Výskumy v posledných rokoch ukázali, že kakao, čiže základná prísada čokolády, môže byť dobré a veľmi zdravé pre naše telo. Kakao má v sebe veľa cenných látok, vitamínov a minerálov. Tie nám pomáhajú proti únave, pri zvýšenej horúčke, srdcových problémoch, anémii, problémoch s črevami a obličkami alebo dýchacími problémami. Okrem toho má kakao protizápalový účinok.
Čokoláda je plná kalórií, cukru a tuku, a preto sa jej väčšina z nás snaží vyhýbať. Ale kakau sa vyhýbať naozaj nemusíme! Kakaový strom rastie v tropických oblastiach Strednej a Južnej Ameriky v povodí Amazonky. Struky kakaovníka obsahujú semená, ktoré sú bohaté na živiny a tuky. Môžu pomôcť obmedziť ukladanie tukov v tele, podporujú dobrú náladu, správny krvný obeh a chránia bunky.
Neprehliadni: Ako na DIY adventný kalendár? Už žiadne čokoládky, buď originálna!
Kakao je plné pozoruhodných živín
Kakaový prášok je plný pozoruhodných živín. Jednou z nich je teobromín (jemnejší kofeín) zodpovedný za ľahké mentálne stimulačné vlastnosti. Je tiež v menšej miere prítomný v niektorých čajoch.
Kakao obsahuje veľké množstvo flavonoidov, čo sú prírodné substancie. Tie sa nachádzajú v rastlinách, v potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu (napr. v jablkách alebo strapcoch hrozna). Ide o antioxidanty, ktoré naše telo potrebuje. A kakao je plné antioxidantov! Pozor, nemýľme si kvalitné kakao s instantným kakaom.
Má skvelé účinky na krvný obeh a kardiovaskulárny systém
Tieto rastlinné produkty sú známe pre svoje pozitívne účinky na krvný obeh a kardiovaskulárny systém. V niekoľkých významných štúdiách z posledných desiatich rokov bolo preukázané, že flavonoidy z kakaa podporujú optimálny prietok krvi, správny krvný tlak a obsah cholesterolu.
Pomôže znížiť cholesterol
Ďalším pozitívom pravidelnej konzumácie tmavej čokolády je tiež zníženie celkového cholesterolu. Kakao je tiež plné antioxidantov. Tie sú dôležité pre športovcov, ktorí spaľujú viac kalórií, a tak produkujú viac voľných radikálov v tele. Všeobecne platí, že čokoláda s obsahom viac ako 70 percent kakaa je kvalitná a stále chutí dobre. Nesladené kakao môžete tiež pridávať do vločiek alebo jogurtov.
Kakao a chudnutie? Áno!
Kvalitné kakao a vysokopercentná horká čokoláda pomáhajú pri chudnutí. Napríklad jeden až dva štvorčeky horkej čokolády po jedle uspokojí chuť na sladké len za cenu 40 kcal v porovnaní s 500 kcal v kúsku torty alebo koláča. Pokojne si môžete dopriať denne 30 gramov čokolády. Okrem čokolády si môžete kúpiť na kúsky nalámané kakaové bôby alebo pravé nerafinované kakao obsahujúce vlákninu a antioxidanty.
Ako spoznať kvalitné kakao a ako ho uchovávať?
Kvalitné kakao môže mať rôzne odtiene. Okrem hnedej sa stretneme aj s odtieňom červenej s veľmi horkou chuťou. Vôňa dobrého kvalitného kakaa je silne aromatická. Zle uskladnené kakao je bez arómy. Kakao je potrebné mať na suchom mieste so stálou teplotou, pretože rýchlo absorbuje vlhkosť. Po otvorení musíme kakao skladovať v nepriedušnej a uzatvárateľnej nádobe.
Neprehliadni: Je zázvor nebezpečný? Ak patríš do tejto skupiny ľudí, zbystri pozornosť