Šaláty má rád snáď každý. Niekto ovocné, niekto zeleninové, iný zásadne mäsové a ďalší zasa syrové. A pri týchto posledných sa dnes pristavíme, pretože recepty na šaláty so syrom, ktoré vám prinášame, treba určite vyskúšať. Prečo? Syr v týchto šalátoch tvorí prísadu, vďaka ktorej sa zo šalátu na zahnanie hladu medzi obedom a večerou stáva šalát – hlavné jedlo. Ktorým začnete?
Otestuj: Nevieš, ako sa zbaviť jesennej depresie? Zajedz ju týmito jedlami!
Syrový šalát s čínskou kapustou
Budete potrebovať (2 porcie):
- 100 g balkánskeho syru
- 2 vajcia
- 2 paradajky
- 2 PL olivového oleja
- pol čínskej kapusty
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Vajcia si uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte na plátky. V miske zmiešajte na rezance nakrájanú čínsku kapustu, rozdrobený balkánsky syr, vajíčka a na kocky alebo mesiačiky nakrájané paradajky. Všetko dobre premiešajte, pridajte trochu soli a mletého čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z citróna a pred podávaním šalát nechajte dobre vychladnúť. Podávajte ho buď samotný alebo s celozrnnou žemľou či iným obľúbeným pečivom.
Syrový šalát s fazuľou
Budete potrebovať (2 porcie):
- 150 g syru gouda
- 200 g konzervovanej červenej fazule
- 3 PL oleja
- ½ ČL kryštálového cukru
- pol zelenej papriky
- pol hlávky ľadového šalátu
- červenú cibuľu
- šťavu a kôru z pol limetky
- čili papričku
- soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Zelenú papriku si pokrájajte na rezance, cibuľu nadrobno a spolu opečte na jednej lyžici oleja. V malej mištičke si dobre vymiešajte šťavu a kôru z limetky, cukor, 2 PL oleja, soľ a mleté čierne korenie. Do väčšej misky dajte scedenú červenú fazuľu, na kúsky natrhaný ľadový šalát, nadrobno nakrájanú čili papričku, opečenú cibuľu s paprikou a zalejte to pripravenou zálievkou. Poriadne premiešajte. Nahrubo si nastrúhajte syr, pripravenú zeleninu naložte na taniere a zasypte syrom. Podávajte s tortilla čipsami.
Ochutnaj: Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!
Syrový šalát s hroznom
Budete potrebovať (2 porcie):
- 130 g syru ementál
- 100 g hrozna (zelené, modré alebo aj aj)
- 80 g bieleho jogurtu
- 25 g vlašských orechov
- 2 PL majonézy
- 2 PL citrónovej alebo pomarančovej šťavy
- 1 PL vína (ideálne červeného)
- pol hlávky kučeravého šalátu
- soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Hrozno poprekrajujte napoly a vyberte z neho jadierka. Ak sa vám však do toho nechce, pokojne nechajte hroznové bobuľky vcelku, len ich umyte. :-) Syr nakrájajte na drobné kocky a vlašské orechy nasucho opečte. Teraz si pripravte dresing, zmiešaním jogurtu, majonézy, šťavy z citróna alebo pomaranča, soli, mletého čierneho korenia a vína. V miske zmiešajte na kúsky natrhaný šalát, syr, hrozno, orechy a zalejte dresingom. Poriadne premiešajte, rozdeľte na taniere a dobrú chuť!
Priprav si: 7 tipov na netradičné raňajky: Skús začať deň úplne inak!