Pohánka – obilnina, ktorá bola voľakedy bežnou súčasťou stravy, dnes zabudnutá.
Možno ju nájsť v oddeleniach zdravej výživy, väčšiny obchodov.
Nebojte sa, návaly kupujúcich sa jej vyhýbajú, takže sa nestáva, že je vypredaná.
To však neznamená, že nestojí za vyskúšanie.
Na prípravu budeme potrebovať:
- pohánka – 1 šálka
- voda – 2 šálky
- olej slnečnicový
- cibuľa – 1ks
- mrkva – 1ks
- zeler – 1/4ks
- pór
- rajčinový pretlak – 2 polievkové lyžice
- soľ
- korenie tofu – 200g
- sójová omáčka sladká – 1 polievková lyžica sezamový olej
Odporúčame vyskúšať: Bravčová pečienka na pive s polentou
Postup prípravy:
1. Tofu nakrájame na kocky 1×1 cm. V troške vody, oleja si rozmiešame sójovú omáčku, soľ. Pridáme tofu, opatrne premiešame a marinujeme 20 min.
2. 2 šálky osolenej vody privedieme do varu. Vysypeme prebratú a prepláchnutú pohánku. Varíme 5 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme “dôjsť”. Po 15 – 20 minútach by mala byť hotová.
3. Zatiaľ očistíme a na drobné kocky nakrájame zeleninu.
4. Tofu opečieme na panvici. Preložíme na tanier. Na tej istej panvici opražíme cibuľu, mrkvu a zeler, pridáme pretlak, opražíme, podlejeme vodou a dusíme 10 min.
5. Hotovú pohánku zmiešame so zeleninovou zmesou, podľa potreby dosolíme, okoreníme.
6. Pri podávaní šalát posypeme s najemno pokrájaným pórom, na vrch položíme kocky marinovaného tofu a pokvapkáme sezamovým olejom. Dobrú chuť.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Špagety s mrkvou a pórom
Zdroj: www.fooddrink.sk