Dnes si pochutnáme na recepte, ktorý je inšpirovaný talianskou klasikou, dezertom tiramisu, ktorý som poňala v zimnom štýle.
Vonku máme ešte stále dosť chladné počasie. Aj keď to miestami vyzerá na príchod jari, počasie sa s nami hrá a nie je tomu tak.
Kým však naša očakávaná jar príde a znova prepadneme čerstvej zelenine a ľahším jedlám, doprajme si ešte sladučký zimný dezert s perníkmi a lahodným krémom z kokosového mlieka.
Budeme potrebovať:
+ perníky (recept po kliknutí na odkaz)
Krém:
- 200 g hodvábneho tofu
- 2 PL kokosový cukor
- ½ ks vanilkový struk
- 200 ml espresso
- 1 ½ PL citrónová šťava
- ¼ ČL soľ
- 3-4 PL kokosové mlieko
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Cuketové lodičky
Postup prípravy:
1. Najprv si pripravíme perníky podľa receptu, ktorý nájdete na tejto stránke. Môžete pokojne použiť polovicu cesta, ak nechcete mať perníkov príliš veľa, aj tak všetky nepoužijete. Cesto na perníky si pripravíme večer, aby sme ich ráno, z odležaného cesta mohli upiecť.
2. Na druhý deň ráno si dáme vyžmýkať hodvábne tofu. Ja ho balím do papierových utierok, takto zabalené tofu položím na tácku, zaťažím napríklad drevenými drienkami a na tie dám hrnčeky alebo konzervy. Tofu sa týmto spôsobom zbaví vody a môžeme ho takto „žmýkať“ približne hodinku, prípadne tak dlho, kým si upečieme perníčky a prichystáme všetky ostatné suroviny potrebné k receptu.
3. Na druhý deň ráno si tiež upečieme perníky. Ja som vykrajovala kolieska (ktoré sú najvhodnejšie na prípravu tohto receptu) a perníkové postavičky (tie sú len tak na ozdobu).
4. Keď máme všetko nachystané, tofu vybalíme z papierových utierok, ktoré sú nasiaknuté vodou z tofu. Tofu dáme do mixéru, pridáme kokosové mlieko, soľ, citrónovú šťavu, kokosový cukor. Tiež pridáme vyškrabané vnútro z vanilkového struku. Všetko spolu premixujeme dohladka, aby vznikol krém.
Odporúčame prečítať: Bolesti chrbtice odstránia tieto účinné cviky
5. Keď máme krém hotový, pripravíme si silné espresso.
6. Do kávy namáčame perníky z oboch strán, aby poriadne nasiakli kávou. Perníky vkladáme do sklenených pohárov, vždy dva, na tie navrstvíme krém, preložíme ďalšími dvomi perníkmi namočenými v káve a tento postup opakujeme, kým poháre nie sú plné. Tiramisu môžete pripraviť aj do sklenenej misy, je to na vás.
7. Pripravený krém mi vyšiel na 3 poháre a teda tri porcie. Ak zdvojnásobíte dávku krému, bude to možno vhodnejšie na dezert pre viac ľudí, pretože perníkov mi zostalo nazvyš dosť.
8. Tiramisu nakoniec už len ozdobíme lístkami čerstvej mäty a čokoládovými hoblinkami. Želám vám dobrú chuť!
Odporúčame vyskúšať: Recept na Makovú kašu z mandľového mlieka