Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Čučoriedkový koláč

Čučoriedkový koláč som robila podľa klasického receptu na nevegánsky koláč z kyslého mlieka. Určite sa aj u vás doma nájde plno týchto receptov, prevažne som videla kakaové v štýle perníka, ovocných bolo príliš málo.

Oprášte teda staré kuchárky po mamách a babičkách a iných kuchárkach, ktoré majú týchto receptov kopec a pustite sa do pečenia. Pomery surovín som zachovala, zmenu som spravila len v múke, ktorú som nahradila celozrnnou, tiež aj cukor som nahradila trstinovým. 

A samozrejme, kyslé mlieko / nápoj – sójová verzia. Posýpku som si spravila orieškovú, trochu na oživenie koláča a jeho lepšiu chuť. Plus ovocie, aby bol krásne šťavnatý.

Recepty na koláče - čučoriedkový koláč z kyslého mlieka - ingrediencie

Cesto:

  • 600 ml alfabio zakysaný sójový nápoj*
  • 300 ml cukor trstinový nerafinovaný
  • 600 ml múka pšeničná celozrnná hladká
  • 100 ml olej
  • 1 ks prášok do pečiva bez fosfátov

Dokonalá posýpka - orechová posýpka:

  • 130 g múka hrubá pšeničná
  • 50 g cukor trstinový vanilkový (domáci)
  • 100 g alsan
  • 2 hrste mleté mandle

Okrem toho:

  • čučoriedky

Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Špenátový quiche

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou
Janka Pačeková

Postup prípravy a recept na toto dokonalé sladké pečivo!

1. Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame.


2. Pridáme zakysané sójové mlieko a olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto.


3. Cesto si vylejeme na plech, ktorý si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie.


4. Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou
Janka Pačeková

5. Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan.

6. Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia je nejaký pridlhý, ale piekla som v menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty: Makvec

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou
Janka Pačeková

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Aktualizované na 28.06.2024

Aktualizovaný článok: 28.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.06.2015 13:39

čučoriedky mám rada v čomkoľvek takže aj takáto koláč by som si dala

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 15:21

čučoriedky sú veľmi zdravé ovocie :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.