Celiakia: Aké sú prognózy do budúcnosti?

Pri slove lepok alebo glutén, sa mnohým „zježia" chlpy na tele. Niektorí ľudia majú naň alergiu, iní intoleranciu. Lepok je pritom prírodnou zmesou látok, ktoré sa vyskytujú v obilninách a patria do nášho jedálnička už skoro 10 000 rokov.

 

Prečo však posledné roky stúpa počet ľudí, ktorí ho nesmú konzumovať? Prečo k týmto ľuďom patria aj starší, ktorí ho mohli desiatky rokov pokojne jesť? Pozrite sa s nami na dôvody, ktoré vás možno prekvapia!

 

Bez pečiva ani na krok

Neznášanlivosť lepku, ktorá sa prejavuje ochorením – celiakiou, patrí k autoimunitným ochoreniam. Súčasné masívne rozšírenie tejto choroby sa pripisuje obrovskému nárastu konzumácie lepku – na raňajky rožok s džemom, na obed mäso s cestovinami a na večeru chlieb so šunkou, pomedzi to pár koláčikov a máme zarobené, minimálne na alergiu.

 

Rovnako sa mení aj štruktúra obilia - vplyvom rôznych chemikálií v pôde, postrekov, smogu, a podobne. V porovnaní s minulosťou sa zmenil aj spôsob spracovania obilia. Toto všetko môže ovplyvňovať to, či ste celiatik alebo nie. Jediný dostupný spôsob liečby zatiaľ predstavuje bezlepková diéta a jej správne dodržiavanie.

 

Určite si pozri: Dokáže ťa paleo životný štýl zbaviť mnohých zdravotných problémov?

gluten

Zdroj: Shutterstock®

(Bez)Lepkové potraviny

Potraviny, v ktorých sa vyskytuje lepok sú:

  • pšenica a potraviny s jej obsahom
  • jačmeň a potraviny s jeho obsahom
  • špalda a potraviny s jej obsahom
  • ovos – pokiaľ sa pestoval v blízkosti pšenice
  • otruby a potraviny s ich obsahom
  • slad a sladové potraviny

 

Mimo tohto zoznamu môže byť lepok súčasťou bezlepkových potravín, pri ktorých je podmienkou, aby hodnota lepku bola menšia ako 20 mg/kg. To je povolená hranica podľa príslušných úradov, ktorá nepredstavuje nebezpečnú hodnotu. Menej nápadné sú proteínové tyčinky, rôzne jogurty a kečupy, ktoré môžu obsahovať modifikovaný škrob. Ten v sebe takisto skrýva malé množstvo lepku. Podľa mnohých odborníkov tieto potraviny, našťastie, nepredstavujú pre celiatikov žiadne problémy.

 

Ďalej sa môže vyskytovať v sójovej omáčke, v instantných polievkach a v iných potravinách, ktoré obsahujú hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín. Zaujímavosťou je, že ho môžete nájsť aj v rúži či v lepidle, na známkach alebo obálkach.

 

Odporúčame: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!

bezlepkové potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Nový typ liečby nablízku!

Výskum v oblasti pomoci pre celiatikov prebieha veľmi intenzívne. Počeť ľudí trpiacich celiakiou na Slovensku presahuje 60 000 pacientov, v Amerike predstavujú chorí 2 milióny obyvateľov. A to sú počty ľudí, ktorí o svojej chorobe vedia! Prvým variantom, na ktorom vedci pracujú, je úprava vlastností pšeničnej múky tak, aby ju pacienti dokázali stráviť.

 

Druhým spôsobom liečby by mala byť látka, ktorá sa naviaže v tráviacom trakte na lepok a zabráni vyvolaniu nežiadúcej imunitnej reakcie. Táto látka by mala byť vo forme tabletky, ktorú pacient užije 5 - 10 minút pred jedlom, a následne môže skonzumovať potravinu s lepkom. Prvé úspešné pokusy s ľuďmi prebehli minulé leto a vedci plánujú do troch rokov začať s predajom. Jediným negatívom je, že táto tabletka by sa nemala užívať pravidelne. Vedci skúmajú aj možnosti ovplyvnenia črevných baktérií tak, aby sa dokonca znížilo riziko vzniku celiakie.

 

Zaujme ťa: Skrýva sa lepok v kozmetike? Na toto si daj pozor!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

17.11.2017 11:48

nastastie toto autoimunne ochorenie nemam... ale laktozovu inteleranciu ano....jednoznacne celiaktici to msju v zivote ovela tazsie.... a pchat do seba dalsie chemikalie vo forme tabletky je zbytocnost.... a hlavne ked to nelieci.. a moze sa zo len obcas... jedla by som len to co mozem... nerobila by som sama sebe problemy... viem zeked si nedavam pozor pri laktoze tak potom sa dva dni trapim

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.11.2017 15:47

Neliečená celiakia je dosť zákerná a nebezpečná...V súčasnosti majú celiatici výhodu v tom, že obchody majú celkom slušný bezlepkový sortiment. Kedysi museli suroviny objednávať a doma si všetko sami piecť- myslím že to bolo dosť náročné..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.11.2017 17:07

myslím, že tabletky by boli dobrým riešením

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.11.2017 14:23

Dá sa s tým v pohode žiť..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 19:11

tabletky boli asi super

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.