Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Bulgur, teda predvarená nalámaná pšenica, je chutná a zdravá príloha k akémukoľvek jedlu.

 

Jeho oriešková chuť, rýchla príprava a vysoký obsah vlákniny z neho robia ideálnu potravinu do zdravého jedálnička. 

 

Hoci je v našich kuchyniach pomerne neznámy, pre obyvateľov Turecka a okolia Stredozemného mora je to už dlhé roky skvelá pochúťka.

Ako sa bulgur vyrába?

 

Bulgur vzniká očistením, usušením a nalámaním celozrnnej pšenice. Pri jeho kúpe si môžete vybrať z viacero druhov. Pšeničný bulgur pripravíte za pár minút, celozrnný na prípravu potrebuje o trochu viac času a celkom neobvyklý je špaldový bulgur vyrobený zo pšenice špaldy.

 

Odporúčame prečítať: Sladkosti - z ktorých najviac priberáme

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá potravina s množstvom vlákniny

 

Dôvodov, prečo je bulgur považovaný za veľmi zdravú potravinu je niekoľko. Jedným z nich je vysoký obsah vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém a pomáha pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Obsahuje minerálne látky ako horčík, železo či fosfor a z vitamínov sa v ňom nachádza vitamín A a vitamíny skupiny B.

 

Skvelou vlastnosťou bulguru je aj jeho minimálne množstvo tuku, čím sa stáva skvelou potravinou pri chudnutí. Je ľahko stráviteľný, podporuje činnosť čriev, nenafukuje a má protizápalové účinky.
 

Odporúčame prečítať: Nebojte sa jarnej únavy! Ako ju poraziť?

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept na prípravu bulguru

 

Budeme potrebovať 150 g bulguru, 400 ml vody a 1 polievkovú lyžicu oleja. Do hrnca s olejom vložíme na jednu minútu bulgur a dobre opražíme. Potom zalejeme horúcou vodou a necháme na miernom ohni variť 10 minút. Bulgur vsiakne všetku vodu a zväčší svoj objem. Môžete ho podávať so zeleninou alebo ako prílohu k mäsu.

 

 

Recept na zeleninový bulgur

 

Suroviny:

  • 1 hrnček bulguru
  • 1 brokolica
  • 2 paradajky
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • soľ, korenie

Príprava:

  • Najskôr v hrnci uvaríme bulgur. Potom na oleji opražíme pokrájanú brokolicu s kukuricou. Pridáme bulgur a necháme 5 minút dusiť.
  • Na záver pridáme pokrájané paradajky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

 

Odporúčame prečítať: 5 chutných polievok, ktoré vám pomôžu schudnúť

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2016 22:36

vyzerá to chutne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.