Chuť Chorvátska u teba doma: Toto je najlepší recept na ajvar!

Okrem mora či krásnej pláže sa často tešíme na dovolenku aj kvôli typickým pokrmom. Pre Chorvátsko, Bulharsko, Srbsko aj iné krajiny je typický ajvar. Je jednou z mála pochúťok, ktoré si môžeme pripraviť aj doma. Ak vám táto tradičná prímorská nátierka nič nehovorí, zbystrite svoje zmysly, hlavne jazyk a pripravte si ju spolu s nami!

V celej juhovýchodnej Európe patrí ajvar k vyhľadávaným pochúťkam. Je dokonca označený za „srbský zeleninový kaviár“. Prinášame vám ten najlepší, tradičný recept, vďaka ktorému sa budete cítiť ako pri mori.

Príprava balkánskeho kaviáru

Po celej Európe nájdeme rôzne varianty a obmeny tradičného receptu - základ však tvorí pečená paprika. Príprava ajvaru je náročná, hlavne kvôli paprikám, z ktorých treba pracne stiahnuť šupku. Podľa tradície sa celá rodina, poprípade aj susedia stretávali práve pri spoločnom šúpaní. Používala sa vždy zrelá mäsitá paprika, ktorá sa opiekla na otvorenom ohni a dnes sa okrem toho zvykne piecť aj v trúbe. Aspoň takto ju pripravujú Chorváti či Srbi.

Balkánska chuťovka sa používa buď ako nátierka na chlieb, ako príloha alebo ako marináda na mäsá. Podľa množstva kapsaicínu z papriky sa môžete pri prvom súste tešiť buď na mierne pikantnú alebo jemnú chuť. Zaujímavosťou je, že ak ajvar obsahuje paradajku, hovorí sa tomu pindjur a ak baklažán, nazýva sa malidzano. My vám prinášame recept, ktorý obsahuje všetky tri základné ingrediencie.

Vyskúšaj: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!

kapsaicín

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 kg červenej papriky – ideálne kapie

  • 1 kg baklažánov

  • 500 g paradajok

  • 1 feferónku

  • 150 ml olivového oleja

  • 3 polievkové lyžice vínneho octu

  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru

  • 1 polievkovú lyžicu himalájskej soli

  • 1 čajovú lyžičku čierneho mletého korenia

domáci ajvar

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Z červenej papriky vyberieme jadrovník a poriadne ju umyjeme. Na plech si rozložíme papier na pečenie a poukladáme naň papriky. Vložíme do trúby a pečieme pri 200 °C 35 až 40 minút, avšak môžeme ju grilovať priamo na ohni, až kým jemne nesčernie. Upečenú či ugrilovanú papriku vložíme do nádoby a prekryjeme fóliou, aby sa nám sparila. Asi po hodine z nej stiahneme šupku. Baklažán umyjeme a poprepichávame, aby sa poriadne prepiekol. Paradajku taktiež umyjeme, nakrojíme do kríža a spolu s baklažánom upečieme rovnako ako papriku.

Po upečení z paradajok taktiež stiahneme šupku a z baklažánu vyberieme dužinu. Papriku, paradajky aj baklažán dáme do veľkého hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Pridáme do nej nadrobno nakrájané feferónky a zvyšné suroviny. Následne varíme do požadovanej hustoty. Korenie a soľ pridáme podľa chuti. Horúcu zmes prelejeme do pripravených zaváraninových pohárov a sterilizujeme.

Odpadneš: Recept na pečené artičoky: Vynikajúca zdravá príloha ako lusk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Marta Kendrová

Marta Kendrová

09.08.2018 07:10

vyzerá to skvelo

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.08.2018 08:18

Super, ďakujem za recept!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.08.2018 10:06

Ajvar je výborný (hlavné pri grilovačke ako príloha k mäsu)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

09.08.2018 14:49

Mňam,takéto recepty ja môžem..

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

10.08.2018 13:39

vyzerá super

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.08.2018 20:00

paradajky vo veľkom dozrievajú, už som navarila aj pretlak, nasleduje lečo, prečo nevyskúšať aj ajvar

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 14:55

teraz na jeseň je sezóny papriky- skúsim aj ja pripraviť takýto " kaviar"

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.09.2018 21:25

Ešte som nejedla no určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.09.2018 21:25

Ešte som nejedla no určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.