Aj vy pripravujete karfiol hlavne tak, že ho rozdelený na ružičky obalíte v cestíčku alebo trojobale a vysmažíte na oleji? Stačí k tomu pridať varené zemiaky a tatársku omáčku a klasický a mnohými veľmi obľúbený, i keď nie úplne najzdravší, obed je na svete. Čo však využiť potenciál tejto zdravej zeleniny naplno a vyskúšať ju použiť v mnohých ďalších receptoch?
Verte tomu, že karfiol je skutočne variabilnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, pričom vždy chutí inak. Ak už máte dosť vyprážaného karfiolu alebo len jednoducho chcete vyskúšať niečo nové, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Dáme vám tipy na skvelé recepty z karfiolu, ktoré prekonajú aj obaľovaný karfiol!
Prečo jesť karfiol pravidelne?
Než sa pustíme do varenia, môžeme si spomenúť, prečo jesť karfiol pravidelne a prečo sa ho oplatí mať v jedálničku. Ide o nutrične bohatú zeleninu, ktorá má len nízky podiel kalórií a zanedbateľné množstvo tukov. Karfiol obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu našich čriev.
Chráni nás pred zápchou a rovnako pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho nám karfiol doplní mnohé vitamíny skupiny B aj vitamíny C a E. Taktiež sa v ňom ukrýva zinok, meď, draslík či horčík. Je skvelou potravinou pri chudnutí, pričom človeka dobre zasýti. Podporuje zdravie obličiek i srdca a normalizuje krvný tlak. Rovnako má pozitívny vplyv na nervový systém človeka. A čo všetko sa z neho dá pripraviť? Ktorý chutný recept vyskúšate?
Pozri aj: Najlepšie recepty z mrkvy: Karotková príloha, polievka či šalát!
TOP zdravé recepty z karfiolu:
1. Zapekaný karfiol – skvelé hlavné jedlo
Ak chcete dať na čas zbohom vypráženému karfiolu, pripravte si ho napríklad zapečený v rúre.
- 1 karfiol
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 3 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml mlieka
- 250 g kyslej smotany
- 100 g kuracej šunky
- 200 g syru eidam
- olej
- soľ, korenie
- petržlenová vňať, prípadne iné obľúbené koreniny
POSTUP, ako pripraviť vynikajúci karfiol: Cibuľu aj šunku nakrájame a trochu osmažíme na olivovom oleji. Potom si karfiol nakrájame na menšie kúsky a zemiaky na tenšie kolieska. Zeleninu dáme do dostatočne veľkej misky, pridáme pretlačený cesnak, osmaženú cibuľku so šunkou, mlieko, vajcia, smotanu a koreniny.
Všetko spolu dôkladne vymiešame a premiestnime do vymastenej zapekacej misy. Pečieme asi 50 až 60 minút pri teplote 180 °C. Keď karfiol aj zemiaky zmäknú, navrstvíme na ne nastrúhaný syr a dáme ešte na chvíľu do rúry. Recept je možné obmeniť a pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad hrášok, mrkvu či brokolicu.
2. Karfiolová ryža
Karfiolová ryža predstavuje zdravú a nízkosacharidovú prílohu, ktorú si určite obľúbite. Ako sa pripravuje takáto karfiolová príloha? Stačí nám len karfiol, ktorý následne spracujeme pomocou mixéra, strúhadla alebo noža. Hlavičky karfiolu buď krátko posekáme v mixéri, nastrúhame na hrubšom strúhadle, prípadne nadrobno nakrájame nožom. V treťom prípade však nebude mať táto zeleninová ryža veľkosť zrniečok klasickej ryže, ale bude trochu väčšia.
Nasekaný karfiol už len následne osolíme a okoreníme, osmažíme na panvici, pokojne aj s cibuľkou a olivovým olejom, prípadne podusíme pod pokrievkou. Karfiolová ryža je hotová do 15 minút. Môžete ju dochutiť obľúbenými bylinkami a tiež využiť na prípravu zeleninového pokrmu na spôsob rizota.
3. Karfiolové placky
Neváhajte vyskúšaj aj tieto karfiolové placky.
- karfiol
- 2 vajíčka
- 4 lyžice celozrnnej múky (prípadne pomletých ovsených vločiek)
- hrnček nastrúhaného syra
- trochu zelenej cibuľky
- soľ, korenie
POSTUP: Najskôr karfiol len nakrájame na jednotlivé ružičky a v osolenej vode ho uvaríme domäkka. Po vychladnutí ho nakrájame až roztlačíme vo vhodne veľkej miske. Následne k nemu pridáme vajíčka, nadrobno nakrájanú cibuľku, múku, syr a korenie.
Vymiešame do jednotnej hmoty. Z nej postupne na panvici s olivovým olejom vytvárame placky a tie dozlatista opekáme. Podávame samostatne, so zeleninou, k polievke, s nejakým dipom či pokojne k mäsu na šťave. Fantázii sa medze nekladú.
4. Gratinovaný karfiol so syrom – lahodný zapečený karfiol
- 1 stredný karfiol
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 150 g strúhaného syra (napríklad cheddar)
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Strúhanka
- Maslo
POSTUP: Karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka, potom ho scedíme a odložíme. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania vytvoríme svetlú zápražku. Postupne prilievame mlieko a stále miešame, aby sme získali hladkú omáčku. Pridáme dijonskú horčicu, polovicu strúhaného syra a polovicu parmezánu, a miešame, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne.
Omáčku dochutíme soľou a čiernym korením. Vymastený pekáč naplníme karfiolom, zalejeme syrovou omáčkou a posypeme zvyšným strúhaným syrom, parmezánom a trochou strúhanky. Pekáč vložíme do predhriatej rúry a zapekáme, kým sa vrch krásne nezapečie do zlatista. Hotový gratinovaný karfiol podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu.
Odporúčame: TOP jedlá z fazule! Ako ju pripraviť zdravo a chutne?
5. Karfiolová pizza
Ak sa snažíte zhodiť zopár kíl, alebo len máte v obľube zdravšie recepty, vyskúšať môžete aj karfiolovú pizzu. Zdravý a vynikajúci karfiol sa dá totiž použiť na prípravu akéhosi pizzového cesta.
- karfiol
- 1 vajce
- 50 g nastrúhaného syra
- pol lyžičky soli aj sušeného oregana
- štvrť lyžičky čierneho korenia
- suroviny na obloženie (pretlak, syr, šunka, šampiňóny, kukurica atď.)
POSTUP: Ako prvé karfiol rozmixujeme v mixéri na drobné kúsky a potom ho do zmäknutia asi 10 minút opekáme na panvici. Následne karfiol vložíme do čistej utierky a vyžmýkame z neho toľko vody, koľko sa len dá. Túto hmotu v miske vymiešame s ostatnými surovinami. Potom ju uložíme na plech s papierom na pečenie do tvaru kruhu.
Trochu popritláčame, aby bolo toto netradičné cesto spojené, následne dáme piecť na 15 minút pri teplote 220 °C. Keď je cesto zlatisté, potrieme ho pretlakom a poukladáme naň ingrediencie podľa chuti, čiže šampiňóny, špenát, kukuricu, syr a podobne. Nakoniec dáme do rúry ešte zapiecť na 10 minút. A karfiolová pizza je hotová.
6. Pečený karfiol v pomarančovej omáčke
Ak sa nebojíte experimentovať a radi skúšate nové chute, máme recept aj presne pre vás.
- karfiol
- pol hrnčeka pomarančovej šťavy
- 1 PL medu
- 1 PL vínneho octu
- 4 PL sójovej omáčky
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL cibuľového prášku
- 1 PL škrobu
- 4 PL vody
- 2 PL sezamu
POSTUP, ako pripraviť vynikajúci karfiol: Karfiol rozoberieme a nakrájame na menšie kúsky a dáme ho piecť pri teplote 200 °C asi na 15 až 20 minút. Následne si pripravíme omáčku. V menšom hrnci či väčšej panvici zmiešame pomarančovú šťavu s octom, medom, sójovou omáčkou, cesnakom a cibuľovým práškom.
Necháme zovrieť a pridáme škrob rozmiešaný vo vode. Varíme zopár minút, kým nám omáčka nezhustne. Potom ju odstavíme a pridáme upečený karfiol. Poriadne premiešame, aby sa všetky kúsky obalili. Nakoniec posypeme sezamom. Tento vynikajúci karfiol podávame napríklad s ryžou, grilovaným mäsom či zeleninovým šalátom.
7. Karfiol na indický spôsob – karfiolové karí s kurkumou a zázvorom
- 1 stredný karfiol
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
- štipka škorice
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- 400 ml kokosového mlieka
POSTUP: Na panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme cibuľu do mäkka. Pridáme cesnak a zázvor, krátko opražíme, aby sa uvoľnili arómy. Pridáme kurkumu, mletý koriander, rímsku rascu, papriku a škoricu, všetko dobre premiešame, aby sa koreniny uvoľnili do základu.
Pridáme rajčinový pretlak a premiešame. Potom pridáme nakrájaný karfiol a všetko dôkladne obalíme v koreninovej zmesi. Nakoniec prilejeme kokosové mlieko, privedieme k varu a na miernom ohni varíme, kým karfiol nezmäkne. Toto skvelé jedlo podávame s ryžou alebo chlebom naan.
Iné rýchle recepty z karfiolu:
- Krémová karfiolová polievka
- Karfiolová polievka podľa Ivany Gáborík
- Karfiolové placky pečené v rúre
- Pečený alebo klasický vyprážaný karfiol v cestíčku
- Karfiolový šalát – chutná karfiolová príloha aj hlavné jedlo
- Zapekaný karfiol
Článok aktualizovaný 18.8.2024
Aktualizovaný článok: 18.08.2024