Nepatríte medzi úplných mäsožravcov, alebo ste si povedali, že je na čase zaradiť do jedálnička aj viac bezmäsitých jedál? To je rozhodne dobrá voľba. Nadmerná konzumácia mäsa, najmä tučných druhov bravčového či hovädzieho a o to viac aj spracovaných mäsových výrobkov, nie je pre naše zdravie práve ideálna. Preto je skvelé, ak počas týždňa sa nám na tanieri objavia práve nejaké vegetariánske dobroty.
Čím však nahradiť mäsovú fašírku, vysmážaný rezeň alebo kurací steak na prírodno? Ak uvažujete nad tým, čo podávať napríklad k zemiakovej kaši alebo inej prílohe, rozhodne môžeme odporučiť nejaké zeleninové placky. Tie sa dajú pripraviť z takmer akejkoľvek zeleniny. A ak sa vám nechce hľadať všelijaké recepty na zeleninové placky, máme pre vás tip!
Vyskúšajte tieto zeleninovo-syrové placky z mrkvy, zeleru a batatov, ktoré sú pečené v rúre, teda pripravené bez obrovského množstva oleja. S týmto receptom sa na svojej sociálnej sieti podelila známa tanečnica Ivana Gáborik. Neváhajte a skúste jej vegetariánske placky, na ktorých si pochutí celá rodina, aj vy!
Recept na zeleninovo-syrové placky podľa Ivany Gáborík
Recept na zeleninovo-syrové placky podľa Ivany Gáborík je skvelým dôkazom, že zdravé a chutné jedlo môže byť pripravené aj bez mäsa. Kombinácia sladkosti batatov, jemnej chuti mrkvy a zeleru so slaným nádychom syra vytvára vyváženú harmóniu chutí, ktorá zasýti a poteší chuťové poháriky. Navyše, keďže sú pečené v rúre a nie vyprážané, ide o ľahšiu verziu, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek.
Ingrediencie na zeleninové placky:
- 4 mrkvy
- 1/4 zeleru
- 1 batat (sladký zemiak)
- 5 – 6 PL pomletých ovsených vločiek
- 120 g nastrúhaného syra
- 2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- kurkuma, majorán, soľ, mletá rasca
- olivový olej
Postup prípravy placiek podľa Ivany Gáborík:
- Najskôr zeleninu, a teda mrkvy, zeler aj batat, nastrúhame najemno. Taktiež nastrúhame syr. Môže to byť napríklad mozzarella alebo aj gouda.
- V miske zmiešame nastrúhanú zeleninu s nastrúhaným syrom, pridáme ovsené vločky, vajíčka, pretlačený cesnak a koreniny. Dobre premiešame a zo zmesi tvarujeme na plechu s papierom na pečenie placky.
- Placky zľahka potrieme olejom a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.
- Po pol hodine ich vyberieme, pretočíme a vrátime ešte do rúry. Po miernom ochladnutí môžeme podávať.
Ako placky servírovať?
Tieto zeleninovo-syrové placky chutia skvelo aj samotné, no vyniknú s vhodnou prílohou. Podávať ich môžete s čerstvým zeleninovým šalátom, ktorý plackám dodá sviežosť. Skvelou voľbou je aj jogurtový dip s bylinkami, cesnaková omáčka alebo jemne pikantný domáci kečup. Pre sýtejší obed či večeru ich môžete kombinovať s pečenými zemiakmi, bulgurom alebo kuskusom.
Ak chcete placky využiť kreatívne, môžete ich vložiť do celozrnnej žemle spolu s listom šalátu, paradajkou a dresingom – vznikne tak zdravšia verzia vegetariánskeho burgera. V menšej veľkosti sú ideálne aj ako pohostenie pre návštevu, kde ich môžete servírovať na tácke spolu s rôznymi omáčkami na namáčanie.
Tipy na obmeny receptu:
Namiesto batatu môžete použiť klasické zemiaky alebo tekvicu hokkaido.
Do zmesi pridajte nadrobno nakrájanú cuketu, brokolicu alebo špenát pre viac zelenej farby a živín.
Použite iný druh syra – parmezán pre výraznú chuť, feta pre slanosť alebo mozzarellu pre jemnejšiu verziu.
Pre bezlaktózovú verziu siahnite po rastlinnom syre a namiesto vajíčok použite „chia vajce“ (1 PL chia semien + 3 PL vody).
Dochutenie môžete obmieňať – namiesto majoránu vyskúšajte tymian, čerstvú petržlenovú vňať alebo koriander.
Prečo si zeleninovo-syrové placky zamilujete
Zeleninovo-syrové placky sú dôkazom, že bezmäsité jedlo môže byť nielen chutné, ale aj sýte a výživné. Ich príprava je jednoduchá, suroviny sú dostupné a obmeny prakticky nekonečné. Či už si ich vychutnáte ako hlavné jedlo, snack na cestu alebo súčasť rodinnej večere, vždy prinesú na tanier pestrú chuť aj farbu.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram.com/iversanns
Aktualizovaný článok: 10.08.2025