Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo

Všetci dobre vieme, že v potravinách, ktoré kupuje v bežných supermarketoch sa nachádzajú látky nie príliš prospešné pre ľudský organizmus. Potravinových káuz pribúda, a naopak, ubúda kvalitných potravín bez prímesí a prísad, ktoré nám škodia, spôsobujú choroby a iné problémy. Toxíny, nachádzajúce sa bežne v jedle, sú večným problémom dnešnej doby, a preto je dôležité o nich vedieť a ideálne sa im dokonca aj vyhýbať.

 

Vybrali sme pre vás 4 nebezpečné toxíny pre telo, ktoré ho postupne zabíjajú!

 

Vyskúšaj: Jej tajomstvo je cibuľa: Super rýchla paradajková polievka

 

Zvýrazní chuť, zabije mozog

Glutamán sodný, alebo skrátene MSG z anglického monosodium glutamate, je jeden z najčastejšie používaných dochucovadiel v potravinárskom priemysle, takže je veľmi vysoká šanca, že ho obsahujú potraviny aj vo vašej chladničke.

 

Pravdou je, že ide o nebezpečný excitotoxín, čo v podstate znamená, že postupne ničí bunky až ich úplne zabije. Pre mozog predstavuje pomalú smrť a podľa vedcov dokáže mozog dohnať až do takého štádia, že človek postupne stráca schopnosť učiť sa.

 

Glutamán sodný spôsobuje okrem pomalej mozgovej smrti aj chorobu očí, obezitu, bolesti hlavy, depresiu a iné nepríjemné zdravotné problémy. Odporúčame sa mu radšej vyhýbať.

 

Pozri aj: Ako cvičiť silový tréning? S činkami alebo s váhou vlastného tela?

glutaman sodný

Zdroj: Shutterstock®

Fluór, pôvodca vášnivých diskusií

Fluór rozpútal vo svete veľmi vášnivé diskusie. Jedna strana hovorí, že ide o veľmi dôležitú látku pre naše zdravie, druhá, že je to toxín zabijak. Pravdou je, že vo veľkom množstve organizmu naozaj škodí. V niektorých krajinách sveta, ako je USA či Austrália a iné, sa dokonca nachádza v pitnej vode z vodovodného kohútika, čo znamená naozaj jeho vysoký príjem pre organizmus.

 

Fluór spôsobuje vo veľkom množstve znižovanie IQ a vážne poškodenia mozgu, ďalej problémy so štítnou žľazou, obličkami aj s kosťami. Dokonca si vďaka nemu môžete privodiť rakovinu kostí.

 

Keď vám však fluór, naopak, chýba, začínajú sa vám tvoriť zubné kazy, čo primerané množstvo tejto látky v tele naozaj koriguje. Kvôli tomu sa nachádza, napríklad aj v zubných pastách. Tie sa však neodporúča prehĺtať, ale vypľúvať, preto vašim ratolestiam zožeňte pastu bez obsahu fluóru.

 

Zaujme ťa: Vytiahni zvonové nohavice! Sedemdesiate roky hlásia návrat!

zubnú pastu neprehĺtajte

Zdroj: Shutterstock®

Ťažké kovy sú takmer všade

Veľmi ťažko sa dá vyhnúť ďalšiemu nebezpečnému toxínu menom ťažké kovy. Prečo? Obsahuje ich totižto príliš veľa potravín, ale aj kozmetiky a iných produktov, ktoré používame v každodennom živote. Dôležité je, aby sa ťažkým kovom vyhýbali malé deti, takže pozorne čítajte zloženie produktov, ktoré im dávate.

 

Preskúmaj: Pančuchy, ktoré oživia tvoj outfit: Tieto rozhodne musíš mať!

 

O ktorých ťažkých kovoch vlastne hovoríme? Ide o olovo, hliník či ortuť, látky, ktoré sa nachádzajú v plombách, vakcínach, šampónoch, cigaretách, rybách či jedlách v konzerve a mohli by sme pokračovať ďalej.

 

Ťažké kovy vedú k poškodeniu mozgu, a k vážnym chorobám, ako Alzheimer, Parkinson demencia a autizmus, ale aj k ďalším ochoreniam, ako je zlyhanie imunity, agresivita či hyperaktivita.

aj v plombe sú toxíny

Zdroj: Shutterstock®

Sladím, sladíš, sladíme... Ale umelo

Dalo by sa povedať, že čo je umelé, to nie je dobré. Platí to aj pri umelých sladidlách, ktoré nájdeme takmer všade. Sú vo veľkom obsiahnuté v produktoch „bez cukru", takže pozor na to, akým spôsobom sa snažíte schudnúť.

 

Umelé sladidlá nájdete v žuvačkách aj v cukríkoch proti zápachu v ústach, v alkohole, v sladených nápojoch, dokonca aj v jogurtoch a niektorých liekoch a vitamínoch. Opäť by sme mohli pokračovať aj do ďalšieho rána...

 

A čo nadmerné množstvo umelých sladidiel robí s telom? Spájajú sa s rakovinou, a to hneď s viacerými druhmi, s Parkinsonom, Alzheimerom, nádormi v mozgu, s depresiami, migrénami, dokonca aj so slepotou, nehovoriac o ďalších problémoch ako je zlé trávenie a podobne. Takže ak sladiť, tak prirodzene!

 

Zaujme ťa aj: Ako zistíš, že používaš nesprávny krém na tvár? Toto ťa prekvapí!

toxíny v žuvačke

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

24 komentárov

Mária Frnová

Mária Frnová

14.12.2017 06:46

kvalita niektorých potravín je naozaj zúfalá...

Vaše meno:

Milada Sorádová

Milada Sorádová

14.12.2017 08:30

užitočný a poučný článok-ďakujem.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 08:36

z glutamánu mi je zle, tak ho nepoužívam, sladím iba medom, fluorove tabletky sme voľakedy dávali detičkám každé ráno v škôlke

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

14.12.2017 11:14

Veľkou nevýhodou je, že potraviny bežne dostupné v obchodoch tieto toxíny obsahujú :( Pokiaľ budú ľudia tieto potraviny kupovať nič sa nezmení, lebo zisk je prednejší ako ľudské zdravie..Bohužiaľ.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.12.2017 13:09

Súhlasím, kvalitných potravín ubúda...

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

14.12.2017 14:08

v dnešnej dobe sa tomu vyhnúť žiaľ nedá

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

14.12.2017 14:46

obsahujú ich skoro všetky produkty...... keď neobsahuje jeden toxín, tak druhý už áno..... v dnešnej dobe je to veľmi ťažké.... ale ako sa hovorí, všetko sa dá, len treba chcieť...

Vaše meno:

Pišta Báči

Pišta Báči

14.12.2017 15:07

Píšete nezmysly. Glutaman je sodná soľ kys glutámovej. Je to prirodzená proteínogénna aminokyselina, ktorá sa vyskytuje vo všetkých bielkovinách od vajec počnúc až po mäso v množstve cca 10%. Ľudské tela si glutaman vyrába aj samé v množstve 50g denne. Okrem toho je glutaman neuromediátorovou exitačnou aminokyselinou a je nevyhnutná pre správnu funkciu mozgu. Pri niektorých neurologických ochoreniach napr Parkinsonova choroba, retardácia atd sa berie vo forme 500mg tabletiek viackrát denne. Bolo dokázané, že je aj hlavnou zložkou tzv piatej chuti, ktoru japonci označujú "umami". Jediné riziko je migréna po požití veľkých množstiev glutamánu, ktorý je mimochodom niekoľkokrát menej toxickejší ako kuchynská soľ...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

14.12.2017 16:10

V dnešnej dobe je tých zabijakov v potravinách ozaj veľa.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.12.2017 18:01

mňa prekvapil ten fluór, myslela som ,že je pre zuby prospešný, ale asi platí všetko s mierou...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.12.2017 18:51

ja som už čítala toľko všelijakých štúdií a článkov... škodila aj bravčová masť, slanina, vajíčka... teraz je na pretrase múka a cukor... a čo ešte vyskúmajú...

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

14.12.2017 21:49

v dnesnej dobe su potraviny preplnene nie velmi dobrymi prisadami a z toho sme vsetci chori.. aj z toho

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

14.12.2017 22:34

Je to ťažké, všetko ustrážiť. Nebezpečie už na nás číha na každom kroku :(

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.12.2017 22:41

Niekedy je naozaj ťažké vyhnúť sa všetkým tým škodlivinám, ale naozaj je dobré sa v nich vedieť orientovať a dávať si na ne pozor

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

15.12.2017 08:10

Glutaman je prirodzenou sucastou niektorych potravin, takze ho jeme vsetci. Ja osobne ho uz nepridavam ochucovadlami, ale vyhnut sa mu neda. Umele sladidla su pre zdraveho cloveka katastrofou. Bohuzial su lacnou nahradou cukru, takze opat ich vsade najdeme. Fluor potrebujeme a tazkym kovom sa nevyhneme, co ako sa budeme snazit. Ked sa vyhnem na jednej strane niektorym potravinam, na druhej zamorim organizmus niecim inym.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:43

glutaman dávajú skoro do všetkých jedál

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

17.12.2017 17:49

Zaujímavý článok :)

Vaše meno:

janko komada

janko komada

20.12.2017 19:02

dobrý článok

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

25.12.2017 11:16

musíme v podstate jesť to,čo kúpime.dá sa dávať trochu pozor pri výbere potravín,ale ak používame okuliare,tak si to aj s nimi dosť ťažko prečítame čo je napísané na etikete.

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 12:26

dobre vediet

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

28.12.2017 12:14

Keby človek chcel byt úplne zdravý nemôže zrejme ani jesť všade niečo na človeka číha.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

28.12.2017 19:42

v dnešnej dobe je ťažké vyhnúť sa toxínom ...

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

29.12.2017 09:23

Čím viac vieme, tým viac vecí nám škodí. Aj predtým škodili, len sme to nevedeli....

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

30.12.2017 09:37

glutaman je takmer vsade a co sa tyka umelych sladidiel tie tiez casto pridavaju do potravin,ja si sladim radsej steviou,len zahada preco ju eu nepovolila uzivat v plnej koncentracii

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.