Všetci dobre vieme, že v potravinách, ktoré kupuje v bežných supermarketoch sa nachádzajú látky nie príliš prospešné pre ľudský organizmus. Potravinových káuz pribúda, a naopak, ubúda kvalitných potravín bez prímesí a prísad, ktoré nám škodia, spôsobujú choroby a iné problémy. Toxíny, nachádzajúce sa bežne v jedle, sú večným problémom dnešnej doby, a preto je dôležité o nich vedieť a ideálne sa im dokonca aj vyhýbať.
Vybrali sme pre vás 4 nebezpečné toxíny pre telo, ktoré ho postupne zabíjajú!
Glutamán sodný – zvýrazní chuť, zabije mozog
Glutamán sodný, alebo skrátene MSG z anglického monosodium glutamate, je jeden z najčastejšie používaných dochucovadiel v potravinárskom priemysle, takže je veľmi vysoká šanca, že ho obsahujú potraviny aj vo vašej chladničke.
Pravdou je, že ide o nebezpečný excitotoxín, čo v podstate znamená, že postupne ničí bunky až ich úplne zabije. Pre mozog predstavuje pomalú smrť a podľa vedcov dokáže mozog dohnať až do takého štádia, že človek postupne stráca schopnosť učiť sa.
Glutamán sodný spôsobuje okrem pomalej mozgovej smrti aj chorobu očí, obezitu, bolesti hlavy, depresiu a iné nepríjemné zdravotné problémy. Odporúčame sa mu radšej vyhýbať.
Shutterstock®Fluór – pôvodca vášnivých diskusií
Fluór rozpútal vo svete veľmi vášnivé diskusie. Jedna strana hovorí, že ide o veľmi dôležitú látku pre naše zdravie, druhá, že je to toxín zabijak. Pravdou je, že vo veľkom množstve organizmu naozaj škodí. V niektorých krajinách sveta, ako je USA či Austrália a iné, sa dokonca nachádza v pitnej vode z vodovodného kohútika, čo znamená naozaj jeho vysoký príjem pre organizmus.
Fluór spôsobuje vo veľkom množstve znižovanie IQ a vážne poškodenia mozgu, ďalej problémy so štítnou žľazou, obličkami aj s kosťami. Dokonca si vďaka nemu môžete privodiť rakovinu kostí.
Keď vám však fluór, naopak, chýba, začínajú sa vám tvoriť zubné kazy, čo primerané množstvo tejto látky v tele naozaj koriguje. Kvôli tomu sa nachádza, napríklad aj v zubných pastách. Tie sa však neodporúča prehĺtať, ale vypľúvať, preto vašim ratolestiam zožeňte pastu bez obsahu fluóru.
Shutterstock®Ťažké kovy sú takmer všade
Veľmi ťažko sa dá vyhnúť ďalšiemu nebezpečnému toxínu menom ťažké kovy. Prečo? Obsahuje ich totižto príliš veľa potravín, ale aj kozmetiky a iných produktov, ktoré používame v každodennom živote. Dôležité je, aby sa ťažkým kovom vyhýbali malé deti, takže pozorne čítajte zloženie produktov, ktoré im dávate.
O ktorých ťažkých kovoch vlastne hovoríme? Ide o olovo, hliník či ortuť, látky, ktoré sa nachádzajú v plombách, vakcínach, šampónoch, cigaretách, rybách či jedlách v konzerve a mohli by sme pokračovať ďalej.
Ťažké kovy vedú k poškodeniu mozgu, a k vážnym chorobám, ako Alzheimer, Parkinsonova choroba, demencia a autizmus, ale aj k ďalším ochoreniam, ako je zlyhanie imunity, agresivita či hyperaktivita.
Shutterstock®Umelé sladidlá
Dalo by sa povedať, že čo je umelé, to nie je dobré. Platí to aj pri umelých sladidlách, ktoré nájdeme takmer všade. Sú vo veľkom obsiahnuté v produktoch „bez cukru", takže pozor na to, akým spôsobom sa snažíte schudnúť.
Umelé sladidlá nájdete v žuvačkách aj v cukríkoch proti zápachu v ústach, v alkohole, v sladených nápojoch, dokonca aj v jogurtoch a niektorých liekoch a vitamínoch. Opäť by sme mohli pokračovať aj do ďalšieho rána...
A čo nadmerné množstvo umelých sladidiel robí s telom? Spájajú sa s rakovinou, a to hneď s viacerými druhmi, s Parkinsonom, Alzheimerom, nádormi v mozgu, s depresiami, migrénami, dokonca aj so slepotou, nehovoriac o ďalších problémoch ako je zlé trávenie a podobne. Takže ak sladiť, tak prirodzene!
Kedy sú tieto látky problémom
Tieto látky sa nestávajú problémom v momente, keď sa s nimi stretne organizmus raz či náhodne. Riziko vzniká najmä pri ich dlhodobom a opakovanom príjme, keď sa toxíny postupne hromadia v tele a zaťažujú orgány, ktoré ich majú odbúravať – najmä pečeň, obličky a nervový systém. Práve chronická expozícia, nie jednorazový kontakt, je tým, čo môže viesť k zdravotným ťažkostiam.
Zásadnú úlohu zohráva aj množstvo, kombinácia látok a individuálna citlivosť organizmu. To, čo jeden človek toleruje bez výraznejších následkov, môže u iného vyvolať tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, hormonálnu nerovnováhu či únavu. Preto nemožno hovoriť o univerzálnej hranici bezpečnosti pre všetkých – dôležitý je celkový životný štýl a dlhodobé stravovacie návyky.
Shutterstock®Ako znížiť príjem toxínov v bežnom živote
Základom je obmedzenie vysoko spracovaných potravín a väčšia pozornosť venovaná zloženiu výrobkov. Čítanie etikiet, vyhýbanie sa produktom s dlhým zoznamom prísad a preferovanie jednoduchých, prirodzených potravín môže výrazne znížiť množstvo nežiaducich látok v strave. Vhodné je tiež striedať zdroje potravín a neupínať sa dlhodobo na jeden typ polotovarov či nápojov.
Pomáha aj drobná zmena každodenných návykov – používanie sklenených alebo nerezových nádob namiesto plastov, obmedzenie sladených nápojov, častejšie varenie doma a dôraz na čerstvé suroviny. Nie je potrebné žiť extrémne, stačí postupne robiť vedomejšie rozhodnutia, ktoré z dlhodobého hľadiska uľavia telu.
Najviac ohrozené skupiny
Niektoré skupiny ľudí sú na účinky toxínov citlivejšie než iné. Patria sem najmä deti, ktorých organizmus sa ešte vyvíja a toxické látky môžu ovplyvniť nervový systém či hormonálnu rovnováhu. Zvýšenú opatrnosť by mali mať aj tehotné ženy, pretože niektoré látky môžu prechádzať cez placentu a ovplyvňovať vývoj plodu.
Rizikovou skupinou sú aj seniori a ľudia s chronickými ochoreniami pečene, obličiek, štítnej žľazy či nervového systému. U týchto osôb je schopnosť tela detoxikovať látky často oslabená, a preto sa negatívne účinky môžu prejaviť rýchlejšie alebo intenzívnejšie. Práve u nich má zmysel byť pri výbere potravín a produktov obzvlášť obozretný.
Informácie namiesto strachu
Toxíny sú realitou moderného sveta a úplne sa im vyhnúť prakticky nedá. Cieľom však nie je vyvolávať strach, ale porozumenie a schopnosť robiť lepšie rozhodnutia v každodennom živote. Aj malé zmeny v strave a návykoch môžu výrazne znížiť celkovú záťaž organizmu.
Vedomejším prístupom k tomu, čo jeme a používame, dávame telu šancu fungovať lepšie a dlhodobo. Informácie sú prvým krokom k rovnováhe – nie k panike, ale k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu.
Aktualizovaný článok: 14.12.2025
24 komentárov
Ingrid Štefanová st.
30.12.2017 09:37glutaman je takmer vsade a co sa tyka umelych sladidiel tie tiez casto pridavaju do potravin,ja si sladim radsej steviou,len zahada preco ju eu nepovolila uzivat v plnej koncentracii
Jana Belicová
29.12.2017 09:23Čím viac vieme, tým viac vecí nám škodí. Aj predtým škodili, len sme to nevedeli....
Soňa Horáčková
28.12.2017 19:42v dnešnej dobe je ťažké vyhnúť sa toxínom ...
Natália Homolová
28.12.2017 12:14Keby človek chcel byt úplne zdravý nemôže zrejme ani jesť všade niečo na človeka číha.
ivana pistovičová
26.12.2017 12:26dobre vediet
Darina Božiková
25.12.2017 11:16musíme v podstate jesť to,čo kúpime.dá sa dávať trochu pozor pri výbere potravín,ale ak používame okuliare,tak si to aj s nimi dosť ťažko prečítame čo je napísané na etikete.
janko komada
20.12.2017 19:02dobrý článok
Lucia Kobíková
17.12.2017 17:49Zaujímavý článok :)
Anna Kristova
17.12.2017 17:43glutaman dávajú skoro do všetkých jedál
Marta Bujdošová
15.12.2017 08:10Glutaman je prirodzenou sucastou niektorych potravin, takze ho jeme vsetci. Ja osobne ho uz nepridavam ochucovadlami, ale vyhnut sa mu neda. Umele sladidla su pre zdraveho cloveka katastrofou. Bohuzial su lacnou nahradou cukru, takze opat ich vsade najdeme. Fluor potrebujeme a tazkym kovom sa nevyhneme, co ako sa budeme snazit. Ked sa vyhnem na jednej strane niektorym potravinam, na druhej zamorim organizmus niecim inym.
Milka Damašková
14.12.2017 22:41Niekedy je naozaj ťažké vyhnúť sa všetkým tým škodlivinám, ale naozaj je dobré sa v nich vedieť orientovať a dávať si na ne pozor
Helena Zobková
14.12.2017 22:34Je to ťažké, všetko ustrážiť. Nebezpečie už na nás číha na každom kroku :(
Vlasta Tóthová
14.12.2017 21:49v dnesnej dobe su potraviny preplnene nie velmi dobrymi prisadami a z toho sme vsetci chori.. aj z toho
Mária Maxianová
14.12.2017 18:51ja som už čítala toľko všelijakých štúdií a článkov... škodila aj bravčová masť, slanina, vajíčka... teraz je na pretrase múka a cukor... a čo ešte vyskúmajú...
Daniela Bieliková
14.12.2017 18:01mňa prekvapil ten fluór, myslela som ,že je pre zuby prospešný, ale asi platí všetko s mierou...
Mária Chromíková
14.12.2017 16:10V dnešnej dobe je tých zabijakov v potravinách ozaj veľa.
Pišta Báči
14.12.2017 15:07Píšete nezmysly. Glutaman je sodná soľ kys glutámovej. Je to prirodzená proteínogénna aminokyselina, ktorá sa vyskytuje vo všetkých bielkovinách od vajec počnúc až po mäso v množstve cca 10%. Ľudské tela si glutaman vyrába aj samé v množstve 50g denne. Okrem toho je glutaman neuromediátorovou exitačnou aminokyselinou a je nevyhnutná pre správnu funkciu mozgu. Pri niektorých neurologických ochoreniach napr Parkinsonova choroba, retardácia atd sa berie vo forme 500mg tabletiek viackrát denne. Bolo dokázané, že je aj hlavnou zložkou tzv piatej chuti, ktoru japonci označujú "umami". Jediné riziko je migréna po požití veľkých množstiev glutamánu, ktorý je mimochodom niekoľkokrát menej toxickejší ako kuchynská soľ...
Soňa Kelemenová
14.12.2017 14:46obsahujú ich skoro všetky produkty...... keď neobsahuje jeden toxín, tak druhý už áno..... v dnešnej dobe je to veľmi ťažké.... ale ako sa hovorí, všetko sa dá, len treba chcieť...
Tomáš Kamenár
14.12.2017 14:08v dnešnej dobe sa tomu vyhnúť žiaľ nedá
Ľubica Šťastná
14.12.2017 13:09Súhlasím, kvalitných potravín ubúda...
Katarína Gašová
14.12.2017 11:14Veľkou nevýhodou je, že potraviny bežne dostupné v obchodoch tieto toxíny obsahujú :( Pokiaľ budú ľudia tieto potraviny kupovať nič sa nezmení, lebo zisk je prednejší ako ľudské zdravie..Bohužiaľ.
Soňa Krátka
14.12.2017 08:36z glutamánu mi je zle, tak ho nepoužívam, sladím iba medom, fluorove tabletky sme voľakedy dávali detičkám každé ráno v škôlke
Milada Sorádová
14.12.2017 08:30užitočný a poučný článok-ďakujem.
Mária Frnová
14.12.2017 06:46kvalita niektorých potravín je naozaj zúfalá...