Tiamín sa v ľudskom organizme podieľa na viacerých významných procesoch. Zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme sacharidov a taktiež podporuje správnu činnosť nervovej sústavy. Jeho nedostatok môže spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti. Zisti, ktoré potraviny sú na tento cenný vitamín najbohatšie!
Pozor na nedostatok tiamínu!
Tiamín alebo inak aj vitamín B1 či staršie aneurín, je jeden z vitamínov skupiny B. Táto látka je rozpustná vo vode a citlivá na teplo. V ľudskom tele plní viacero dôležitých funkcií. Vitamín B1 je nenahraditeľný pri výrobe energie. Je totiž potrebný pri premene prijatých sacharidov na využiteľnú energiu. Taktiež sa zúčastňuje mnohých nervových procesov. Tiamín zabezpečuje správnu funkciu nervového systému, srdca a svalov. Posilňuje imunitný systém i pamäť a zlepšuje schopnosť organizmu odolávať stresu.
Jeho nedostatok v tele v prvom rade negatívne vplýva na nervy a svalstvo. Deficit vitamínu B1 sa prejavuje zvýšenou únavou a bolesťami svalov. Pridať sa môže nervozita či podráždenosť. Častá je tiež znížená chuť do jedla. Pri nedostatku tejto látky v organizme sa znižuje duševná aj fyzická výkonnosť jedinca. Dôjsť môže k problémom s koncentráciou či depresiám. Z extrémneho nedostatku vitamínu B1 vzniká choroba, nazvaná beri-beri. Odporúčaná denná dávka tiamínu sa pohybuje okolo 1,5 mg.
Odporúčame: Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky
Tiamín nájdete v týchto potravinách:
1. Droždie
Skvelým zdrojom nielen vitamínu B1, ale aj mnohých ďalších vitamínov skupiny B, je droždie. Taktiež v sebe skrýva železo, meď, esenciálne kyseliny či mnohé enzýmy. Kvasnice majú okrem toho množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Blahodarne vplývajú na trávenie, zlepšujú vyprázdňovanie, podporujú funkciu pečene a pôsobia protizápalovo. Pripravte si z nich napríklad chutnú kvasnicovú nátierku!
2. Ryby
Vitamín B1 môžeme nájsť v takmer všetkých potravinách živočíšneho pôvodu. Dobrým zdrojom sú mnohé ryby. Stogramová porcia pstruha do tela dopraví okolo 0,4 mg tiamínu. Spoľahnúť sa môžete aj na lososa, tuniaka či makrelu. Rovnako nemôžeme zabudnúť na hovädzie či chudé bravčové mäso a taktiež vnútornosti.
3. Celozrnná múka
V našom jedálničku by sa tiež mali nachádzať rozličné celozrnné výrobky. Obsah vitamínu B1 sa v nich líši. Napríklad jeden plátok celozrnného chleba vám doplní v priemere 0,15 mg tiamínu. Mnohé štúdie navyše preukázali, že konzumáciou celozrnných potravín sa znižuje riziko mŕtvice, cukrovky 2. typu i rakoviny hrubého čreva. Cennú látku získate i z pšeničných klíčkov, ovsených vločiek či nelúpanej ryže.
4. Slivky
Malé množstvo tiamínu telu poskytnú i niektoré druhy ovocia. Jedna stredne veľká slivka obsahuje okolo 0,02 mg vitamínu B1. Okrem toho je aj zdrojom vitamínov B2, B3, B6 a B12. Tieto fialové kôstkovice sú plné draslíka či vitamínu C. Taktiež podporujú činnosť čriev, znižujú cholesterol a odvádzajú z tela nadbytočnú vodu. Ďalším ovocným zdrojom tiamínu je aj hrozno.
Pozri aj: Rakovina žalúdka: Kto je najviac ohrozený? Tieto príznaky neignoruj!
5. Hrášok
Medzi zeleninové zdroje vitamínu B1 môžeme zaradiť zelený hrášok. V 100-gramovej porcii sa nachádza okolo 0,28 mg cennej látky. Rovnako sa môžete spoľahnúť i na ďalšie potraviny z kategórie strukoviny. V rovnakej porcii fazúľ totiž nájdete približne 0,24 mg tiamínu. Strukoviny sú okrem toho dobrým zdrojom rastlinných bielkovín aj dôležitých nenasýtených mastných kyselín.
6. Makadamové orechy
Ďalšou kategóriou potravín, v ktorej sa nachádzajú dobré zdroje tiamínu, sú orechy. Stogramová porcia makadamových orechov môže obsahovať okolo 0,7 až 1,2 mg spomínanej látky. Denne je však vhodné si dopriať len zopár kúskov týchto chutných orieškov, čo ale stále predstavuje slušnú dávku vitamínu B1. Zdrojom tiamínu sú aj pistácie, kešu či pekanové orechy.
7. Slnečnicové semienka
Nakoniec nemôžeme zabudnúť na rozličné semienka, tie sú totiž na vitamín B1 skutočne bohaté. Napríklad v 100 gramoch slnečnicových semien sa nachádza viac, ako 1,5 mg dôležitej látky. Rovnako v nich nájdete vápnik, selén, draslík či horčík. Slnečnicové semienka podporujú trávenie, znižujú vysoký cholesterol a podporujú pamäť. Striedať ich môžete s ľanovými, sezamovými či tekvicovými semenami.
Pozri aj: Vysadenie antidepresív: Čo ťa teraz čaká? Toto musíš vedieť!