Recept je síce jednoduchý, ale rizotá zbožňujem. A práve šampiňónové rizoto s pórom patrí medzi moje najobľúbenejšie. Základný recept na rizoto som čerpala z varechy, no odvtedy prešiel obmenou a sem-tam zvyknem pridať nejakú surovinu naviac a robiť obmeny podľa aktuálnej chuti – napríklad s údeným tofu nakrájaným na kocky.
Odporúčame vyskúšať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí
Suroviny na prípravu rizota:
- 500 g šampiňóny čerstvé
- 1 ks pór – biela časť
- 1 hrnček ryža na rizotto
- olej rastlinný
- 1 ks cibuľa stredne veľká
- soľ
- korenie čierne mleté
- jarná cibuľka 1-2 ks
- 1 ks bujón zeleninový + voda
Postup na príprave rizota:
1. Pripravíme si 0,5 litra zeleninového vývaru z kocky. Očístíme a nakrájame šampiňóny, pór a jarnú cibuľku. Ryžu umyjeme a cibuľu nakrájame na malé kocky.
2. Cibuľu orestujeme na oleji do zlatista a pridáme šampiňóny, ktoré osolíme a necháme podusiť.
Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom
3. K šampiňónom pridáme umytú ryžu a postupne zalievame vývarom. Keď vývar nasiakne, pridávame ďalšiu naberačku vývaru. Predtým ako minieme celý vývar, pridáme nakrájaný pór, prípadne jarnú cibuľku, okoreníme a zalejeme zvyšným vývarom, aby bolo rizoto menej slané môžete na záver pridať ešte pol pohára vody a pár minút podusiť. Ja používam bujón z bio obchodu, tie, ktoré kupujem ja nie sú tak slané, ako tie bežne dostupné z klasických potravín.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Špenátové rizoto
Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk