Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. To je možno pravda, no my vieme, že aj práca ide cez žalúdok! Ako je to možné? Existuje totiž spôsob, ako v práci excelovať pomocou zaradenia určitých jedál a potravín do jedálnička. Odteraz už si budete do práce na desiatu či obed baliť len jedlá určené na posilnenie vašej produktivity. Váš mozog bude rýchlejší, pohotovejší a vaše výkony efektívnejšie a lepšie. Jednoducho povedané – budete produktivita sama.
Batátovo-šošovicový šalát
Obed, ktorý si môžete narobiť aj niekoľko dní vopred do praktických zatváracích pohárikov, nikdy nesklame. Navyše šošovica a batáty sú ľahké a zároveň zasýtia, takže po nich nehrozí hrozná únava. Pripravte si batátovo-šošovicový šalát s čili a limetkovou zálievkou podľa @sweetpeasandsaffron. Z ingrediencií pripravíte 2 porcie.
Ingrediencie na zálievku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 lyžičky limetkovej šťavy
- štvrť lyžičky mletého čili
- štvrť lyžičky soli
- 2 lyžičky medu
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
Ingrediencie na šalát:
- 0,5 kg sladkých zemiakov (batátov) na kocky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 konzerva šošovice (zbavená nálevu a prepláchnutá) alebo 250 g uvarenej čerstvej šošovice
- 1 menšia konzerva kukurice (zbavená nálevu a prepláchnutá)
- 0,5 lyžičky mletého čili
- 1 červenú papriku nakrájanú na tenké plátky
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie na zálievku jednoducho zmiešame a necháme postáť.
- Rúru si predohrejeme na 220 stupňov a dáme do nej batáty nakrájané na kocky a poriadne premiešané s olivovým olejom a čili. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme 10 minút, potom batáty obrátime a pečieme ešte 15 minút. Musia byť pekne hnedé a mäkké.
- Pripravíme si 2 zatváracie poháriky, na dno dáme lyžicu dresingu, polovicu šošovice, polovicu kukurice, polovicu batátov a na vrch polovicu papriky.
- Skladujeme v chladničke až 4 dni.
Zaujme ťa: Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!
Bezlepkové koláčiky z ovsených vločiek
Keď v práci príde chuť na sladké, siahnite po niečom domácom, napríklad po týchto bezlepkových koláčikoch z ovsených vločiek podľa @cottercrunch. Obsahujú samé superpotraviny, ktoré sú vhodné najmä pri podpore produktivity.
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkových ovsených vločiek (použiť môžete aj klasické)
- 125 g bezlepkovej múky (alebo klasickej hladkej múky)
- 200 g čučoriedok
- 170 ml mandľového mlieka
- 1 vajce
- 125 g cukru (kokosového alebo trstinového)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 60 g jahôd alebo malín
- 2 lyžice ľubovoľných semienok (voliteľné)
Postup prípravy:
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov.
- V jednej mise si zmiešame všetky ingrediencie.
- Na plech s papierom na pečenie začneme dávať zmes pomocou naberačky aspoň 3 cm od seba.
- Po naliatí zmesi na papier ju jemne pritlačíme rovnou stranou pohára.
- Pečieme približne 20 – 25 minút , resp. dovtedy, kým nebude spodok koláčikov upečený dozlatista. Po vytiahnutí servírujeme až po 15 minútach. Koláčiky môžeme aj zamraziť.
Snack z quinoy
Quinoa je vynikajúcou ingredienciou na pracovisko. Ide o zdravú a ľahkú alternatívu cestovín, ktorá vás zasýti na dlhú dobu, pričom neuberie energiu. Recept podľa @littlespicejar vás dostane jednoduchosťou a najmä chuťou. Ingrediencie vystačia na 2 zatváracie poháriky, v ktorých si môžete zdravé jedlo uchovať v chladničke niekoľko dní.
Ingrediencie na zálievku:
- 125 ml olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice dijónskej horčice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička sušeného oregána
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 0,5 lyžičky čierneho mletého korenia
Ostatné ingrediencie:
- 0,5 konzervy cíceru (zbaveného nálevu a prepláchnutého)
- 0,5 konzervy artičokov (zbavených nálevu a prepláchnutých)
- 1 červená paprika upečená v rúre a nakrájaná
- 250 g quinoy
- 1 uhorka na kocky
- 2 hrste čiernych kalamata olív na kolieska
- 2 hrste červenej cibuľky nadrobno
- 2 hrste sušených paradajok na malé kúsky
- 200 g nadrobeného syra feta
- 2 hrste baby špenátu
- 1 hrsť nasekaných bazalkových listov
Postup prípravy:
- Ingrediencie na dresing si zmiešame v miske. Necháme bokom.
- Quinou si pripravíme podľa návodu na obale a upečieme si v rúre červenú papriku. Papriku pečieme na papieri na pečenie pri 180 stupňoch, kým začne mierne černať. Nie však úplne.
- Začneme s vrstvením ingrediencií do pohára nasledovne (dajte polovicu ingrediencií): najprv dresing, artičoky, paprika, cícer, uhorka, quinoa, olivy, sušené paradajky, feta, cibuľka, bazalka a špenát.
- Pred podávaním pohár poriadne pretrepeme. Nie však skôr, aby dresing nezničil čerstvosť ostatných ingrediencií.
Bude sa ti páčiť: Ako sa zbaviť ploštíc a štípancov od nich? Tieto triky pomôžu na 100 %!