Leto je najplodnejším obdobím, čo sa zeleninky týka. Všetko, čo potrebujete na prípravu dokonalého jedla, nájdete v záhradke a mäso v týchto teplých mesiacoch často ani nepotrebujete. Preto sme sa inšpirovali práve zeleninovými kreáciami a zhromaždili sme pre vás 3 letné recepty, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. V hlavnej roli bude, samozrejme, sezónna zelenina, ktorú si mnohí z vás dokážu dopestovať doma za domom alebo v kvetináči na balkóne. A ak nie, zbehnite na trhovisko! Tam určite potrebné čerstvé a domáce ingrediencie nájdete ľavou-zadnou.
Recept na jahodový šalát
Nič nehovorí leto tak, ako krásne červené a sladké jahody. Nejedzte ich len tak a pripravte si z nich zdravý šalát. Kombinácia jahôd s baby špenátom, syrom, pekanovými orechmi a dresingom podľa @wellplated je naozaj dokonalosť sama.
Na šalát:
- 250 g baby špenátu (alebo 125 g baby špenátu a 125 g rukoly)
- 100 g pekanových orechov
- 500 g jahôd
- 250 g fety
- 1 malú červenú cibuľu
Na dresing:
- 180 ml balsamicového octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 lyžice makových semienok
- 1,5 lyžice medu
- 0,5 lyžičky dijónskej horčice
- soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
Postup:
- Rúru si predohrejeme na 180 stupňov a dáme do nej opiecť pekanové orechy na 8 až 10 minút. Pečenie treba sledovať, aby sa nestalo, že sa spália. Orechy musia byť v strede osmažené, no nie pripálené.
- Nakrájame si cibuľu na veľmi tenké pásiky, dáme ju do misy a zalejeme ju studenou vodou. Necháme chvíľku odstáť.
- Pripravíme si dresing. Do zatváracej nádoby (napr. do pohára na zaváranie) dáme všetky ingrediencie na dresing, zavrieme a poriadne pretrepeme, až kým nebude konzistencia krémová.
- Vo veľkej šalátovej mise si zmiešame baby špenát (prípadne aj rukolu), jahody na malé kúsky a scedenú cibuľku. Pokvapkáme dresingom a premiešame. Šalát nesmie v dresingu plávať. Napokon pridáme orechy posekané na polovice alebo štvrtiny a fetu na rozdrobenú na malé kúsky.
- Podávame ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu.
Inšpiruj sa: Ako vyliečiť zápal v tele pomocou overeného smoothie receptu?
Recept na letné ratatouille
V letnej záhradke máme vždy neúrekom cukín, baklažánov, paradajok a tekvíc. Čo tak všetku túto zeleninku spojiť do jedného vynikajúceho jedla? Letné ratatouille podľa @lifearoundmytable vyzerá naozaj úžasne.
Ingrediencie:
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čerstvého tymiánu
- 1 lyžička čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 375 ml paradajkového pretlaku
- 50 ml suchého červeného vína
- 2 cukety
- 1 žltá tekvica
- 4 paradajky
- 1 baklažán
- 50 g strúhaného parmezánu
- olivový olej, soľ, čierne mleté korenie
Postup:
- Rúru si predohrejeme na 180 stupňov.
- Na hlbokej panvici si rozohrejeme olivový olej (asi dve lyžice) a keď je olej horúci, pridáme cibuľku nadrobno. Chvíľu opekáme, kým nezosklovitie. Potom pridáme prelisovaný cesnak a na miernom ohni ešte chvíľku všetko opekáme.
- Panvicu odoberieme z plameňa a pridáme paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, víno, mletú papriku a tymián. Všetko spolu poriadne premiešame, prípadne dochutíme soľou, korením a cukrom v prípade, že je pretlak príliš kyslý.
- Pripravíme si veľkú zapekaciu misu a na jej dno vylejeme paradajkovú omáčku. Začneme s vrstvením zeleniny, ktorú sme si predtým nakrájali na tenké kolieska. Pri vrstvení striedame jednotlivé zeleniny, až kým nenaplníme misu úplne. Na záver pokvapkáme trochou olivového oleja, posolíme, okoreníme a posypeme parmezánom.
- Misu zakryjeme alobalom a pečieme v rúre 30 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 15 minút.
- Ratatouille necháme po vytiahnutí z rúry 5 minút odstáť a následne ho podávame ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. Podávame s extra parmezánom na vrchu.
Grilované broskyne so zmrzlinou
Recept na ľahký a jednoduchý dezert sa počas leta naozaj zíde. Nepotrebujete žiadne pečené koláče alebo zložité torty. Hoďte na gril broskyne, ktoré sú v letnej záhrade celkom bežné, a doplňte ich o vanilkovú zmrzlinu. Nebíčko na jazyku!
Ingrediencie:
- 4 broskyne (alebo nektárinky)
- repkový olej
- 4 kopčeky vanilkovej zmrzliny
- med a morská soľ na dochutenie
Postup:
- Gril si rozpálime na strednú teplotu. Broskyne si vykôstkujeme a prerežeme na polovicu.
- Broskyne z každej strany pomocou štetky potrieme troškou oleja a položíme ich na gril. Opečieme z každej strany asi 3 minúty. Na broskyniach by mali byť viditeľné pruhy od grilu.
- Upečené broskyne dáme na tanier, na každú polovicu dáme kopček zmrzliny, jemne pokvapkáme medom a zľahka posypeme kvalitnou morskou soľou.
Zaujme ťa: Vieš, čo nenechávať v aute počas leta? Toto sa ti riadne vypomstí!