Sezóna šípok pomaly, ale isto štartuje. Ak sa chystáte na ich zber, no iné než dekoračné nápady, vám neprichádzajú na myseľ, utekajte s nimi do kuchyne.
Tieto malé chutné červené plody sú mimoriadne zdravé, plné antioxidantov a vitamínu C. Pri správnom spracovaní z nich môžete fungovať celú zimu a siahnuť pri nich v rámci prevencie, ale tiež liečby – už pri prvom kýchnutí, či zakašľaní.
Odporúčame prečítať: Druhy nápojov z kávy a ich príprava
Šípkový sirup
Čo potrebujeme: 1 kg zrelých šípok, 2 litre vody, 1,5 kg hnedého cukru
Postup: Šípky rozdrvte, zalejte vodou a priveďte do varu. Varte na miernom plameni približne 10 až 15 minút. Odvar preceďte najprv cez sitko a následne ešte cez plátno (typu gáza). Tak ho opäť priveďte do varu, pridajte cukor a občas zamiešajte, až kým sa cukor nerozpustí. Ešte teplý sirup vlejte do sklenených fliaš a dobre uzatvorte.
Odporúčame prečítať: Šípky plné vitamínu C hrajú na jeseň prím
Šípkový džem
Čo potrebujeme: 1 kg čerstvých šípok, cca 500 g cukru
Postup: Šípky umyte a očistite od stopiek, postupujte podobne ako pri varení sirupu. Varte ich pomaly, úplne do mäkka, keď už sú rozvarené, preceďte ich a ešte raz priveďte do varu. Tentokrát ich ochuťte cukrom, varte, až kým džem nezačne hustnúť. Hotový džem naberte do sklenených pohárov, uzamknite a otočte viečkom dole.
Odporúčame prečítať: Prírodné antibiotikum mangostana lahodná
Šípkový čaj
Čo potrebujeme: usušené šípkové plody, med, citrón
Postup: Na hrnček teplého zdravého čaju potrebujete cca 2 čajové lyžičky usušených šípok. Tie zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať cca 15 minút. Pre silnejší čaj môžete nechať šípky aj povariť cca 20 minút. Tak ich preceďte, čaj ochuťte medom a citrónom a podávajte ako liek a zároveň balzam na dušu.
Odporúčame prečítať: Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody