Ryžový nákyp s ovocím môžeme označiť za takú neoddeliteľnú súčasť slovenskej kuchyne. V mnohých domácnostiach sa tento sladký ryžový pokrm pripravuje už od nepamäti. Viacerým dozaista v súvislosti s ryžovým nákypom prídu na um hlavne školské jedálne, v ktorých sa pripravuje pravidelne počas sladkého dňa, podobne ako žemľovka s ovocím, dukátové buchtičky či parené buchty. Samozrejme, ryžový nákyp ani zďaleka nemá len fanúšikov, ale aj množstvo odporcov. Mnohým totiž ryža na sladký spôsob skrátka nie je pochuti.
Pre tých z vás, ktorí si radi pochutnáte na tradičnom ryžovom nákype, je dnešný recept ako stvorený. Ukážeme vám, že pripraviť tento pokrm ani zďaleka nie je náročné a zaberie vám to oveľa menej času, ako by ste čakali. Ak ste si už dávno na ryžovom nákype nepochutnávali, neváhajte si ho pripraviť a možno si aj pripomenúť školské časy či detstvo. My sme si ho upiekli so slivkami a bola to skutočná lahôdka. Poďme na to!
Pozri aj: RECEPT: Nadýchaná maková bábovka, na ktorej si pomaškrtí každý!
Budeme potrebovať:
- 350 až 400 g ryže (obyčajnej alebo jazmínovej)
- 1 l mlieka
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 3 vajcia
- štipka soli
- kompót (slivky, čerešne, marhule a pod.)
Postup prípravy:
- Ako prvé si uvaríme hustú kašu z mlieka, umytej ryže a štipky soli. Vhodné je použiť najskôr časť mlieka (napríklad polovicu) a zvyšok postupne prilievať. Ryžu počas varenia taktiež pravidelne premiešavame, aby nám na spodku neprihorela.
- Za približne 15 až 20 minút vznikne hustá kaša. Ryža by mala byť trošku tvrdá, nie rozvarená. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladnúť.
- Kým je ryžová kaša ešte teplá, pridáme maslo a žĺtky vymiešané s cukrom. Taktiež zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov.
- Zmes ešte poriadne zmiešame a polovicu vylejeme do menšej zapekacej misky, ktorú sme si vytreli maslom a vysypali strúhankou.
- Na ryžovú kašu poukladáme vybrané zavárané ovocie, ktoré následne prikryjeme zvyškom ryžovej hmoty.
- Dáme piecť na asi 35 až 40 minút pri teplote 180 °C.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a oblejeme sirupom z kompótu. Dobrú chuť!