Aj vo vašej domácnosti idú hrianky na dračku, len vám už akosi dochádzajú nápady, čím ich ozvláštniť? V tom prípade určite vyskúšajte recept na paprikovú nátierku na hrianky, ktorý vám dnes prinášame. Ako samy zistíte, nejde o žiadny raw experiment súčasných foodblogerov, ale o poctivú nátierku, rokmi overenú skúsenými gazdinkami. A chutí naozaj vynikajúco, doslova neporovnateľne s paprikovými nátierkami z obchodu. Vyskúšate?
Inšpiruj sa: Recept na špaldové cookies s kakaom: Na nerozoznanie od pravých!
Na prípravu nátierky budete potrebovať:
- 5 kg červenej papriky (kápie)
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 ks feferóniek
- 5 dcl oleja
- 4 PL soli
- 2 dcl octu
- 2 hlavičky cesnaku
- 2 l uvarených paradajok
- 2 konzervanty v prášku
Postup prípravy:
Kápiu pomeľte na mäsovom mlynčeku, spolu s celými feferónkami (bez stopiek). Mierne opražte papriku na oleji, pridajte ocot, cukor, soľ a cesnak, nakrájaný na tenké plátky. Po chvíli pridajte aj uvarené paradajky bez šupiek, ktoré ste zliali z vody. Časť paradajok môžete nahradiť aj paradajkovým pretlakom. Varte do zhustnutia, minimálne dve hodiny. Nakoniec vsypte dva balíčky prípravku na konzervovanie v prášku a premiešajte. Zmes prelejte do čistých zaváracích fľašiek (skôr menších) a sterilizujte na 90 °C, približne desať minút.
Pozri aj: Skutočne sa pod neplodnosť u mužov podpisuje používanie plastov?
TIP: Pokojne si pripravte len polovičnú dávku nátierky, pretože na celú uvedenú dávku budete potrebovať veľký hrniec aj pomerne dosť fľašiek. Ak však máte záhradu a menší kotlík, dobre sa oblečte, uvarte si čaj do termosky a spravte si príjemný jesenný čas na záhrade popri varení kotlíkovej paprikovej nátierky. :-) Dobrú chuť!
Prečítaj si: Recept na kyslú kapustu: Povinná jesenná výbava tvojej domácnosti