Dezerty starých mám netradične

Príprava tradičných sladkých receptov je a vždy aj bola rodinnou výsadou. Skúsenosti a láskavé ruky starých mám totiž nikdy nenahradí veľkovýroba. Známej odborníčke na optimálnu výživu Tine Zlatoš Turnerovej a jej tete, vychýrenej cukrárke Gitke Horčičákovej, sa knihou Tradičné dezerty zdravo a chutne podarilo niečo výnimočné!

 

Možno aj vy zbožňujete tradičné dezerty ako palacinky, jablkové a orechové záviny alebo lekvárové perky. Odteraz si ich môžete vďaka novej knihe receptov Tradičné dezerty zdravo a chutne vychutnať v zdravšej podobe! Odborníčka na optimálnu výživu Tina Zlatoš Turnerová prepracovala tradičné recepty, ktoré zozbierala jej teta Gitka, tak, aby nestratili na kvalite a mohli ste si na ich zdravšej verzii zamaškrtiť častejšie a bez výčitiek. 

 

Odporúčame tiež vyskúšať:  Manuál pozitívneho myslenia

 

 

Spojili tradičnosť v kuchyni so zdravým a moderným stravovaním. Práve láska k rodine, tradíciám, ale aj túžba po zdraví a vitalite sú hlavnými piliermi, ktoré viedli autorky k zostaveniu tejto knihy.


Výsledkom sú chutné a zároveň zdravé recepty, ktoré si určite obľúbite nielen vy, ale aj celá vaša rodina.

 

Milované recepty v zdravšej podobe


Kniha Tradičné dezerty zdravo a chutne obsahuje 50 receptov, ktorých prípravu zvládnete, aj keď v kuchyni nie ste práve doma. Každý dezert je doplnený lákavou fotografiou a zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách. Niektoré recepty sú v upravenej podobe vhodné pre diabetikov či alergikov.

 

Vo väčšine dezertov autorky nahradili klasickú múku špaldovou, prípadne ju obohatili kokosovou či mandľovou múčkou. Využijete aj stéviu, med, kokosový cukor a olej. Tradičnými ingredienciami, ktoré sú v receptoch ponechané, sú orechy, džemy, kvasnice, plnotučné mliečne potraviny i čerstvé ovocie. Všetky používané potraviny sú dostupné v našich obchodoch.

 

Odporúčame tiež vyskúšať:  Rady ako znížiť vysoký krvný tlak

 

RECEPT: Orechové štangličky

 

Ďalší dezert pre milovníkov orechov. Jeho jedinečnú chuť dotvára kombinácia s bielkami a kokosovým cukrom. Konzumácia vlašských orechov má pozitívny vplyv na zdravie, pretože sú bohaté na proteíny, vlákninu, zdravé tuky, antioxidanty, vitamíny a minerály. Kokosový cukor má nižší glykemický index ako klasický, obsahuje viac výživných látok a navyše sa spracováva šetrnejšie než cukor z cukrovej repy alebo iných plodín.

 

Cesto:

  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 200 g kokosového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • trochu citrónovej kôry

Poleva:

  • 2 bielky
  • 15 g práškovej stévie
  • 1 PL citrónovej šťavy
     

POSTUP: Z ingrediencií vymiesime hutné cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Bielky vymiešame so stéviou a s citrónovou šťavou a nalejeme na cesto. Túto dvojvrstvovú hmotu pokrájame na tyčinky. Pri 150 °C pečieme asi 20 minút. 

 

Odporúčame tiež vyskúšať: Recepty: Liečivé šťavy, sirupy a odvary

orechovné paličky

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.06.2015 14:55

mňam orechy mám veľmi rada a keďže je to bez múky a cukru tak je to aj zdravé

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 15:17

trebalo by vyskúšať :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.