Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli

Nie je mlieko ako mlieko. Mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny. Je zdrojom vápnika, minerálov, vitamínov, enzýmov a bielkovín, dôležitých pre pohyb svalov a prenos signálov v nervovom systéme.

 

Napriek tomu väčšina ľudí uprednostňuje sójové mlieko, ktoré v skutočnosti mliekom nie je. Vyrába sa totiž zo sójových bôbov.

Obsahuje dobre stráviteľné bielkoviny a lecitín, ktorý je dôležitý pre metabolizmus mozgových buniek, no podporuje aj pamäť, rýchlosť myslenia a celkovú mentálnu sviežosť. Sójové mlieko pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Mlieko zvieracieho pôvodu oproti tomu obsahuje veľké množstvo cholesterolu. 

 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Sójové mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Pri chudnutí sa odporúča konzumácia sójového mlieka. Obsahuje veľké množstvo vápnika, vďaka ktorému sa nasýtite na dlhšiu dobu. Šálka varených sójových bôbov obsahuje 22 gramov bielkovín, čo je takmer ako jedna porcia steaku. Tofu ich napríklad obsahuje oveľa menej. To môže byť riešenie pre vegetariánov a ľudí s prísnou diétou. 

 

Ale pozor, aby ste to neprehnali. Niektoré výskumy preukázali, že mužom, ktorí konzumovali sójové mlieko často a vo veľkom množstve, narástli prsia. Ďalej môže spôsobiť zníženie počtu spermií, erektilnú dysfunkciu a nezvyčajné správanie. 

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Sójové mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Na druhej strane, vďaka obsahu estrogénu môže mlieko pozitívne vplývať na ochranu pred rakovinou prsníka. 

 

Ľudstvo trpí veľkou záťažou v podobe civilizačných chorôb. Aj proti tomuto ,,neduhu" by mohla pomôcť práve sója. Ľuďom, ktorí trpia niektorou z týchto chorôb, je doporučené obmedziť mäso a nahradiť ho sójou. Platí to najmä pre ľudí trpiacich cukrovkou – sója na rozdiel od mäsa nepoškodzuje slinivku brušnú.  

 

Odporúčame prečítať: Fazuľa nad zlato - ako prospieva nášmu organizmu

Sójové mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Faktom je, že množstvo Európanov trpí alergiou na sóju. A práve preto pri prvom kontakte so sójou buďte opatrní. Vyššia tolerancia je v potravinách, ktoré sú upravované fermentáciou. A tí, ktorí alergiou netrpia, sa môžu rozhodnúť, ktorému mlieku dajú prednosť.

 

Odporúčame prečítať: Pevné bruško - žiadny sen, ale realita

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Anna Kristova

Anna Kristova

07.12.2015 16:35

mlieko naozaj nemusím a kokosové už duplom

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.12.2015 21:01

nechutí mi vôbec

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.