Nepatríte medzi úplných mäsožravcov, alebo ste si povedali, že je na čase zaradiť do jedálnička aj viac bezmäsitých jedál? To je rozhodne dobrá voľba. Nadmerná konzumácia mäsa, najmä tučných druhov bravčového či hovädzieho a o to viac aj spracovaných mäsových výrobkov, nie je pre naše zdravie práve ideálna. Preto je skvelé, ak počas týždňa sa nám na tanieri objavia práve nejaké vegetariánske dobroty.
Čím však nahradiť mäsovú fašírku, vysmážaný rezeň alebo kurací steak na prírodno? Ak uvažujete nad tým, čo podávať napríklad k zemiakovej kaši alebo inej prílohe, rozhodne môžeme odporučiť nejaké zeleninové placky. Tie sa dajú pripraviť z takmer akejkoľvek zeleniny. A ak sa vám nechce hľadať všelijaké recepty na zeleninové placky, máme pre vás tip!
Vyskúšajte tieto zeleninovo-syrové placky z mrkvy, zeleru a batatov, ktoré sú pečené v rúre, teda pripravené bez obrovského množstva oleja. S týmto receptom sa na svojej sociálnej sieti podelila známa tanečnica Ivana Gáborik. Neváhajte a skúste jej vegetariánske placky, na ktorých si pochutí celá rodina, aj vy!
Na zeleninovo-syrové placky podľa Ivany Gáborík potrebujeme:
- 4 mrkvy
- 1/4 zeleru
- 1 batat (sladký zemiak)
- 5 – 6 PL pomletých ovsených vločiek
- 120 g nastrúhaného syra
- 2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- kurkuma, majorán, soľ, mletá rasca
- olivový olej
Postup prípravy: Najskôr zeleninu, a teda mrkvy, zeler aj batat, nastrúhame najemno. Taktiež nastrúhame syr. Môže to byť napríklad mozzarella alebo aj gouda. V miske zmiešame nastrúhanú zeleninu s nastrúhaným syrom, pridáme ovsené vločky, vajíčka, pretlačený cesnak a koreniny. Dobre premiešame a zo zmesi tvarujeme na plechu s papierom na pečenie placky.
Placky zľahka potrieme olejom a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po pol hodine ich vyberieme, pretočíme a vrátime ešte do rúry. Po miernom ochladnutí môžeme podávať.
Zdroj úvodnej foto: instagram.com/iversanns