Keďže sa jedlo stáva súčasťou nás samotných, mali by sme mu prikladať patričnú dôležitosť. Za jeden rok priemerne skonzumujeme až neuveriteľných 600 – 800 kg potravín. Preto je veľmi dôležitá nielen kvalita jedla, ale aj optimálny a vyvážený pomer živín, ktoré sú pre správne fungovanie nášho tela a metabolizmu nevyhnutné.
Je dobré si uvedomiť, že jedlo, ktoré denne konzumujeme, nemá potešiť iba náš jazyk, ale hlavne uspokojiť potreby buniek v našom tele. A tie potrebujú skutočné jedlo a nie náhrady v podobe rýchleho občerstvenia i čokoládovej tyčinky. Tým nechceme povedať, že si už nikdy nesmiete dopriať dezert, ale aj tu platí pravidlo, všetko s mierou.
Naša výživa pozostáva z bielkovín
Napríklad v podobe mäsa a mliečnych výrobkov. Dôležité sú hlavne tie kyslomliečne – kde sa nachádzajú prospešné probiotické baktérie, ktoré nám pomáhajú udržiavať správny pomer živých mikroorganizmov v črevnom trakte. Ďalej bielkoviny nájdeme aj v neživočíšnych zdrojoch, kde však zastúpenie jednotlivých druhov aminokyselín nemusí byť úplne komplexný, ako napríklad v orechoch, semienkach a strukovinách.
Odporúčame prečítať: Sezóna grilovania je v plnom prúde!
Nezabúdajte na tuky
Ďalšou podstatnou zložkou výživy sú tuky, ktoré boli dlhú dobu kritizované a odporúčalo sa ich veľmi obmedzovať. Našťastie, tento nie celkom pravdivý fakt sa už pomaly vytráca a na obhajobu tukov treba pripomenúť, že sú absolútne nevyhnutné pre správnu funkciu celého organizmu (mozog sa skladá prevažne s tukov – okolo 60 %) a hormonálnej sústavy, ktorá v celkovom zdraví zohráva primárnu úlohu. Čiže bez tukov v našej strave by sme boli nielen hladný, ale nášmu zdraviu by sme tým mohli veľmi poškodiť.
Nie je však tuk ako tuk. Absolútne esenciálne sú pre naše telo omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v živočíšnych zdrojoch (rybí olej z treščej pečene, ryby) a v rastlinných zdrojoch – najväčšie zastúpenie obsahuje napríklad ľanový olej, ako aj rôzne druhy orechov. Väčší biologický význam majú pre naše telo omega-3 mastné kyseliny živočíšneho pôvodu.
Odporúčame prečítať: Ryby na tanieri
Tretou zložkou výživy sú sacharidy
Nie sú to len jednoduché cukry a nemajú vždy sladkú chuť. Medzi sacharidy sa okrem cukru, medu, ovocia (fruktóza), radia napríklad cestoviny, chlieb, pečivo, ryža či zemiaky (škrob). A tu nastáva vcelku kľúčový problém – moderný človek konzumuje sacharidy v oveľa väčšom množstve, ako telo dokáže využiť. Glukóza (krvný cukor) sa pri nadbytku, ktorú nevyužilo telo na doplnenie zásob glykogénu vo svaloch a pečeni, ukladá na horšie časy v podobe tukových rezerv, teda podkožného tuku.
Odporúčame prečítať: Čím a ako nahradiť bielu múku?
Vitamíny a minerály
Podstatnú zložku výživy a náš jedálniek dotvára ovocie a zelenina. Zelenina je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, preto by v našej výžive mala mať zastúpenie každý deň. Medzi najhodnotnejšie ovocie patrí hlavne drobné bobuľové ovocie a malé plody, ktoré neobsahujú príliš veľa fruktózy a obsahujú mnoho cenných antioxidantov, ako napríklad čučoriedky.