridáme maslo a žĺtky vymiešané s cukrom. Taktiež zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. 
  • Zmes ešte poriadne zmiešame a polovicu vylejeme do menšej zapekacej misky, ktorú sme si vytreli maslom a vysypali strúhankou.
  • Na ryžovú kašu poukladáme vybrané zavárané ovocie, ktoré následne prikryjeme zvyškom ryžovej hmoty.
  • Dáme piecť na asi 35 až 40 minút pri teplote 180 °C.
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a oblejeme sirupom z kompótu. Dobrú chuť!
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Jana Komadová

Jana Komadová

31.10.2020 21:39

Mňamký robievam čadt

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.