Najlepšie rady, ako sa zbaviť každodenného stresu na dovolenke

Cestovateľský checklist na odbúranie stresu

V tomto článku (odkaz) sme si vypísali 15 praktických rád, ktoré vám pomôžu efektívne pripraviť všetko, čo potrebujete pred cestou. Samozrejme, tým to nekončí a je pochopiteľné, že chceme, aby aj priebeh dovolenky bol hladký a všetci si ju maximálne užili. Či už cestujete na dovolenku, služobnú cestu alebo za rodinou, príprava môže byť náročná. Avšak, aj tu platí, že ak si chcete dovolenku užiť a načerpať dostatok energie a síl, musíte myslieť na seba a dopriať si “svoju chvíľku”.

Počas dovolenky sa stáva, že výjdeme zo svojej bežnej rutiny, či už sa to týka stravy, cvičenia, pohybu a celkového fungovania. Je ale dôležité zachovať si túto rutinu aj počas cestovania. Nemusí to byť presne to isté a nemusíte sa sústrediť na rovnaké časy. Je však potrebné si z toho vziať aspoň niečo a verte, že uvidíte rozdiel.

Odporúčame:  VIDEO: 8 kozmetických produktov, ktoré je lepšie skladovať v chladničke – PREČO?!

Aké praktiky vám môžu pomôcť?

1. Pridajte do svojho dňa pohyb

V súčasnosti nájdete veľa online programov, ktoré sa zameriavajú na rôzne jednoduchšie i zložitejšie cviky. Pomocou aplikácií si viete ľahko pozrieť videá a vybrať cviky, ktoré môžete robiť kdekoľvek – v hotelovej izbe, na pláži alebo v parku. Zamerajte sa skôr na kratšie série cvikov, jógu, strečing alebo jednoduché cardio. Týchto 5 môžete praktizovať kdekoľvek a kedykoľvek. Takisto, využite každú príležitosť na prechádzku. Chôdza je skvelý spôsob, ako spoznať nové miesto a zároveň si udržať kondíciu. No a, samozrejme, ak váš hotel ponúka fitness centrum alebo bazén, neváhajte ich využiť!

Bude vás zaujímať:  Najlojálnejšie znamenia zverokruhu - týchto 5 znamení charakterizuje oddanosť a vernosť

každedenný pohyb na dovolenke proti stresu
Depositphotos

2. Doprajte si niekoľko minút meditácie alebo hlbokého dýchania počas dňa

Krátke relaxačné cvičenia pomáhajú znížiť stres a zlepšiť celkovú pohodu. Stačí si nájsť tiché miesto, zavrieť oči a pár minút sa sústrediť na svoje dýchanie. Vyskúšali ste aj upokojujúce afirmácie? Dnes ich nájdete niekoľko!

Bude vás zaujímať: Flow joga na doma: Dynamika a dýchanie je základ

3. Zostavte si cestovateľský denník a zapíšte si 3 najdôležitejšie momenty z vášho dňa

Cestovanie je skvelý čas na sebareflexiu a sebapoznávanie. Je veľmi oslobodzujúce, ak dokážete venovať čas na premýšľaniea zároveň si udržať pozitívne nastavenie mysle. Udržovať si pozitívny prístup a tešiť sa z každého zážitku a prítomnosti je niečo, čo môže byť náročné, no nie nemožné.

Digitálny detox na dovolenke
Depositphotos

4. Skúste digitálny detox

Obmedziť čas strávený na mobilných zariadeniach a naplno si užívať prítomný okamih vie byť, opäť, pekne náročné! Všetci to poznáme. Chceme zachytiť čo najviac momentov, podeliť sa s nimi a, v neposlednom rade, spomínať. No digitálny detox a čas bez sociálnych sietí rozhodne pomôže preniknúť do daného momentu oveľa viac (kamzakrasou.sk ale máte povolené sledovať, haha!). 

Nevynechajte ani: Relax si každý predstavuje inak! Aký rituál ti odporúčajú hviezdy a tvoje znamenie?

5. Nepodceňujte pravidelné stravovanie

Ach, všetci to poznáme. Niečo sladké tu, miestna pochutina tam a zrazu zistíme, že sme vlastne nič poriadne počas dňa nezjedli. Navyše, cestovanie a zmena prostredia vie zákerne rozhádzať aj trávenie. Preto je potrebné pravidelné stravovanie, aby ste udržali hladinu energie stabilnú a predišli prejedaniu sa. Smelo vyskúšajte miestne špeciality a lokálnu kuchyňu, ale buďte opatrní pri jedlách, na ktoré nie je vaše telo zvyknuté. Aby sme nezabudli, hydratácia je na prvom mieste. Pite dostatok vody, aby ste predišli dehydratácii, ktorá môže zvyšovať stres a únavu.

Ako znížiť stres počas cestovania
Depositphotos

6. Relaxujte každý deň naplno

Využite čas na oddych. Čítajte knihu, počúvajte hudbu alebo si jednoducho užívajte cestu. Doslova si naplánujte dostatočný odpočinok a kvalitný spánok, ktorý je kľúčový pre regeneráciu tela a mysle.

Ďalšie tipy, ktoré určite zaradte do denného dovolenkového režimu:  

  • Doprajte si kvalitný spánok 
  • Plánujte aktivity, ktoré vás bavia
  • Naplánujte si wellness deň
  • Vytvorte si vlastný wellness rituál alebo rutinu
  • Buďte spontánni
  • Praktizujte mindfulness (teda vedomé vnímanie okamihu)
  • Obklopte sa miestnou atmosférou


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE