Už dlhú dobu sa vedú boje o tom, či je alebo nie je mikrovlnka naozaj škodlivá. Zatiaľ, čo niektorí veria, že mikrovlnka dokáže pozmeniť štruktúru potravín, teda aj hotových jedál, iní zase tieto reči berú ako výmysel. Mikrovlnke nemožno uprieť fakt, že je záchrancom našich hladných brúch. V priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút dokáže ohriať vopred pripravené jedlo, vďaka čomu sa môžeme najesť kedykoľvek, keď sme hladní.
Okrem toho, že mikrovlnka zohrieva, tak dokáže jedlo aj vytvoriť. Skúšali ste už niekedy bábovku z mikrovlnky? Jej chuť je porovnateľná s tou, ktorú pripravujete desiatky minút v rúre. A to nie je všetko, mikrovlnka je takým malým veľkým pomocníkom, ktorý má svoje čestné miesto vo viacerých domácnostiach. V mikrovlnke sa dajú zavárať potraviny, ale tiež im môžete prinavracať čerstvosť a chuť. My dnes máme pre vás ďalší spôsob, ako využiť mikrovlnku v domácnosti. Jednoducho do nej vložte cesnak alebo cibuľu.
Pozri aj: Ako na zarastajúce chĺpky na nohách? Pomôže chlieb a mlieko?!
Cesnak v mikrovlnke
Napadlo by vám niekedy vložiť cesnak do mikrovlnky? Možno nie. No ak ho chcete obieliť, resp. zbaviť ho šupky, tak mikrovlnka je jedným z riešení, ako to urobiť bez veľkej námahy. Ak chcete očistiť väčšie množstvo cesnaku, napríklad ak si chcete spraviť nakladaný cesnak alebo cesnakový sirup, tak mikrovlnka vám bude veľmi nápomocná.
Stačí, ak cesnak vložíte do mikrovlnky na 20 sekúnd. Šupka zo strúčikov cesnaku zlezie oveľa ľahšie a niekedy aj úplne sama.
Cibuľa v mikrovlnke
Okrem cesnaku môžete skúsiť vložiť do mikrovlnky aj cibuľu. Veď cibuľa je jednou z mála vecí, ktoré dokážu rozplakať každého. Aj vy ste už mnohokrát zisťovali, ako krájať cibuľu bez sĺz a prečo plačeme pri krájaní cibule? Poznáme ďalší spôsob, ktorý dokáže zmierniť počet vyronených sĺz pri jej krájaní.
Z cibule najprv odrežte jej konce a následne ju vložte do mikrovlnky po dobu 30 sekúnd. Následne ju ošúpte a pustite sa do jej krájania. Cibuľa už nebude taká „agresívna“, pretože jej ohrev spôsobí rozpad enzýmov, ktoré uvoľňujú sírové plyny spôsobujúce dráždenie slzných kanálikov.
Do mikrovlnky tiež môžete vložiť zmäknuté zemiakové lupienky, ktoré opäť získajú svoju chrumkavosť alebo tiež starší chlieb. Poprípade v nej môžete vyskúšať pripraviť si quinou, či dať do nej citrón, z ktorého tak získate viac šťavy.