Skúšali ste si niekedy pripraviť koláč s príchuťou tekvice? Tento chutný tekvicový cheesecake so smotanovo-jogurtovou polevou je vhodnou alternatívou zdravého dezertu.
Jeho hlavnou ingredienciou je tekvica, ktorá je veľmi zdravá a univerzálna potravina. Najlepšou voľbou je tekvica hokkaido, a to vďaka svojej krémovej chuti. Náplň koláča bude tvoriť tvaroh a ricotta. Navyše, chuť koláčika si môžete obohatiť aj o trochu zázvoru.
Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť
Ingrediencie:
- 200 gramov sušienok (maslové/cereálne sušienky, prípadne sušienky s príchuťou zázvoru)
- 50 gramov pekanových orechov
- štipku zázvoru
- 110 gramov masla
- 120 gramov krémového syru (Ricotta/Mascarpone alebo iný mäkký syr)
- 450 gramov odtučneného tvarohu
- 1 stredne veľká tekvica hokkaido (cca 500 gramov)
- 3 vajíčka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 75 gramov trstinového cukru
- štipka škorice
- 60 ml smotany na šľahanie
- 150 gramov gréckeho jogurtu
Odporúčame prečítať: Recepty pre štíhlu líniu: 3 rýchle, nepečené a zdravé dezerty z kokosu
Postup prípravy:
Korpus:
Do predom vyhriatej rúry dáme pekanové orechy a pečieme ich 5 minút. V mixéri rozmixujeme sušienky spolu s pečenými orechmi. Do zmesi primiešame štipku očisteného a nastrúhaného zázvoru a taktiež rozpustené maslo. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Korpus dáme zapiecť do rúry na 160 °C a pečieme 10 minút.
Krém:
Tekvicu rozkrojíme, očistíme od semienok, dáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme po dobu 30 minút. Keď tekvica zmäkne, vydlabeme z nej dužinu a rozmixujeme ju na pyré. V mise rozmiešame krémový syr, odtučnený tvaroh, vajcia, vanilkový extrakt, škoricu a trstinový cukor. Mixujeme na nižších otáčkach čo najkratšie a na záver primiešame tekvicové pyré. Krém nalejeme na korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C po dobu 45 minút až 1 hodinku. Cheesecake je upečený, keď sú jeho okraje pevné a stred sa mierne ,,trasie". Koláčik necháme vychladnúť a následne dáme na 2-3 hodinky odstáť do chladničky.
Tip:
Na koláčik si môžete vytvoriť aj jemnú smotanovo-jogurtovú polevu. Stačí zmiešať jogurt, smotanu a zmes nechať odležať hodinku v chladničke. Polevu natrieme na cheesecake, ktorý ešte môžeme na záver dozdobiť pečenými pekanovými alebo vlašskými orechmi. Na záver dáme ešte na chvíľu cheesecake do chladničky.
Odporúčame prečítať: Domáce recepty: 2 spôsoby ako si vyrobiť domácu raw čokoládu
Pri výrobe tekvicového cheesecaku sa môžete inšpirovať priloženým videom.
Želáme vám dobrú chuť!
shutterstock.com