Ako správne postupovať pri mrazení potravín sme si už popísali. A dnes si spoločne posvietime na to, ktoré potraviny sú vhodné na to, aby sa uchovali mrazením. Ak si myslíte, že všetko je vhodné na pár dní či týždňov skladovať práve týmto spôsobom, tak sa mýlite.
No tie potraviny, ktoré je dobré takto skladovať, vám zostanú po rozmrazení krásne čerstvé a plné vitamínov. Samozrejme vždy platí pravidlo, že rozmrazené potraviny už nikdy opätovne nezamrazujeme.
Chlieb a pečivo
Pečivo a chlieb buď kupujeme alebo si pečieme doma. 3x Ak vieme, že bude hektický týždeň, nakúpime alebo upečieme si ho do zásoby. Ak si ho doma pečieme, tak ho zabalím do mikroténového sáčku až po úplnom vychladnutí. V celku, tak ako ste ho vytiahli z trúby. Chlebík z mrazničky je takmer na nerozoznanie od čerstvého (ak nerátame chýbajúcu vôňu a horúčosť čerstvo upečeného). Takýto je rozhodne lepší ako kúpený chlieb, v ktorom neviete, čo sa skrýva. Polkilový chlebík sa rozmrazí asi do hodinky, rozmrazujeme ho voľne položený na kuchynskej linke. Mikrovlnku na rozmarovanie nepoužívame.
Odporúčme prečítať: Čím a ako nahradiť bielu múku?
Víno
Teraz sa asi vinári zatvária nahnevane, no aj víno je možné mraziť. Keď zostane po večernom terasovom popíjaní s manželom, rodinou či priateľmi ešte nedopitá fľaška červeného, tak ho nalejte do nádobiek na ľad a zamrazte. Výborne sa potom hodí do varenia, ak potrebujem jedlo len trošku podliať pre chuť. A nemusíte tak otvárať novú fľašku
Odporúčme prečítať: Prečo sú Francúzky štíhlejšie?
Drene, nanuky, zmrzlina
Toto je kapitola sama o seme. Najviac sa vám bude páčiť mrazenie drení do nanukovačov. Je to veľmi pohodlné, praktické, deti ich jednoducho milujú. Dreň vo veľkej nie je práve praktická, nakoľko sa z nej nedá vybrať, ťažko sa porcuje a keď je už roztopená natoľko, že sa dá naložiť do misiek, tak je z nej už len kaša.
Odporúčme prečítať: Olivová zmrzlina - unikátna pochúťka
Materské mlieko
Ak ste mamička a materského miečka máte viac ako dostatok, tak si mliečko môžete odstriekať a dať do malých nádobiek. Tie môžete potom použiť podľa potreby. Mliečko stačí dať ohriať do vodného kúpeľa a podávať. Nevyrovná sa to samozrejme čerstvému materskému mlieku s ideálnou teplotou, ale zase lepšie ako práškové mlieko z krabice
Odporúčame prečítať: Chudnite podľa feng shui
Sušené ovocie a orechy
Ak chcete ochrániť oriešky a sušené ovocie mole, šup s nimi do mrazničky, tam im rozhodne nenájdu. Ak sa dá mrazia sa celé vylúpané plody. Mraziť sa tiež môže sušené ovocie z rovnakého dôvodu.
Odporúčame prečítať: 10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti
Ovocné a zeleninové šťavy
Ako a prečo ich mraziť? Hlavne pre tie, ktoré majú záhradku je úzasné, že nemusíte vôbec nič vyhodiť. Naopak dokážete spracovať a uchovať aj tie časti úrody, ktoré by ste normálne vyhodili. Napríklad: odtrhnete reďkovky a hľuzy hneď skonzumujete. Tak z reďkovkových listov si urobíte šťavu (odšťavíme), nalejete do malých nádobiek a cez zimu máte čerstvú šťavu na pitie. Toto isté platí aj pre listy z cvikle, ktoré na jeseň vyťahujeme zo zeme a uskladňujeme. Tiež šalátové listy, ak ste ich vysadili viac ako stíhame konzumovať. Keď máme chuť, tak si ich potom ľubovoľne po rozmrazení nakombinujete, pridáte napríklad čerstvú šťavu z odšťaveného jabĺčka a večera je na svete.
Mrazíť môžete tiež šťavu z ovocia – ak kúpite viac pomarančov alebo citrónov, či ak odšťavujeme cez leto melón alebo ríbezle. Ich šťavu v toto prípade dávate do nádobiek na výrobu ľadu – potom už stačí dať kocku do pohára vody alebo čaju Podobne je to aj pri výrobe domácich sirupov – zázvorového, medovkového, mätového a pod.
Odporúčame prečítať: Najvhodnejšie ovocie a zelenina na výrobu štiav
Cuketa
Je to fantastická zelenina. Pred zamrazením ju treba očistiť od šupky, prekrojiť na polovicu a vyberať z nej jadierka. V takomto stave môže ísť do mrazničky.
Následne ju môžete použiť rôzne:
Ak nejete mäso a teda ani vodu, v ktorej sa mäso varilo. (hovädzia slepačia polievka), tak vďaka cukete urobíte tú najlepšiu a najchutnejšiu a najekonomickejšiu náhražku takejto polievky.
Recept: Cuketu bez jadierok dáte variť spolu s koreňovou zeleninou, ktorú dávate do polievky aj obyčajne. Dochutíte rovnako ako bežnú (ligurček, bylinky do polievky, domáca vegeta, vňaťka petržlenu a zeleru) a o hodinku odstavíte. Rozdiel zaručene nezbadáte. Ak máte doma niekoho, kto trpí DNOU (zápalové ochorenie kĺbov), rozhodne sa vám poďakuje, najväčšie komplikácie takýmto pacientom robia totiž vývary.
Odporúčame prečítať: Recepty - Cuketové menu
Huby
Vôni sušených húb sa nič nevyrovná. Rovnako ako chuti mrazených. Huby očistíme, nakrájame, vložíme do mikroténového vrecka a zamrazíme. A potom už len v príhodný čas rozmrazíme a pripravíme napríklad chutnú polievočku.
Odporúčame prečítať: Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť
Zeleninový vývar
Tie z vás, čo pestujú vlastnú zeleninu vedia, že uskladnenie na zimu býva niekedy komplikované a nie vždy zelenina vydrží. No vo forme vývaru vydrží určite.
Recept: Do veľkého hrnca dáte všetku koreňovú zeleninu a bylinky, ako pri varení slepačej polievky. Varíte minimálne 2 hodiny. Potom odstavíte, vychladíte, nalejete do nádobiek, dobre uzavriete a dáte zamraziť. Počas celého roka používate všade, kde potrebujeme.
A žltému ochucovadlu a nezdravím bujónom dáte navždy STOP!
Odporúčame prečítať: Jesenné polievky vás zahrejú
Bobuľové ovocie
Tak toto zvládnete aj s ľavou zadnou. Bobuľové ovocie (jahody, maliny, ríbezle, černice, čučoriedky,...) dobre umyjete, ešte lepšie usušíte, aby sa plody neobaľovali do ľadu a zamrazíme. Našťastie sú preč časy, keď sa odporúčalo ovocie presypať krupicovým cukrom, aby sa nepokazilo
Tip: Výborné sú mrazené bobuľky hrozna – pre efekt ich môžete mraziť aj priamo na strapci. Mraziť môžete tiež odkôstkované višne – tie sú mňam na raňajšiu cereálnu kašu. Tiež odkôstkované a na štrťky nakrájané slivky. Rovnako marhule, ktoré vytiahnete ako čerstvé – do koláčov, smootie a pod. Jablká mrazíte nastrúhané na hrubšom strúhadle, skvelé sú potom do pohánkovej alebo ovsenej kaše!
Bobuloviny môžete tiež vložiť do nádobky na ľad a zaliať šťavou alebo sirupom. Pri rozmrazení potom jedlotlivé kocky dáte do džbánu s vodou a chutný nápoj je na svete.
Mraziť môžete aj banány. Ak ste ich kúpili viac a sú už dosť hnedé, ošúpte ich a vcelku zamrazte. Potom ich môžete použiť na výrobu zmrzliny. Stačí pridať med alebo iné prírodné sladidlo, rastlinné mlieko a rozmixovať.
Odporúčame prečítať: Rastlinné mlieka ako alternatíva ku kravskému
Zelenina
Zo zeleleniny je výborný na mrazenie špenát. Natrhaný pekne na kúsky. Z jednotlivých lístkov uložených v nádobe, si tak môžete v zime robiť čerstvé šaláty. Rovnako mrazíte aj medvedí cesnak, vylúpaný hrášok, vylúpanú fazuľu.
Mraziť neodporúčame na hrubo nastrúhanú mrkvu a ani šalátové uhorky nakrájané na plátky. ale to bol nepoužiteľný vechťový masaker.
Odporúčame prečítať: Majte zdravé a šťastné srdce
Bylinky
Mrazíme vetvičky kôpru, petržlenovej a zelerovej vňate, ligurčeku. Všetko v nádobkách. Mrazené bylinky sú totiž krehké a v prípade, že ich dáme do vrecka, sa polámu, už pri prehrabávaní mrazničky.
Odporúčame prečítať: Bylinky prospešné zdraviu
Vždy vyberiem len toľko kúskov, koľko potrebujem. Najlepšie zo všetkého sú bazalkové listy, tie nestratia ani gram zo svojej chuti a vône. Stačí ich už len nakrájať na drobno, pridať do olivového oleja spolu s nakrájaným cesnakom a cherry rajčinkami a podávať na hrianke. Kúsky byliniek ako je medovka, mäta, puky ruže, kapucínky a pod. tiež môžete zamraziť do vody do nádobiek na ľad.
Bryndza
Ak sa v máji máte možnosť zastaviť priamo na salaši, urobte si zásobu z kvalitnej čerstvej miešanej bryndze z ovčieho a kozieho mlieka. Zachováte si v nej tak na celý rok zdraviu prospečné probiotiká.
Odporúčame: Nepridávať ju len do jedál, no jesť ju občas aj ako cukríky a nechať ju pomaly rozpustiť sa na jazyku.
Odporúčame prečítať: Ako správne postupovať pri mrazení potravín
TIP: Viete ako spoznáte, či nie je bryndza miešaná s kravským mliekom? Naberte si trochu bryndze medzi dva prsty a stlačte. Ak je bryndza jemná ako pasta je to v poriadku. No ak budete cítiť hrudky, ide o nepravú bryndzu pančovanú kravským mliekom.
www.thinkstockphotos.com