Neodolateľný francúzsky šarm dokážete vyčariť aj vo svojej kuchyni! Priznáme sa, že základný recept na typické slané francúzske palacinky s názvom galettes sme googlili na rozličných cudzokrajných stránkach tak trochu s malou dušičkou. Už raz sme totiž s prípravou galettes experimentovali, a výsledok? Palacinky sa buď lámali alebo boli tvrdé ako betón. Ani nehovoriac o tom, že ich príprava zabrala neskutočné štyri hodiny. Recept, ktorý sme tentokrát rozšírili o zopár vychytávok (troška hladkej múky či korenie) však priniesol vytúžený výsledok.
Plnka pozostáva z prísad „čo chladnička dala” – jednotlivé ingrediencie však môžete obmeniť podľa vlastnej ľubovôle. Vrelo odporúčame, aby ste nezabudli galettes na záver poliať zmesou olivového oleja a parmezánu (parmezán rozmiešate v malej mištičke s olivovým olejom). Zmes premaže trochu suchú a tuhšiu konzistenciu palaciniek a lahodne pošteklí vaše chuťové bunky. Mimochodom, nám zachutilo aj to, keď sme si do tejto zmesi namáčali suché, nenaplnené palacinky v akomsi variante pizza štanglí. Tak Bon appetit!
Pozri aj: Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom
Ingrediencie:
Na cesto potrebujeme:
- 200 gramov pohánkovej múky
- 3 celé vajcia
- 2 čajové lyžičky hladkej múky
- 500 ml polotučného mlieka
- štipka čierneho korenia
- štipka soli
- olivový olej
Náplň:
- 1ks šalotka
- hrsť čerstvého baby špenátu
- čerstvé šampiňóny (množstvo podľa chuti)
- cherry paradajky (množstvo podľa chuti)
- hrsť tekvicových semiačok
- 50 gramov strúhaného eidamu
- syr Gran Padano alebo parmezán
- olivový olej
- 50 g parížska hydinová šunka
Skús aj: Sladké zapekané cestoviny: S lekvárom a orechmi sú neprekonateľné!
Postup:
Všetky prísady na cesto vložíte do väčšej misy a zmiešate dohromady pomocou ručného mixéra. Ak nechcete, aby cesto plachtilo vzduchom naprieč kuchyňou, odporúčame nádobu s vyššími stenami. Na teflónovú, nelepivú panvicu nalejete trošičku olivového oleja a pridáte za naberačku cesta. Opekáte palacinku, dokým spodná strana nechytí zľahka opálený nádych (v procese kontrolujte, či sa nezačala lepiť o dno a či už chytá farbu), potom ju prevrátite na druhú stranu, aby tej vrchnej bledej strane nebolo ľúto. Takto pripravíte všetky galettes, až dokým vám nedôjde cesto.
V druhej panvici osmažíte šalotku, pridáte šampiňóny a restujete. Aby im nebolo smutno, prihodíte hrsť baby špenátu a cherry paradajky spolu s tekvicovými semiačkami. Prísady do panvice vkladáte voľne, poradie záleží na vás. Pointa je, aby sa vytvorila akási poloomáčka. Krátko predtým, než panvicu odstavíte z ohňa zmes posnežíte strúhaným eidamom. Zvyšok si odložíte nabok.
Na každú palacinku položíte polovicu plátku šunky, štedro zalejete zmesou, poprášite trochou eidamu a poohýbate jej rohy, aby ste ju zatvorili. Keďže cesto je vďaka pohánkovej múke tuhšie a tvrdšie ako pri klasických palacinkách, odporúčame rožteky zafixovať špáradlami. Vrch palacinky polejte olivovým olejom zmiešaným s parmezánom alebo syrom Gran Padano. Ešte otvoriť fľašku lahodného vínka, vytiahnuť na stôl syrový tanier a francúzska hostina sa môže začať.