Poznáme množstvo spôsobov, ako sladiť zdravšie. Cukor je možné vymeniť napríklad za med či javorový sirup. Aj u nás ste už mohli objaviť množstvo zdravších sladidiel, niekedy i úplne neznámych. Spomenúť môžeme napríklad ryžový sirup či karobový sirup. Biely cukor pôsobí na naše zdravie skôr negatívne, a preto je vhodné ho nahradiť inými sladidlami. Samozrejme, stále platí, že ideálne je sladiť čo najmenej. Čo však taký sirup z kokosových kvetov? Už jeho názov je skutočne lákavý. Aký má však vplyv na ľudský organizmus? Oplatí sa ho vyskúšať alebo sa s ním neoplatí strácať čas?
Už ste skúsili sirup z kokosových kvetov?
Sirup z kokosových kvetov sa vyrába, ako už jeho názov napovedá, z kvetov kokosovej palmy. Konkrétne sa pre tento účel zbiera nektár stromov. Odkvapkáva do bambusových nádob v tvare tubusu, ktoré sa umiestňujú pod trsy kvetov. Nektár sa ďalej šetrne spracováva, zohrieva sa a odparuje sa z neho voda, čím je možné dosiahnuť potrebnú konzistenciu i jeho sladkú chuť. V prípade ďalšieho spracovania je z neho možné vyrobiť i kokosový cukor.
Nektár sa pritom získava z kokosovníka obyčajného, latinsky Cocos nucifera, ktorého radíme do čeľade arekotvaré. Jeho domovinou je pravdepodobne juhovýchod Ázie. Dnes sa pestuje prevažne v tropických pobrežných oblastiach, a to pre svoje semená, čiže kokosové orechy. Tie sú ukryté vo veľkých kôstkoviciach vajcovitého tvaru. Kokosovník dorastá do výšky až 30 metrov. Na vrchole rastliny vyrastajú až 6 metrov dlhé listy, z ktorých vybiehajú aj žlté kvety.
Pozri aj: Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!
Má čo ponúknuť nášmu telu?
Sirup z kokosových kvetov má oproti klasickému bielemu cukru vo viacerých smeroch skutočne navrch. Čím je teda toto sladidlo také špecifické? V prvom rade je nutné zmieniť, že obsahuje množstvo telu prospešných látok. V menšom množstve je zdrojom bielkovín, pričom obsahuje viacero rozličných aminokyselín. Okrem toho telu doplní aj vitamíny skupiny B a vitamín C či mnohé minerály. Ukrýva sa v ňom najmä železo, horčík či zinok. Na minerály je dokonca bohatší ako známy a často používaný hnedý trstinový cukor.
Jeho veľkou výhodou je, v porovnaní s inými sladidlami, že má skutočne nízky glykemický index. Energia, respektíve cukor sa z neho do krvi uvoľňuje postupne, vďaka čomu nespôsobuje väčšie výkyvy hladiny cukru v krvi. Napomáha tak odstraňovať chuť na sladké a chráni pred návalmi vlčieho hladu. Ide o prirodzene bezlaktózové a bezlepkové sladidlo, ktoré je určené aj pre vegánov.
Využívajte ho v primeranom množstve
Sirup z kokosových kvetov zoženiete na internete či v predajniach so zdravou výživou. Cena veľmi závisí na konkrétnom produkte, respektíve jeho kvalite. Záleží na tom, či ide napríklad o skutočne čistý nektár. Cena sa však môže pohybovať od 5 až 6 eur za 250 ml balenie, niektoré značky sirupov sú ešte drahšie. Pri nákupe dávajte pozor na to, či sa v zložení nenachádzajú žiadne arómy, konzervačné látky, farbivá a podobne.
Sirup z kvetov kokosových paliem je charakteristický svojou jantárovou farbou, výraznou arómou a úžasnou chuťou. Jeho chuť je skôr karamelová a konzistencia hustejšia, no stále tekutá. Toto sladidlo je vhodnou náhradou klasického cukru. Samozrejme, stále ide o sladidlo, a preto je ho potrebné používať v rozumnej miere. Jeho využitie je prakticky všestranné. Oslaďte si ním jogurt, tvaroh, cereálie, ovsenú kašu, palacinky či puding. Môžete po ňom siahnuť pri príprave krémov, plniek i dezertov a pečení múčnikov. Hodí sa do marinád aj omáčok, smoothies nápojov aj ovocných šalátov. Pokojne si ním oslaďte i kávu či čaj.
Odporúčame: Ľaničníkový olej: Ešte nepoznáš jeho jedinečné účinky? Rýchlo to naprav!