Sezóna grilovania je v plnom prúde. Máme tipy na skvelé recepty!

Sezóna grilovania

Sezóna grilovania je v plnom prúde. Kto by nemiloval chutné grilované mäso so zeleninou? Ak ste milovníkmi grilovania, prinášame vám tipy na skvelé recepty!

Grilovanie a grilovacia sezóna sú tu!

Letné počasie akosi automaticky navodzuje atmosféru dokonalej pohody. Aby bola ešte dokonalejšia, chce to urobiť si chvíľku voľného času a využiť ju pre čo najväčší relax. K tomu vám stačí kúsok prírody, pár dobrých priateľov, gril a chutné suroviny. Letná grilovačka sa tak môže začať, a pokiaľ sa trápite s tým, čo podávať, rady vám poradíme. Okrem klasických klobások a steakov, si totiž toto leto môžete obohatiť aj doslova luxusným gurmánskym menu.

Grilovanie a grilovacia sezóna sú skutočne jedny z najpôsobivejších období roka. Keď sa vonku oteplí a dni sa predlžujú, mnohí z nás sa tešia na príjemné chvíle strávené s rodinou a priateľmi pri grile. 

Grilovanie: Radosť a tradícia

Grilovanie nie je len o príprave jedla; je to aj o spolupatričnosti, zábave a vytváraní nezabudnuteľných spomienok. Keď sa rozhorí oheň a vôňa grilovaného mäsa sa začne šíriť vzduchom, cítim sa šťastný a uvoľnený. 

V našich kultúrach má grilovanie dlhú tradíciu a často je spojené s oslavami, rodinnými stretnutiami a oslavy významných udalostí. Avšak skvele chutí aj grilovaný letný obed! 

Rebierka s rokfortovým dresingom, grilovaná špargľa, najlepšie mäso, chutné kuracie mäso, grilované kuracie mäso, plnené kalamáre, grilovaná zelenina, najlepšia marináda z medu - jednoducho zdravšie grilovanie si zamilujete aj vy!

Príprava na grilovaciu sezónu

Predtým, ako sa pustíme do grilovania, je dobré sa pripraviť. To znamená:

  1. Vybrať gril: Či už používate uhlíkový, plynový alebo elektrický gril, každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Dobre si premyslite, čo vám najlepšie vyhovuje.

  2. Marinovanie a ochutenie: Kvalita surovín je základom úspechu. Marinovanie mäsa a zeleniny niekoľko hodín pred grilovaním môže výrazne zlepšiť chuť.

  3. Zásoby a náčinie: Nezabudnite si pripraviť všetko potrebné – grilovacie náčinie, obracačky, štetce na marinádu, ale aj servítky a jednorazové riady, ak plánujete robiť grilovačku vonku.

Akcie a tipy na grilovanie

  1. Experimentujte s receptami: Okrem klasických hamburgerov a klobás môžete vyskúšať grilovanie rôznych druhov rýb, zeleniny alebo dokonca ovocia. Grilované broskyne alebo ananás sú skvelým dezertom!

  2. Bezpečnosť na prvom mieste: Dbajte na bezpečnosť pri grilovaní. Sledujte gril, uistite sa, že je na stabilnom povrchu a nikdy nenechávajte oheň bez dozoru.

  3. Vytvorte atmosféru: Grilovanie nemusí byť len o jedle. Pridajte k tomu dobrú hudbu, príjemné osvetlenie a pohodlné sedenie, aby ste vytvorili príjemnú atmosféru pre vašich hostí.

Grilovanie je skvelý spôsob, ako stráviť čas s tými, ktorých máme radi, a tešiť sa z dobrého jedla. Nezabudnite si užiť každú chvíľku, experimentovať a hlavne, neberte to príliš vážne. Grilovacia sezóna je tu a to znamená nekonečné možnosti a zábavu! Bon Appétit!

Odporúčame: Mrkvové šatôčky: Rozchytajú sa behom pár sekúnd!

steak
Shutterstock®

Rump steak s grilovanou paprikou

Čo budeme potrebovať:

  • hovädzie zadné (rump steak),
  • dve papriky,
  • olivový olej,
  • morskú soľ,
  • farebné korenie,
  • maslo.

Ako na to: Steak izbovej teploty potrite olivovým olejom a na rozpálenom grile opečte z obidvoch strán (z každej po cca 5 minút). Ugrilované mäso vložte ešte na pár minút do panvice s olejom (rozohriatym na cca 50 °C), kde ho nechajte vypariť. Až tak mäso osoľte hrubozrnnou soľou a okoreňte. Papriky prekrojte na dve časti a opečte na olivovom oleji. Podávajte spolu so steakom, ako príloha sa hodín bageta, prípadne pečené zemiaky.

Odporúčame prečítať: Čo všetko urobiť pred grilovaním?

roštenka
Shutterstock®

Grilovaná roštenka s kukuricou

Čo budeme potrebovať:

  • roštenku (ideálne z mladého býka),
  • čerstvú kukuricu (klasy),
  • hrubozrnnú soľ,
  • maslo,
  • cesnak,
  • olivový olej,
  • bagetu,
  • farebné korenie.

Ako na to: Podobne ako pri rump steaku aj roštenku pred grilovaním vyberte von, aby bola izbovej teploty. Potom ju na rozpálenom grile opečte z oboch strán, cca po 5 minút. Ugrilované mäso osoľte, okoreňte a odložte bokom. Kukuricu rozdeľte na dve až tri časti a ugrilujte na olivovom oleji, podobne aj cesnak. Potrite maslom, a podávajte s roštenkou a bagetou.

Odporúčame: Ako vybrať kliešťa? Na točenie proti smeru hodinových ručičiek zabudnite - následky môžu byť hrozivé!

krkovička
Shutterstock®

Grilovaná krkovička s plnenými šampiňónmi

Čo budeme potrebovať:

  • bravčovú krkovičku,
  • šampiňóny,
  • syr s modrou plesňou (napr. Niva),
  • cherry paradajky,
  • anglickú slaninu,
  • soľ, farebné korenie,
  • olivový olej.

Ako na to: Mäso izbovej teploty uložte na rozpálený gril. Spolu s mäsom ugrilujte aj huby. Očistené šampiňóny potrite olejom, osoľte a naplňte syrom. Zabaľte do plátkov slaniny a tak ich grilujte. Mäso by ste mali grilovať cca 7 minút z každej strany. Šampiňóny grilujte najprv syrovou náplňou dole, keď sa začne syr roztekať, otočte ich. Ugrilované mäso osoľte a okoreňte. Na záver ugrilujte aj cherry paradajky. Všetko spolu uložte na tanier a podávajte s bagetou.

Odporúčame prečítať:  Proces grilovania si zamilujete

kuracie prsia
Shutterstock®

Grilované kuracie prsia so šalviou

Čo budeme potrebovať:

  • kuracie prsia,
  • cuketu,
  • baklažán,
  • červenú a žltú papriku,
  • slaninu,
  • čerstvé lístky šalvie,
  • olivový olej,
  • soľ, čierne mleté korenie,

Ako na to: Umyté mäso osolíme, uložíme naň šalviové lístky, zabalíme do slaniny. Umytú a očistenú zeleninu nakrájame na plátky, papriku na väčšie kúsky. Na rozpálený gril uložíme zeleninu aj mäso, všetko spolu grilujeme cca 7 minút z oboch strán. Ugrilovanú zeleninu na záver ešte potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou aj korením. Podávame spolu s mäsom a pečivom.

ZDROJ: www.catler.sk

Aktualizované na 04.08.2024

Aktualizovaný článok: 04.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

24.06.2014 17:26

RADI GRILUJEME A čASTO AJ V TýžNI LEN TAK NA VEčERU KURACIE MäSKO Sú TU SAMé CHUTNé RECEPTY

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.06.2014 19:48

samé dobroty, aj by som si dala, taká grilovaná krkovička so zeleninou je moc dobrá

Alena Cabakova

Alena Cabakova

25.06.2014 19:06

Nie je nad letnu vecernu vonavu grilovacku s rodinou a priatelmi :) Uplna pohodicka a nebicko v papulke :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.