Kuchárska kniha Šéfkuchár v paláci od Jaroslava Žídeka sa objavila na trhu už dávnejšie. Prvé vydanie knihy bolo v roku 2008. O niekoľko rokov neskôr prišlo do políc kníhkupectiev aj ďalšie vydanie. Kniha obsahuje množstvo netradičných receptov od populárneho šéfkuchára, ktoré podával vo svojich reštauráciách v Erdödyho paláci.
Jaroslav Žídek je známy šéfkuchár, ktorého tvár ste mohli spoznať v televíznom seriáli o varení Nebíčko v papuľke, kde spoznával chute regiónov a pátral po miestnych jedlách. Vďaka tejto relácií vznikli aj jeho dve kuchárske knihy Nebíčko v papuľke a Nebíčko v papuľke 2, kde priniesol čitateľom recepty, ktoré boli odvysielané v relácií. Bol aj tvárou populárneho televízneho programu Áno, šéfe!, kde sa snažil pomôcť upadajúcim reštauráciám vylepšiť nielen ich jedálny lístok, ale aj celý koncept podniku.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
"Bohato ilustrovaná kniha Jaroslava Žídeka Šéfkuchár v paláci je plná skvelých a netradičných receptov - od predjedál cez rizotá, cestoviny, šaláty, polievky, rozmanité hlavné jedlá až po dezerty či chlieb a pečivo - z varešky tohto charizmatického kuchára."
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Na prvých stranách tejto takmer 300 stranovej kuchárskej knihy priblížil šéfkuchár Jaroslav Žídek čitateľom svoj život a svoju prácu. Píše o založení kaviarne a dvoch reštauráciách v Erdödyho paláci v Bratislave, ktoré vznikli v rokoch 2005 a 2006. Z toho vznikol aj názov knihy "Šéfkuchár v paláci".
Vysvetľuje jeho gastronomickú ideu o tom, ako je lepšie mať menší jedálny lístok a ponúkať špičkové jedlá, čo je aj znakom kvalitnej kuchyne. Vtiahne čitateľa do prípravy jedálneho lístka, akým spôsobom si zariadil kuchyňu či vyberal personál. Zakladá si na kvalitných ingredienciách, ktoré sú základom pre chutné jedlá. Túto prácu jednoducho miluje a to dáva pocítiť hneď na úvodných riadkoch.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Jedlá sú v knihe rozdelené do viacerých kapitol – predjedlá, rizotá, cestoviny, šaláty, polievky, hlavné jedlá, dezerty a na záver chlieb a pečivo. Každý recept má vlastnú dvojstranu, ktorú dopĺňajú krásne fotografie jedla. Tie mnohých čitateľov určite povzbudia do varenia či pečenia. Recepty sú písané zrozumiteľne a detaily ako počet porcií či čas prípravy jedla len upevnia dojem kvalitnej kuchárskej knihy.
Za receptami nájdete aj "tip", ktorý vám poradí ako ošúpať cviklu alebo kedy pridávať bylinky do jedla. Pri niektorých receptoch nájdete aj tip na víno s krátkou charakteristikou, ktoré sa k danému jedlu hodí. V knihe sú recepty ako dusené slávky na bielom víne s bylinkami a cesnakom, krémová tekvicová polievka s ďumbierom, malinový koláč alebo recept na taliansky chlieb pagnotta. Už podľa názvov receptov je jasné, že tieto jedlá nie sú na každodenné varenie a srnčí chrbát či stopkový mangold nezoženiete jednoducho.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Záver knihy doplnil kulinárskym slovníčkom, ktorý vám ponúkne prehľad v medzinárodnej kuchyni a vy zistíte, čo znamená focaccia či pencetta. Kuchárska kniha od Jaroslava Žídeka ponúka recepty, ktoré si v dobrej reštaurácií radi objednáte a na ktorých si aj pochutnáte. Či už máte chuť a energiu pripraviť si ich aj doma, je len na vás, vďaka knihe však budete vedieť ako na to.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Knihu Šéfkuchár v paláci si môžete zakúpiť na bux.sk - bežná cena 14,90€ - tu v zľave za 14,16€.
Zdroj foto: www.luci.sk