Kuchárska kniha, ktorú toto leto určite nepustíte z ruky a počas horúcich dní bude vaším najosviežujúcejším čítaním.
Presne tak by sa dala charakterizovať kniha Mrazené maškrty, v ktorej nájdete desiatky receptov na obľúbené mrazené dezerty. Ovocné, smotanové, dokonca so zeleninou. Zaujímavými inšpiráciami táto kniha určite nešetrila.
Nanuky oslávia 100 rokov
Nanuky o pár rokov oslávia rovnú stovku od ich objavenia. Za touto ľadovou maškrtou stál jedenásťročný Frank Epperson, ktorý pomocou práškovej limonády a vody vytvoril zmes, ktorú nechal celú noc na verande. Teploty klesli pod nulu a keď ráno vyšiel z domu, našiel zmrznutú limonádu s paličkou na miešanie. Potenciál nanukov si však uvedomil až o 17 rokov neskôr, kedy dal svoj vynález aj patentovať.
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Guľôčky plné energie (recenzia)
„Nanuky už dávno nie sú generačnou záležitosťou a nepodliehajú ani zmenám ročných období – milujeme ich všetci po celý rok. Ich príprava pritom vôbec nie je náročná. Pustite sa do objavovania novej generácie mrazených maškŕt, ktorým nikto neodolá. Chutí, tvarov a farebných variácií je neúrekom a fantázii sa medze nekladú.
Dajte na paličku alebo do formičky všetko, čo máte radi. Ingrediencie môžu byť tradičné, ale aj prekvapivé a nezvyčajné. Výsledkom budú ľadové pochúťky plné ovocia, sladké, kyslé, smotanové alebo pikantné, ochutené alkoholom či úplne uletené. Jednoducho božské a cool. Kreatívnymi nanukmi vo vás vyvoláme nové chúťky – vyskúšať ich už musíte sami!“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Jedli ste už zeleninový nanuk?
Úvodné strany knihy patria histórií nanukov a ich správnej príprave. Potom pokračujú recepty rozdelené do štyroch kapitol – ovocné, prirodzene (nielen) zelené, streknuté alkoholom a smotanové.
Ak vám pri predstave domácich nanukov napadnú klasické jahodové či malinové verzie, táto kniha ponúka omnoho viac. Hoci sa medzi receptami nájdu aj tradičnejšie kúsky ako jahodovo-smotanový alebo broskyňový nanuk, v kapitole so zelenými nanukmi nájdete omnoho odvážnejšie kombinácie. Avokádový, paprikový alebo petržlenovo-smotanový nanuk sú toho dôkazom.
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Mäso (recenzia)
Letné čítanie, ktoré osvieži
V nasledujúcej kapitole s alkoholickými nanukmi sa môžete inšpirovať receptami ako Bloody Mary na paličke či ananásovou zmrzlinou s piňa coladou. Každému receptu je v knihe venovaná dvojstrana s fotografiou, zoznamom ingrediencií a jednoduchým postupom.
Táto kuchárska kniha je ideálnym letným spoločníkom počas horúcich dní. Stačí zopár ingrediencií, plastové nádobky a každý deň si môžete pochutnávať na inej chuti. Na rozdiel od zmrzliny pri príprave nanuku nie je potrebný zmrzlinovač, a preto sa do výroby nanukov môže pustiť aj úplný začiatočník.
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Dokonalé barbecue (recenzia)
Kuchársku knihu Mrazené maškrty si môžete zakúpiť na BUX.sk - bežná cena 13,90€ - tu v zľave za 11,68€.
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová