Antinutrienty: Aké potraviny ich obsahujú a prečo ich treba jesť s mierou!

Jedzte orechy, semiačka, zeleninu a ovocie, pretože sú veľmi zdravé. Jedny sú bohaté na dobré tuky, iné na vitamíny a minerály. No napadlo vás už niekedy, prečo aj napriek ich obrovskému prospechu pre zdravie, dodávajú odborníci pri ich konzumácii aj vety typu: Dajte si iba zopár alebo za hrsť bude stačiť? Zrejme sa mnohí pýtate, odkiaľ toto odporúčanie prišlo? Prečo vlastne máme jesť len obmedzené množstvá týchto potravín, keď sú také zdravé? Odpoveďou na všetky tieto otázky sú antinutrienty.

 

Čo sú vlastne tie antinutrienty?

Antinutrienty sú látky, prirodzene vyskytujúce sa v rastlinách, ktoré im slúžia na ochranu. Totižto pôsobia tak trochu ako jedy. Ak si z nich odhryzne nejaký menší tvor, nabudúce si ich konzumáciu určite dvakrát premyslí. V prípade ľudí, nie sú dôsledky ich konzumácie ľahko pozorovateľné, no s určitosťou vieme, že nám zabraňujú vyťažiť zo stravy maximum. Konkrétne ide o znížené využitie vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších prospešných látok z práve konzumovanej stravy.

 

Pozri aj: Len piť vodu nestačí: Jedz týchto 7 hydratujúcich potravín

Antinutrienty v strukovinách

Zdroj: Shutterstock®

Druhy antinutrientov

Prirodzené antinutrienty delíme na štyri väčšie skupiny:

Oxaláty

Tiež známe aj ako šťavely sa nachádzajú v strukovinách, keli, špenáte, cvikle čiernom korení, čokoláde, maku a v mnohých orechoch a v bobuľovitom ovocí. V tele sa dokážu naviazať na vápnik, s ktorým vytvárajú drobné kryštáliky. Tieto kryštáliky sa môžu dostať do celého tela, kde následne vo svaloch spôsobujú bolesti. Dokonca v prípade, ak sa dostanú do obličiek, dokážu spôsobiť obličkové kamene. Sú tiež častou príčinou nevoľností a pocitu pálenia v ústach, ušiach a očiach. Ich množstvo v potravinách môžeme znížiť varením alebo namáčaním v kyslých nálevoch (ocot, citrónová štava).

 

Mykotoxíny

Sú to toxíny, ktoré vylučujú plesne nachádzajúce sa v potravinách. Pretože sú neviditelné, je ťažké zamedziť ich príjmu a preto ich väčšina ľudí aj bežne prijíma vo svojej strave. Je veľmi dôležité eliminovať ich, pretože čím viac ich prijmeme, tým väčší dopad majú na naše zdravie. Vo väčšom množstve môžu mať neblahé účinky dokonca aj na naše kognitívne schopnosti.

 

Vyskúšaj aj: Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

škodlivosť orechov

Zdroj: Shutterstock®

Fytáty

Dokážu sa viazať na minerály, čím vlastne znižujú konzumentovi ich využiteľnosť z potravy. Vo väčšom množstve sa nachádzajú v semenách, obilninách a orechoch. Na fytátoch je zaujímavé, že pôsobia aj ako antioxidant, takže okrem negatívnych účinkov, majú aj nejaké pozitívne. Celkovo sa im je takmer nemožné vyhnúť, ale zníženie ich množstva v strave nám môže jedine pomôcť. U fytátov je ich eliminácia zložitejšie, pretože ani varenie a ani namočenie do niečoho kyslého nemusí úplne pomôcť.

 

Lektíny

Sú bielkoviny a poznáme z nich tisícky typov. Niektoré sú toxické iné nie. Tie toxické môžu napádať tenké črevo a kĺby. Vo veľkom ich môžeme nájsť v niektorých obilninách, orechoch, strukovinách. Môžu spôsobovať migrény, kožné problémy a boľavé kĺby. Našťastie vieme veľké množstvo lektínov eliminovať vhodnou tepelnou úpravou.

 

Odporúčame: Spôsoby, ako sa zbaviť nechtovej mykózy: Jednoduché a účinné!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Jana Belicová

Jana Belicová

11.12.2017 07:16

Mykotoxíny pred Vianocami - to je veľmi pravdepodobné. Skúpime sušeného ovocia, orechov na kilá. Ale niekedy po otvorení balíčka je to smutný pohľad. Tuším pri kontrole to v obchodoch aj našli v dosť veľkom množstve.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.12.2017 08:02

zaujímavý pohľad na oriešky a semiačka... doma ich radi "zobkáme" ale v rozumnej miere

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 08:25

v miske na stole máme stále nejaké oriešky a tekvicové jadierka, keď prídu deti, ihneď si berú misky na odpad, už sú naučené namiesto sladkostí papkať radšej toto

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.12.2017 08:53

všetky oriešky mám rada, najradšej pistácie, ale tá kvalita je niekedy strašná, príde mi to ako keby nám sem vozili to čo už nikto nechce..

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:35

my milujeme susene ovocie a oriesky a bohuzial ich jeme viac ako by sme mali, ale uz zacinam aj doma vyrbat, tu som nasla recept na perfektne susene hrusky a cviklu.

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

11.12.2017 11:57

No pre dobrú činnosť tráviacieho ústrojenstva treba to jesť s mierou.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

11.12.2017 14:07

Najradšej máme domáce vlašské oriešky, tam aspoň viem či ich nenapadla pleseň. No teraz sa musím s orieškami krotiť, vytrhli mi nedávno zub :D

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

11.12.2017 14:39

Antinutrienty ?? Fúha , prvýkrát to počujem .. Orechy milujem , tak dúfam ,že ich nejem priveľa ..!!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

11.12.2017 15:54

orechy, semiačka zbožňujem...zdravá alternatíva na mlsanie

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.12.2017 17:26

radi zobkáme, radšej oriešky ako sušené ovocie

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

11.12.2017 17:45

Aj ja som počula že by sa malo každý deň za hrsť orechov

Vaše meno:

Martina Kovačičová

Martina Kovačičová

11.12.2017 18:59

hmmm

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

12.12.2017 08:06

Mám rada oriešky, ale to asi každý :), niekedy zjem viac, inokedy menej, ak sú po ruke neviete prestať ...

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

30.12.2017 17:19

nikdy som o tom nepečul zaujímavé

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.