Azda všetky gazdinky sa po dlhých týždňoch príprav a vypekaní zaprisahali, že na Štedrý deň sa budú venovať len príprave kapustnice a vyprážanej rybky. Ale ako zabaviť deti, ktoré netrpezlivo čakajú na Ježiška a musia vydržať ešte celý deň?
Osvedčí sa vám super recept na punčové guľky obaľované v kokose, ktoré zvládne ušúľať aj to najmenšie dieťa a ako bonus vám nenarobí veľa neporiadku. Jediné, čo musíte urobiť, je pripraviť im jednoduché nepečené cesto a je to!
P.S: Neobávajte sa rumu, pretože ten sa dá jednoducho v recepte nahradiť, takže guľky nemusia byť len „opité," ale aj baby friendly.
Vyskúšaj aj: Jablkovo-škoricové muffiny: Ochutnaj ich a nalaď sa na Vianoce!
Ingrediencie
Na približne 20 vianočných guliek veľkosti orecha budete potrebovať:
- 200 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 250 g (jedno balenie) klasických okrúhlych piškót
- 5 PL rumu
- 5 PL holandského kakaa
- 2 PL ľubovoľného džemu (lepší je pikantnejší)
Náplň: zavárané čerešne, višne
Na obalenie: strúhaný kokos
Poznámka: Ak chcete urobiť guľky nealkoholické, nechajte si namiesto rumu 5 PL vody zo zaváraných čerešní.
Postup
Nič jednoduchšie, ako pripraviť rumové guľky obaľované v kokose ani nie je, a je to pochúťka, ktorú miluje celá rodina, od detí až po babičky. Poďme teda na to.
- Najprv si pomelieme piškóty (najlepšie je použiť kuchynského robota, môžete však použiť aj valček na cesto a piškóty potĺcť ručne). Nemusí z nich byť múčka, malé kúsky sú v guličkách chutné.
- Pomleté piškóty si dáme do dostatočne veľkej misy a polejeme ich rumom, alebo pri nealkoholickej verzii šťavou zo zaváraných čerešní. Môžete použiť aj oboje, cestu to neuškodí.
- S mixérom si vymiešame maslo izbovej teploty a práškový cukor. Je čas pridať k piškótam maslo s cukrom, zároveň však aj kakao a džem.
- Ako pri všetkých maslových receptoch, aj tu platí, že použijeme na spojenie cesta ruky. Po chvíľke nám vznikne hutné tmavohnedé cesto, ktoré vonia božsky.
- Teraz už len tvarujeme rukami guľky. Spravíme si placku, do stredu dáme čerešňu a obalíme. Poriadne zaguľatíme, aby nám čerešňa nevykúkala.
- Posledným krokom je obaľovanie guľôčok v strúhanom kokose.
Pozri aj: Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!
Domáce RAFFAELLO guličky
Ak milujete kokos a predovšetkým nepečené maškrty, tak vyskúšajte aj tento recept na domáce RAFFAELLO guličky, ktoré chutia takmer ako originál!
Na RAFFAELLO guličky potrebujeme:
- 200 g Salka
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 žĺtok
- kokos na obaľovanie, mandle,...
Do hrnca si nalejeme Salko, ktoré začneme pomaly zohrievať. Pridáme žĺtok, ktorý poriadne do Salka vmiešame a napokon prisypeme kokos. Odstavíme a z hmoty začneme tvarovať guľôčky. Ak chcete, do stredu môžete vložiť mandľu alebo kúsok čokolády. Hotové guličky obalíme v kokose a maškrtíme.
Želáme vám dobrú chuť a detičkám veľa zábavy pri tvorení!